Rubriek: Koken doe je zo

Recept 100 Groene Smoohties: Pompoen-peer smoothie

Chefkok Thea Spierings bedacht voor haar nieuwste boek 100 Groene Smoothies verschillende verrassende combinaties. Gisteren kon je al lezen wat wij vonden van 100 Groene Smoothies, maar nu kun je ook zelf aan de slag met een van de recepten. Deze smoothie met pompoen en peer is bij ons favoriet! Recept: pompoen-peer smoothie Ingrediënten voor

Lees verder...

Hoe gaar is klaar?

Wanneer kan de biefstuk uit de pan? Wanneer is de ossenhaas perfect rosé? En is de kip eigenlijk al gaar? Herman den Blijker en Antoine Hermans hebben daar ieder zo hun trucjes voor. Voelen, zegt Herman den Blijker. In zijn nieuwe boek Vlees laat hij met foto’s zien wat hij bedoelt. Hij duwt op een

Lees verder...

Uit Marokko mét recept: langzaam gegaarde lamsschouder met labna, walnoot en granaatappel

Woensdag vertelden we het al. Eens in de zoveel tijd valt er een kookboek op de Koken.Blog deurmat waar we allemaal op slag verliefd op zijn. Uit Marokko is er eentje. Zachte linnen cover, schitterende sfeerfoto’s, jaloersmakende reisverhalen, portretten van plaatselijke bevolking en natuurlijk heerlijke recepten. Daarom zijn we ook zo blij dat we een

Lees verder...

Recept Viva Arabia: sardientjes met tomaat en eieren

Gisteren vertelden we alles over het nieuwe kookboek van Nadia Zerouali en Merijn Tol, Viva Arabia. Viva Arabia is een verzameling van 160 easy-to-make recepten, een selectie van de lekkerste recepten die zij 7 jaar lang publiceerden in Viva. Vandaag mogen wij een van die recepten met jullie delen. Heb je gisteren je boodschappen al

Lees verder...

Bakken zonder oven

Ik ben gek op bakken. Niks rustgevender dan kneden, snijden en hakken met een smakelijk baksel tot gevolg. En dan die bakgeuren die ieder hoekje en gaatje van je huis vullen! Hoe verleidelijk het ook is om meerdere keren per week in de keuken aan de slag te gaan, ik realiseer me ook dat ik

Lees verder...

Appels en taart in overvloed

De romantiek van het landelijke leven was even ver te zoeken in de boomgaard van Martin Duvekot uit het Zeeuwse Vrouwenpolder. Door de Russische fruitboycot kon hij zijn appels niet kwijt en stevende hij af op een financiële strop. Maar vindingrijkheid wint altijd en deze teler nodigde het publiek uit om zijn boomgaard leeg te

Lees verder...

Scheermessen van de grill

Ik wilde het al veel langer: op zoek naar scheermessen, op de plek aan de Oosterschelde waar ik vaak kokkels, mossels en oesters raap. Ze moeten er zitten, want er liggen lege schelpen op het strand en ik zie her en der zo’n gaatje in het zand met een lang, dun zanddrolletje ernaast. Als je

Lees verder...

Glutenvrij, moppie? Oerhollandse koekjes

Het is een beetje een hype. Steeds meer mensen eten voor korte of langere tijd glutenvrij. Omdat het je gezonder, fitter en slanker zou maken. Niks mis mee natuurlijk. En met een beetje creativiteit in de keuken – waar wij wel van houden – kun je toch van allerlei lekkers klaarmaken. Persoonlijk houd ik ook

Lees verder...

Honey jumble cookies

Vier koekjesdag met honey jumble cookies, een ouderwets koekje. Wist je dat jumbles oorspronkelijk uit Azerbedjan komen? Lees het in dit artikel over de geschiedenis van de koekjes. Recept 15 minuten, 1 uur en 20 minuten wachten ongeveer 30 koekjes, afhankelijk van formaat 60 gram boter 170 gram honing 50 gram rietsuiker 190 gram bloem

Lees verder...

Recept Engelse citroenkoekjes mét tea-tips

Ik heb ergens een perfect klein boekje dat Cookies heet, met allemaal perfecte koekjesrecepten erin. Het gaat al jaren mee en er zitten flink wat bakspetters op. Ook heeft een van mijn honden er, toen hij nog een puppy was, een stuk uit gebeten. Zo’n dierbaar boekje dus. Maar omdat het zo klein is, kan

Lees verder...

CHEF recept: Cubanos

En? Heb je hem al gezien, de smakelijkste film van het jaar CHEF? Vorige week vertelden we alles over deze heerlijke film over rollende keukens. Als je m hebt gezien, liep jou vast ook het water in de mond bij de Cubanos uit de foodtruck El Jefe. In de scene waarin hij de sandwich eet,

Lees verder...

Abrikozencake met Cointreau

  Ook al voelt het niet zo, we zitten toch echt midden in het zomerseizoen. Helaas laat de zon zich niet zien. En weertechnisch lijkt het meer op herfst. Maar op de markt merk je gelukkig wel dat het zomer is. De kramen liggen namelijk vol met prachtig seizoensfruit. Vorige week kocht ik voor een

Lees verder...

Recept Julie & Julia: romige polenta met mascarpone

Op druilerige dagen, zoals die er deze week helaas veel zijn, kruip ik graag met een kop thee en iets lekkers op de bank voor de televisie. Tijdens de zomermaanden is de programmering helaas niet veel soeps. Behalve de Engelse versie van the Taste (elke dag om 19.00 uur op 24Kitchen, met Nigella Lawson, Anthony

Lees verder...

Champagnes voor een zomerpicknick

Mij kun je er ‘s ochtends voor wakker maken. Een glas champagne met een schaaltje framboosjes erbij en mijn dag kan niet meer stuk. Echter, de meeste Nederlanders drinken champagne vooral bij feestelijke gelegenheden, zoals de jaarwisseling of een jubileum. Dan gaat het overigens vaak vooral om de bubbeltjes die geassocieerd worden met de feestelijke

Lees verder...

WK snack: Spaans-Hollandse Hapas

Donderdag begint het WK. Voor de meeste mannen een feest waar ze al maanden naar uitkijken. De dames echter (ja, hoe rolbevestigend) houden het na de wedstrijden van ons eigen nationaal team al snel voor gezien. Dus kunnen we het maar beter leuk proberen te houden voor beide partijen. Hoe? Met lekker eten natuurlijk! Vrijdag

Lees verder...