Kookboeken van Sinterklaas of de Kerstman

De afgelopen weken heb ik hier op koken.blog veel nieuwe kookboeken beschreven. En als je eraan denkt om aan Sinterklaas of de Kerstman een kookboek te vragen, dan krijg je het nog lastig met kiezen uit het enorme aanbod van nieuwe boeken.
Daarom heb ik alle besproken kookboeken in 7 categorieen ingedeeld: leesvoer, kennis, globetrotters, recepten, adresjes, boeken die niemand heeft en vergeet vooral niet te kijken in de restcategorie: (die boeken zijn) ook heel erg leuk.
Ook handig als je zelf de Sint of de Kerstman bent en voor iemand anders op zoek naar een (kook)boek moet.

Leesvoer
Onder deze categorie plaats ik alle boeken die meer letters buiten de recepten om bevatten dan in de recepten. Natuurlijk is dat Oranje soep van Witte Wolk van Pay-Uun Hiu, Eten uit de Krant van Puck Kerkhoven, Volkskeuken 2, Keukenprins van Ronald Giphart, Leven als een God in Rusland van Peter d’Hamecourt, Eetlust vol lange interviews met topkoks en niet te vergeten Guinness en Rozenwater en Herrie aan de horizon.

Kennis
Van deze boeken word je culinair een stuk wijzer: Chemie in de keuken van Herve This, Voedselhorror, Tools for Cooks. Leren over wijn kan ook, op hoge hakken of door niet te lullen, maar te drinken.

Globetrotters
Reis je graag culinair de wereld over, dan zijn wellicht deze boeken leuk om te vragen: Moro London van Sam & Sam Clark, Bijbels culinair, het prachtige Arabia (alle drie min of meer over de Arabische keuken), Nog te Ontdekken (over de Azerbeidzjaanse keuken) en Basic China. Of kook Spaans met 1080 recepten en Spaanse smaken of Frans met Bistro Thuis.

Recepten
Uit deze boeken kan je vooral koken.  Leer eenvoudige gerechten maken met Jamie’s Kookrevolutie, of juist op tweesterren-niveau met Mario & ik 3, leer te varieren met Groenten, kies voor Smoothies, Alles uit de Kast of spiegel je aan het meisje dat je bent. Maar Gezond met Gordon Ramsay kan natuurlijk ook!

Boeken die niemand heeft
Zelf heb ik een voorliefde voor boeken die niet iedereen heeft. En voor de boeken in deze categorie moet je dan net even wat meer moeite doen om ze te pakken kunnen krijgen. Tips zijn Nog te Ontdekken over de Azerbeidsjaanse keuken, Smakelijk Zuilen (een volkswijk in Utrecht) en Koken uit het (groene) Hart van Nederland.

Adresjes
Je kent die mensen wel, die altijd een ‘mannetje’ of een ‘adresje’ voor hebben. Maar misschien kennen ze de adresjes uit Proef Groningen, Raapsteeltje of Herman dichtbij nog niet.

Ook heel erg leuk
Scheur er op los met de Culinaire scheurkalender, verleid een vrouw met je kookkunsten uit Eet@Date of doe ideeen op voor de spectaculairste feesten in het boek Altijd Feest.

Succes met kiezen!

Lees ook:Proef het land!
Lees ook:Culinaire gids: De Achterhoek & De Liemers
Lees ook:Kylie Minogue zoekt man die kan koken
Lees ook:Foodloversguide NL
Lees ook:Wat het Groene Hart schaft

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kookboeken van Sinterklaas of de Kerstman

  1. Tanja

    Leuke samenvoeging van je recensies. Waarvoor dank! Ooit gaf ik voorproefjes van bijna alle uit te komen boeken, mijn hemel: wat een takkewerk was dat.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Kasteel Engelenburg | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>