Rubriek: Koken doe je zo

Bakken zonder oven

Ik ben gek op bakken. Niks rustgevender dan kneden, snijden en hakken met een smakelijk baksel tot gevolg. En dan die bakgeuren die ieder hoekje en gaatje van je huis vullen! Hoe verleidelijk het ook is om meerdere keren per week in de keuken aan de slag te gaan, ik realiseer me ook dat ik

Lees verder...

Appels en taart in overvloed

De romantiek van het landelijke leven was even ver te zoeken in de boomgaard van Martin Duvekot uit het Zeeuwse Vrouwenpolder. Door de Russische fruitboycot kon hij zijn appels niet kwijt en stevende hij af op een financiële strop. Maar vindingrijkheid wint altijd en deze teler nodigde het publiek uit om zijn boomgaard leeg te

Lees verder...

Scheermessen van de grill

Ik wilde het al veel langer: op zoek naar scheermessen, op de plek aan de Oosterschelde waar ik vaak kokkels, mossels en oesters raap. Ze moeten er zitten, want er liggen lege schelpen op het strand en ik zie her en der zo’n gaatje in het zand met een lang, dun zanddrolletje ernaast. Als je

Lees verder...

Glutenvrij, moppie? Oerhollandse koekjes

Het is een beetje een hype. Steeds meer mensen eten voor korte of langere tijd glutenvrij. Omdat het je gezonder, fitter en slanker zou maken. Niks mis mee natuurlijk. En met een beetje creativiteit in de keuken – waar wij wel van houden – kun je toch van allerlei lekkers klaarmaken. Persoonlijk houd ik ook

Lees verder...

Honey jumble cookies

Vier koekjesdag met honey jumble cookies, een ouderwets koekje. Wist je dat jumbles oorspronkelijk uit Azerbedjan komen? Lees het in dit artikel over de geschiedenis van de koekjes. Recept 15 minuten, 1 uur en 20 minuten wachten ongeveer 30 koekjes, afhankelijk van formaat 60 gram boter 170 gram honing 50 gram rietsuiker 190 gram bloem

Lees verder...

Recept Engelse citroenkoekjes mét tea-tips

Ik heb ergens een perfect klein boekje dat Cookies heet, met allemaal perfecte koekjesrecepten erin. Het gaat al jaren mee en er zitten flink wat bakspetters op. Ook heeft een van mijn honden er, toen hij nog een puppy was, een stuk uit gebeten. Zo’n dierbaar boekje dus. Maar omdat het zo klein is, kan

Lees verder...

CHEF recept: Cubanos

En? Heb je hem al gezien, de smakelijkste film van het jaar CHEF? Vorige week vertelden we alles over deze heerlijke film over rollende keukens. Als je m hebt gezien, liep jou vast ook het water in de mond bij de Cubanos uit de foodtruck El Jefe. In de scene waarin hij de sandwich eet,

Lees verder...

Abrikozencake met Cointreau

  Ook al voelt het niet zo, we zitten toch echt midden in het zomerseizoen. Helaas laat de zon zich niet zien. En weertechnisch lijkt het meer op herfst. Maar op de markt merk je gelukkig wel dat het zomer is. De kramen liggen namelijk vol met prachtig seizoensfruit. Vorige week kocht ik voor een

Lees verder...

Recept Julie & Julia: romige polenta met mascarpone

Op druilerige dagen, zoals die er deze week helaas veel zijn, kruip ik graag met een kop thee en iets lekkers op de bank voor de televisie. Tijdens de zomermaanden is de programmering helaas niet veel soeps. Behalve de Engelse versie van the Taste (elke dag om 19.00 uur op 24Kitchen, met Nigella Lawson, Anthony

Lees verder...

Champagnes voor een zomerpicknick

Mij kun je er ‘s ochtends voor wakker maken. Een glas champagne met een schaaltje framboosjes erbij en mijn dag kan niet meer stuk. Echter, de meeste Nederlanders drinken champagne vooral bij feestelijke gelegenheden, zoals de jaarwisseling of een jubileum. Dan gaat het overigens vaak vooral om de bubbeltjes die geassocieerd worden met de feestelijke

Lees verder...

WK snack: Spaans-Hollandse Hapas

Donderdag begint het WK. Voor de meeste mannen een feest waar ze al maanden naar uitkijken. De dames echter (ja, hoe rolbevestigend) houden het na de wedstrijden van ons eigen nationaal team al snel voor gezien. Dus kunnen we het maar beter leuk proberen te houden voor beide partijen. Hoe? Met lekker eten natuurlijk! Vrijdag

Lees verder...

Risotto all’Amarone en topwijnen rond het gardameer!

De stad Verona trekt veel toeristen die de prachtige opera’s komen bekijken in de buitenlucht gezeten in een eeuwenoude arena. Vlak daarbij ligt het Italiaanse Gardameer dat al jaren een populaire vakantiebestemming is voor veel Nederlanders. In beide situaties geniet iedereen ook van de culinaire lekkernijen die deze streek te brengen heeft en natuurlijk drinken we

Lees verder...

Recept Limoncello ijs

Met het druilerige weer van de afgelopen dagen droom ik snel even weg. Ik denk aan de zon en zie mezelf zitten op een heerlijk terras met uitzicht over zee in Sicilië. Nog staat me daar de geur van de citroenbomen bij op het moment dat ik daar jaren geleden op een zwoele zomeravond landde

Lees verder...

Recept Rabarberlimonadesiroop

Is het nou een groente of een vrucht? Rabarber kun je altijd zo moeilijk benoemen. Officieel is het een groente maar als zodanig wordt het bijna niet gegeten. Meer, net als bij appelmoes, als een bijgerecht. Of als een nagerecht. Gek eigenlijk, er zijn zoveel gerechten te bedenken met deze friszure stengels. Waarom eten we

Lees verder...

Maak je eigen crème fraîche

Wat kun je maken met slechts twee ingrediënten? Meer dan je zou denken. Wat dacht je van crème fraiche? Deze dikke room is niet meer dan een optelsom van karnemelk en slagroom. Ingredienten: 250 gram slagroom 1 eetlepel karnemelk Bereiding Verwarm de room in een pannetje op het vuur maar laat niet koken. Neem van

Lees verder...