Rubriek: Koken doe je zo

Vier Amerikaanse tips voor kerst zonder stress

Nergens lijkt kerst zo hysterisch als in Amerika. Die gezellige bolbuikige kerstman is door Coca Cola ontworpen, Amerikanen stressen over hun stockings en wat daar allemaal voor cadeautjes in komen en dan: dat kerstdiner. Slapeloze nachten, ademen in een plastic zakje en eczeem, zoveel spanning. Gelukkig geeft het Amerikaanse culinaire tijdschrift Bon Appétit vier insider-tips

Lees verder...

Kokenblog all time favourite kerstmenu

Vorige week zat ik zomaar eens in de statistieken te spieken. Ja, dat blijft toch superleuk. Sommige blogs steken met kop en schouders boven de andere uit qua leescijfers. En die toppers zijn opvallend vaak recepten die je heel goed met Kerst op tafel kunt zetten. Daarom vandaag een bundeling van die toppers in het

Lees verder...

Gezond begin van de dag met Happy Shake + recept

Welke groenten en fruit kun je het beste combineren? Welke shakes helpen je met je weerstand? Op deze en andere vragen geeft Ellemieke Vermolen in haar nieuwe boek Happy Shake een antwoord. Naast recepten voor een gezonde en energieke levensstijl wordt de (beginnende) smoothie- en shakedrinker voorzien van verschillende nuttige tips. Shake voor extra weerstand

Lees verder...

Recept De kunst van het koken: Boeuf a la Bourguignonne

We kunnen eindeloos blijven bladeren in de nieuwe uitvoering van Julia Childs boek De kunst van het koken. Wie de Franse keuken wil gaan ontdekken kan bijna niet om dit boek heen. In het boek is aandacht voor de basistechnieken en de receptuur is duidelijk geschreven. Nu het buiten weer koud en guur is, gaat er

Lees verder...

Recept Vegan: Shepherd’s Pie

Shepherd’s pie met pastinaak-aardappelpuree Wat hartige maaltijden betreft gaat er niets boven deze rijke stoofpot met paddenstoelen en linzen, afgedekt met een laagje smaakvolle puree. Wie heeft er nou nog vlees nodig?   4 tot 6 personen VOORBEREIDING: 15 minuten BEREIDING: 1 uur en 20 minuten, plus 5 minuten afkoelen   Ingrediënten 1 kg aardappelen,

Lees verder...

Recept River Cottage Doordeweeks: Hummus van bietjes en walnoot

Deze glorieuze paarse mix – een openbaring voor mensen die denken dat ze niet van bietjes of walnoten houden – is heerlijk met knapperige rauwkost, tussen twee boterhammen met geitenkaas of met een stuk platbrood om erin te dippen   Voor 4 personen Ingredienten 50 g walnoten 1 el komijnzaad 25 g oud brood zonder

Lees verder...

Recept: Altijd goed Appelchutney

Vandaag eindelijk het langbeloofde recept voor appelchutney. Want ja, we hadden natuurlijk nog zat appels over van ons Zeeuwse plukweekend vorige maand. Chutney is in Nederland nog ondergewaardeerd, maar op Engelse eettafels niet weg te denken. De typisch Engels chutneys zijn gebaseerd op de frisse, verse chutneys die in India bij pittige gerechten wordt geserveerd.

Lees verder...

Recept Urban Cook: kruidige Aziatische salade

Eerder deze week lieten we je kennismaken met de Urban Cook, het nieuwe boek van Red Lantern chef Mark Jensen. In dit boek staan duurzame voedingskeuzes centraal. Duurzaam voedsel eten kan altijd en overal en Mark Jensen laat zien hoe. Benieuwd naar dit boek? Doe dan mee met onze winactie. Wij mogen maar liefst 5 exemplaren

Lees verder...

Recept Melk & Dadels: zeebaars m’charmel uit de oven

In het boek Melk & Dadels schitteren bekende Marokkaanse Nederlanders als Najib Amhali (cabaretier), Ilham Mestour (internationaal haarstylist), Soundos El Ahmadi (cabaretière) en vele andere bijzondere Marokkaanse Nederlanders, die hun liefde voor de Marokkaanse keuken van en met hun Marokkaanse moeders delen. Voor rapper Sef is een uitzondering gemaakt: hij vertelt samen met zijn Nederlandse

Lees verder...

De heerlijke eenvoud van kippenleverpaté

Uit onverwachte hoek kreeg ik vorige week een tweedehands en heerlijk ouderwets boek over het maken van paté cadeau. Het serieuze werk wordt erin besproken: terrines, gelei en ook het gebruik van ganzenlevers wordt zonder scrupules breed uitgemeten. Dit is paté maken voor gevorderden, zeg maar. En als ik eens een hele zondag niets te

Lees verder...

Chicken tikka masala

Jamie’s nieuwe boek Comfort Food is een verzameling recepten waar je een warm hart en een volle buik van krijgt. We geven je het recept voor zijn chicken tikka masala, enjoy! Voor 6-8 personen 1 uur en 20 minuten plus tijd om te marineren 1   afgestreken tl gemalen kruidnagel 1 afgestreken tl gemalen komijn 2 

Lees verder...

Recept 100 Groene Smoothies: Pompoen-peer smoothie

Chefkok Thea Spierings bedacht voor haar nieuwste boek 100 Groene Smoothies verschillende verrassende combinaties. Gisteren kon je al lezen wat wij vonden van 100 Groene Smoothies, maar nu kun je ook zelf aan de slag met een van de recepten. Deze smoothie met pompoen en peer is bij ons favoriet! Recept: pompoen-peer smoothie Ingrediënten voor

Lees verder...

Hoe gaar is klaar?

Wanneer kan de biefstuk uit de pan? Wanneer is de ossenhaas perfect rosé? En is de kip eigenlijk al gaar? Herman den Blijker en Antoine Hermans hebben daar ieder zo hun trucjes voor. Voelen, zegt Herman den Blijker. In zijn nieuwe boek Vlees laat hij met foto’s zien wat hij bedoelt. Hij duwt op een

Lees verder...

Uit Marokko mét recept: langzaam gegaarde lamsschouder met labna, walnoot en granaatappel

Woensdag vertelden we het al. Eens in de zoveel tijd valt er een kookboek op de Koken.Blog deurmat waar we allemaal op slag verliefd op zijn. Uit Marokko is er eentje. Zachte linnen cover, schitterende sfeerfoto’s, jaloersmakende reisverhalen, portretten van plaatselijke bevolking en natuurlijk heerlijke recepten. Daarom zijn we ook zo blij dat we een

Lees verder...

Recept Viva Arabia: sardientjes met tomaat en eieren

Gisteren vertelden we alles over het nieuwe kookboek van Nadia Zerouali en Merijn Tol, Viva Arabia. Viva Arabia is een verzameling van 160 easy-to-make recepten, een selectie van de lekkerste recepten die zij 7 jaar lang publiceerden in Viva. Vandaag mogen wij een van die recepten met jullie delen. Heb je gisteren je boodschappen al

Lees verder...