Dol op pakjes en zakjes!

 

pakjesX

Je durft er tegenwoordig bijna niet meer voor uit te komen dat je weleens kookt met hulp van een pakje of een zakje. Schichtig sluip je door de supermarkt met een zakje Conimex of Knorr in je mandje. Je zal maar gezien worden door een bekende. Dat JIJ, als culikenner en als foodie, niet alles zelf, maakt, kweekt, vijzelt en brouwt zou toch een schandelijke ontmaskering zijn! Of valt dat wel mee?

Smakeloos & ongezond

Pakjes en zakjes hebben de laatste jaren nogal slechte publiciteit gekregen. `Vol met slechte E-nummers, te zout, ongezond, en gewoon vies!`, wordt er geroepen door gezondheidsfreaks en puristische foodschrijvers. Nu zijn er natuurlijk genoeg smakeloze of juist over-de-top gekruide mixen te koop. Maar er zijn ook genoeg lekkere, gebalanceerde kruiden-en foodmixen te koop in pakjes en zakjes – en het zou zonde zijn om die te vergeten. Want ik heb lang niet altijd zin om van winkel naar winkel te stropen op zoek naar kruiden en specerijen. Zeker niet als ik in een pakje in de supermarkt kan vinden. Bovendien blijkt er altijd wel een specifiek ingrediĆ«nt onvindbaar in de provinciestad waar ik woon en die stress bespaar ik mezelf liever.

Vers & voedzaam

Natuurlijk houd ik ook van puur en eerlijk koken. Maar alles wat je in Nederland koopt in de winkel is in normale hoeveelheden niet slecht voor je gezondheid. En een bevriende voedselwetenschapper merkte onlangs op: `Het enige probleem met te veel uit pakjes eten is niet wat er in zit, maar wat er NIET in zit.` Vers en voedzaam moet je zelf toevoegen, zoals veel verse groenten en vis, vlees of soja bijvoorbeeld. Als je dan je maaltje op smaak maakt met een pakje, ben je volgens mij nog steeds goed bezig.

pakjes2

Tried & tested

En welke pakjes en zakjes moet je dan wel hebben? Voor Koken.blog testte ik de afgelopen tijd meerdere kruidenmixen. De Aziatische kruidenpasta`s van Fair Trade Original steken er bovenuit. Makkelijke recepten en bereid zonder kunstmatige toevoegingen.Verder ben ik wild van de mixen van Lee Kum Kee, zoals de sauce for spicy aubergine. De mixen van beide merken kun je mengen met een berg van je favoriete groenten en niet al te veel vlees of vis. Hoezo zou je dan niet verantwoord bezig zijn?! Verantwoord bezig ben je ook met de couscous&bonenburger van good old Lassie. Helemaal vega(n) en lekker voor de lunch op een broodje of bij je avondeten.

Lees ook:Kookboek Zonder pakjes en zakjes
Lees ook:Recept – Zonder pakjes en zakjes
Lees ook:Nog meer koken zonder pakjes en zakjes
Lees ook:Nationale antipakjesavond
Lees ook:Zonder vlees niet gezonder

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>