Nog te ontdekken: azerbeidzjaans kookboek

nog te ontdekkenHet najaar is altijd de periode waarin veel nieuwe kookboeken verschijnen. Mijn postbode bracht er weer een paar langs die ik zeker niet onbesproken wil laten. Daarom gaan we ook deze week koken uit de nieuwste kookboeken. We beginnen met het sympathieke boekje Nog te ontdekken van Lalä Memmedova en Tofig Gadjili. Dit zijn een dame en een heer die nu tien jaar in Nederland wonen, maar geboren zijn in Azerbeidzjan. In dit boek laten ze zien wat wij Nederlanders nog kunnen ontdekken over de Azerbeidzjaanse keuken. Dat is de verklaring voor de titel van het boekje.

De Azerbeidzjaanse keuken
Azerbeidzjaan is een land in het Midden-Oosten. Het ligt aan de westkant van de Kaspische Zee en grenst aan Rusland, Georgie, Armenie, Turkije en Iran. De keuken van Azerbeidzjan vertoont dan ook veel overeenkomsten met die van deze landen.
Een van de opvallende verschillen is dat ze meer gebruik maakt van walnoten. Daarmee worden bijvoorbeeld de forel en de kip gevuld of de pakhlava (herken je het?) gemaakt. Ook zal het land vol moeten staan met schapen, aangezien bijna elk vleesgerecht in het boek gebruik maakt van lamsvlees.

De recepten
In het boek staan 30 recepten. Deze verschillen van gevulde groenten tot kebab en van yoghurtsoep tot verschillende koekjes. De recepten staan helaas alleen met hun Azerbeidzjaanse naam vermeld. Dus dat lobya qizartmasi een gerecht is met gestoofde snijbonen, tomaat en verse groene kruiden kan je alleen opmaken uit het recept zelf. In een aantal gevallen is de naam terug te herleiden tot de Turkse tegenhanger van het gerecht (dolmasi = gevuld, plov = pilav), maar vaker geven de foto’s een idee van wat het recept zou moeten worden.
Bij wat lastig te omschrijven gerechten maken foto’s van de bereidingswijze in stapjes veel duidelijk.

Het boek Nog te ontdekken eindigt met een beschrijving van de geschiedenis van Azerbeidzjan, de cultuur, muziek en een lijstje met de bekendste/belangrijkste burgers. Helaas is dit deel van het boek niet zo lekker geschreven en maakt de lange geschiedenisles geen gebruik van tussenkopjes, zodat de namen, data en feitjes al snel gaan duizelen. Maar met de foto’s maakt het wel nieuwsgierig naar dit (onbekende) land, en dat was toch ook de bedoeling van de auteurs.
Bekijk op de eigen website een aantal pagina’s van Nog te ontdekken. Of probeer dit bijzondere Azerbeidzjaanse hapje met aubergine (Badimdzjan qizartmasi).

Nog te ontdekken - Lalä Memmedova en Tofig Gadjili – Stichting Azeriunited - isbn 9789081321518

Nog te ontdekken ! Koop dit boek bij BOL.COM

Lees ook:Recept Azerbeidzjaans auberginehapje
Lees ook:Mexicaans kookboek
Lees ook:Kookboek Ricardo
Lees ook:Basic China
Lees ook:50 Curries uit India

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>