Rubriek: Koken doe je zo

Recept: Altijd goed Appelchutney

Vandaag eindelijk het langbeloofde recept voor appelchutney. Want ja, we hadden natuurlijk nog zat appels over van ons Zeeuwse plukweekend vorige maand. Chutney is in Nederland nog ondergewaardeerd, maar op Engelse eettafels niet weg te denken. De typisch Engels chutneys zijn gebaseerd op de frisse, verse chutneys die in India bij pittige gerechten wordt geserveerd.

Lees verder...

Recept Urban Cook: kruidige Aziatische salade

Eerder deze week lieten we je kennismaken met de Urban Cook, het nieuwe boek van Red Lantern chef Mark Jensen. In dit boek staan duurzame voedingskeuzes centraal. Duurzaam voedsel eten kan altijd en overal en Mark Jensen laat zien hoe. Benieuwd naar dit boek? Doe dan mee met onze winactie. Wij mogen maar liefst 5 exemplaren

Lees verder...

Recept Melk & Dadels: zeebaars m’charmel uit de oven

In het boek Melk & Dadels schitteren bekende Marokkaanse Nederlanders als Najib Amhali (cabaretier), Ilham Mestour (internationaal haarstylist), Soundos El Ahmadi (cabaretière) en vele andere bijzondere Marokkaanse Nederlanders, die hun liefde voor de Marokkaanse keuken van en met hun Marokkaanse moeders delen. Voor rapper Sef is een uitzondering gemaakt: hij vertelt samen met zijn Nederlandse

Lees verder...

De heerlijke eenvoud van kippenleverpaté

Uit onverwachte hoek kreeg ik vorige week een tweedehands en heerlijk ouderwets boek over het maken van paté cadeau. Het serieuze werk wordt erin besproken: terrines, gelei en ook het gebruik van ganzenlevers wordt zonder scrupules breed uitgemeten. Dit is paté maken voor gevorderden, zeg maar. En als ik eens een hele zondag niets te

Lees verder...

Chicken tikka masala

Jamie’s nieuwe boek Comfort Food is een verzameling recepten waar je een warm hart en een volle buik van krijgt. We geven je het recept voor zijn chicken tikka masala, enjoy! Voor 6-8 personen 1 uur en 20 minuten plus tijd om te marineren 1   afgestreken tl gemalen kruidnagel 1 afgestreken tl gemalen komijn 2 

Lees verder...

Recept 100 Groene Smoothies: Pompoen-peer smoothie

Chefkok Thea Spierings bedacht voor haar nieuwste boek 100 Groene Smoothies verschillende verrassende combinaties. Gisteren kon je al lezen wat wij vonden van 100 Groene Smoothies, maar nu kun je ook zelf aan de slag met een van de recepten. Deze smoothie met pompoen en peer is bij ons favoriet! Recept: pompoen-peer smoothie Ingrediënten voor

Lees verder...

Hoe gaar is klaar?

Wanneer kan de biefstuk uit de pan? Wanneer is de ossenhaas perfect rosé? En is de kip eigenlijk al gaar? Herman den Blijker en Antoine Hermans hebben daar ieder zo hun trucjes voor. Voelen, zegt Herman den Blijker. In zijn nieuwe boek Vlees laat hij met foto’s zien wat hij bedoelt. Hij duwt op een

Lees verder...

Uit Marokko mét recept: langzaam gegaarde lamsschouder met labna, walnoot en granaatappel

Woensdag vertelden we het al. Eens in de zoveel tijd valt er een kookboek op de Koken.Blog deurmat waar we allemaal op slag verliefd op zijn. Uit Marokko is er eentje. Zachte linnen cover, schitterende sfeerfoto’s, jaloersmakende reisverhalen, portretten van plaatselijke bevolking en natuurlijk heerlijke recepten. Daarom zijn we ook zo blij dat we een

Lees verder...

Recept Viva Arabia: sardientjes met tomaat en eieren

Gisteren vertelden we alles over het nieuwe kookboek van Nadia Zerouali en Merijn Tol, Viva Arabia. Viva Arabia is een verzameling van 160 easy-to-make recepten, een selectie van de lekkerste recepten die zij 7 jaar lang publiceerden in Viva. Vandaag mogen wij een van die recepten met jullie delen. Heb je gisteren je boodschappen al

Lees verder...

Bakken zonder oven

Ik ben gek op bakken. Niks rustgevender dan kneden, snijden en hakken met een smakelijk baksel tot gevolg. En dan die bakgeuren die ieder hoekje en gaatje van je huis vullen! Hoe verleidelijk het ook is om meerdere keren per week in de keuken aan de slag te gaan, ik realiseer me ook dat ik

Lees verder...

Appels en taart in overvloed

De romantiek van het landelijke leven was even ver te zoeken in de boomgaard van Martin Duvekot uit het Zeeuwse Vrouwenpolder. Door de Russische fruitboycot kon hij zijn appels niet kwijt en stevende hij af op een financiële strop. Maar vindingrijkheid wint altijd en deze teler nodigde het publiek uit om zijn boomgaard leeg te

Lees verder...

Scheermessen van de grill

Ik wilde het al veel langer: op zoek naar scheermessen, op de plek aan de Oosterschelde waar ik vaak kokkels, mossels en oesters raap. Ze moeten er zitten, want er liggen lege schelpen op het strand en ik zie her en der zo’n gaatje in het zand met een lang, dun zanddrolletje ernaast. Als je

Lees verder...

Glutenvrij, moppie? Oerhollandse koekjes

Het is een beetje een hype. Steeds meer mensen eten voor korte of langere tijd glutenvrij. Omdat het je gezonder, fitter en slanker zou maken. Niks mis mee natuurlijk. En met een beetje creativiteit in de keuken – waar wij wel van houden – kun je toch van allerlei lekkers klaarmaken. Persoonlijk houd ik ook

Lees verder...

Honey jumble cookies

Vier koekjesdag met honey jumble cookies, een ouderwets koekje. Wist je dat jumbles oorspronkelijk uit Azerbedjan komen? Lees het in dit artikel over de geschiedenis van de koekjes. Recept 15 minuten, 1 uur en 20 minuten wachten ongeveer 30 koekjes, afhankelijk van formaat 60 gram boter 170 gram honing 50 gram rietsuiker 190 gram bloem

Lees verder...

Recept Engelse citroenkoekjes mét tea-tips

Ik heb ergens een perfect klein boekje dat Cookies heet, met allemaal perfecte koekjesrecepten erin. Het gaat al jaren mee en er zitten flink wat bakspetters op. Ook heeft een van mijn honden er, toen hij nog een puppy was, een stuk uit gebeten. Zo’n dierbaar boekje dus. Maar omdat het zo klein is, kan

Lees verder...