Rubriek: Koken doe je zo

Lentekriebels? Basisrecept voor asperges

Ja, ook wij hebben de lentekriebels. In onze winactie van vorige week vroegen we je waar jij de lentekriebels van krijgt. Bijna in elk antwoord kwam het Limburgse goud voorbij, de asperges. Daarom vandaag voor jullie een recept uit de oude koken.blog-archieven. Een basisrecept voor de perfecte asperges, want we krijgen nog vaak genoeg vragen

Lees verder...

Recept citroenijs – Week van het Ambachtelijke IJs

De start van het ijsseizoen wordt van zondag 23 tot en met zaterdag 29 maart gevierd met de Week van het Ambachtelijke IJs. Onderdeel van de activiteit is de verkiezing van de IJssalon van het Jaar, waarvoor vijf zaken genomineerd zijn. Zeven dagen ‘is het feest in alle ambachtelijke ijssalons in Nederland’ en worden diverse

Lees verder...

Recept: blueberry pancakes #Foodblogswap

Blueberry pancakes. Hmm… Ze stonden al een tijd op mijn to-make-list. Eigenlijk al sinds ik als tiener Pulp Fiction zag waarin Fabienne (het vriendinnetje van Butch) verheerlijkt over dit ontbijtje spreekt. Maar vreemd genoeg was het er nooit van gekomen. Soms heb je dat. Je herkent het vast? Maar deze maand mocht ik voor de

Lees verder...

Recept – Pasta met avocado, erwten en zeekraal

We zijn ons receptenarchief weer eens doorgegaan en kwamen op dit heerlijk lente recept dat ook nog eens veganistisch is!  Geen vlees en vis, maar ook geen kaas, eieren en andere producten die indirect met dieren verband houden. Oergezond en lekker. Vier die lente!     Recept Pasta met avocado, erwten en zeekraal Ingrediënten: *

Lees verder...

recept gepocheerde peren met steranijs en cashewnotenroom

Beloofd is beloofd! Gisteren heb ik een alkalisch recept toegezegd uit het kookboek Honestly Healhy van de dames Natasha Corrett en Vicki Edgson. Het recept ‘gepocheerde peren met steranijs en cashewnotenroom’ kreeg op een schaal van 1 t/m 3 voor het alkalische gehalte van het gerecht 2 hartjes en een veganistisch symbooltje.  Bovendien staat er

Lees verder...

Hoe weet je of je mango rijp is?

Sinds een maand woon ik in California. En verbaas me en laat me verrassen door het eten hier. Mijn allereerste verrassing betrof mango’s. Ik had wel verwacht dat ze hier volop te verkrijgen zouden zijn, en daarin heb ik gelijk gekregen. Al zijn ze niet zo spotgoedkoop als ik verwacht had, maar dat is eigenlijk

Lees verder...

Foodblogswap: Zeeuwse bolus

Koken.blog doet deze maand mee aan de #Foodblogswap. Bij dit maandelijkse initiatief van de Foodbloggerscommunity worden Nederlandse foodbloggers aan elkaar gekoppeld om recepten van elkaars blog uit te proberen. Een superleuke manier dus om nieuwe collega-blogs te leren kennen. Ik mocht een recept uitkiezen van judithrecepten.blogspot.nl.

Lees verder...

Recept ‘Kruidje roer mij’: groentepaella (paella de pimienta)

Met kruiden verrijk je een gerecht. Dat weet iedereen. Al eeuwen lang worden kruiden en specerijen in de keuken gebruikt als smaakmakers. Maar welke kruiden smaken goed in welk gerecht en hoe maak je smaakvolle combinaties? Kruidje roer mij leert je hoe je kruiden in de keuken gebruikt. Natuurlijk ken je kaneel, basilicum, peterselie en

Lees verder...

Vivavalentijnsmenu dessert: hazelnootcake, peer en sabayon

Het recept hazelnootcake met gepocheerde peer en sabayon van crème brûlée maakte ik afgelopen weekend  tijdens een private dinner voor een groep van 10 personen. Eigenlijk was iedereen er wel van gecharmeerd, dus acht ik het ook geschikt voor onze Koken.blog lezers om hun Valentijn komende vrijdag mee te verwennen. Eerlijkheidshalve kan ik vertellen dat de basis voor

Lees verder...

Vivavalentijnsmenu hoofdgerecht; Zeevruchtenschotel

De derde gang in ons Vivavalentijnsmenu, het hoofdgerecht, is deze heerlijke stoofschotel met zeevruchten.Zeevruchten zijn namelijk een enome born van mineralen en vitamines. en daardoor een enorme boost voor de potentie. Tel daar de sexy naam van de venusschelp, de vorm van de mossel bij op en je afrodisia-hoofdgerecht is compleet.

Lees verder...

Vivavalentijnsmenu voorgerecht: avocado-meloensalade

Foto: Ilana Freddye De tweede gang in ons Vivavalentijnsmenu is deze prachtige salade met avocado. In avocado zit namelijk de lustopwekkende stof fenylethylamine. Fenylethylamine is een organische verbinding en een lichaamseigen stof die aangemaakt wordt als je verliefd bent. Bovendien zorgde de vorm van de avocado (en het feit dat ze in paren aan een

Lees verder...

Vivavalentijnsmenu amuse: oesters

Voor het eerste gerecht (de amuse) uit ons Vivavalentijnsmenu vol afrodisia gaan we te rade bij koken.blog-collega Edith. Zij vertelde eerder al dat we al sinds de Romeinen de oester als afrodisium beschouwen. De gelijkenis met de vrouwelijk genitaliën is hiervoor de reden. Een oestertje als amuse is dus bij uitstek de ideale start van

Lees verder...

Vivavalentijn

De dag die ooit bedoeld was voor geheime aanbidders om hun liefde bekend te maken, wordt tegenwoordig ook gebruikt om je vrienden en vriendinnen een kaartje te sturen of je jarenlange liefde een extraatje te geven. Echt authentiek kunnen we Valentijnsdag dus niet meer noemen. Maar goed, vooruit dan maar. We moeten toch eten, en

Lees verder...