Rubriek: Koken doe je zo

Salade in een glazen pot

Als het even kan eet ik salade als lunch. Ten eerste is het voor mij de ideale manier om dagelijks voldoende groenten binnen te krijgen en ten tweede voelt het altijd alsof ik heel veel eet. Terwijl mijn collega’s hun boterhammen zo naar binnen hebben gewerkt, ben ik eindeloos aan het prikken. Heerlijk! Tot deze

Lees verder...

Vivavalentijnsmenu amuse: oesters

Voor het eerste gerecht (de amuse) uit ons Vivavalentijnsmenu vol afrodisia gaan we te rade bij voormalig koken.blog-collega Edith. Zij vertelde eerder al dat we al sinds de Romeinen de oester als afrodisium beschouwen. De gelijkenis met de vrouwelijk genitaliën is hiervoor de reden. Een oestertje als amuse is dus bij uitstek de ideale start

Lees verder...

Menu Vivavalentijn

De dag die ooit bedoeld was voor geheime aanbidders om hun liefde bekend te maken, wordt tegenwoordig ook gebruikt om je vrienden en vriendinnen een kaartje te sturen of je jarenlange liefde een extraatje te geven. Echt authentiek kunnen we Valentijnsdag dus niet meer noemen. Maar goed, vooruit dan maar. We moeten toch eten, en

Lees verder...

Kokenblog Kerstmenu: Pompoen-kikkererwtenstoofpot met halloumi

Last-minutestoofpot Ja, het moest weer last-minute natuurlijk, mijn vegetarische stoofpot voor het kerstmenu maken. Ik presteer nu eenmaal het beste vlak voor een deadline. Maar met deze winterse vegastoofpot ben ik dan ook helemaal in mijn nopjes. Veel warme smaken bij elkaar en je zet hem zo in elkaar. Wil je ‘m een dag van

Lees verder...

Kokenblog kerstmenu: tosti brie als dessert

  Oké. Toegegeven. Mijn kaasliefde neemt soms extreme vormen aan. Halloumi bij de gegrilde groenten, geitenkaas bij de geroosterde pompoen, mozzarella over een stukje gebakken kip, geraspte oude kaas met broodkruim over de kabeljauw… Wat mij betreft kan kaas (bijna) overal bij. Niet zo gek dus dat ik liever een kaasplankje als dessert op tafel

Lees verder...

Kokenblog kerstmenu 2015

Zoals de meeste van onze lezers wel weten bestaat het kokenblog-redactieteam uit meerdere foodies. Met z’n drieën schrijven we over wat wij in onze keukens koken en over wat ons bezighoudt op culinair gebied. Dat teamwerk maakt het voor ons superleuk, omdat we elkaar kunnen inspireren, tippen en adviseren. En het maakt het voor jou

Lees verder...

Kokenblog kerstmenu: salmorejo als voorgerecht

Ik ben gek op koken en bakken, maar dan wel een gerecht tegelijk. Mij zie je niet snel 3-gangenmenu’s uit mijn mouw schudden en uitserveren. Ik ben daar geloof ik niet zo handig in. Niemand verplicht mij natuurlijk om met kerst een 3-gangendiner te serveren, maar op kerstavond wil ik toch eigenlijk wel een voor-,

Lees verder...

Kerstmenu van sterrenchefs

Met de uitreiking van de Michelinsterren nog vers in het geheugen, denkt Nederland massaal na over het kerstmenu. Wat zetten we dit jaar weer op tafel? Opvallend is dat de gourmet-actiegroep dit jaar een bizar goede marketingcampagne heeft opgezet. Want overal – bij supermarkt, op werk, en zelfs in restaurants – lijkt het gourmetstel aan

Lees verder...

Sinterklaas recept: maak je eigen chocoladeletter

Pepernoten, marsepein, chocolade. Nu Sinterklaas weer in het land is, ontkomen we niet aan al deze lekkernijen. We gaven je gisteren al een recept voor peper.. uh kruidnoten. Vandaag is het de beurt aan de chocoladeletter. Maar dan net even anders, namelijk een gezonde (maar niet minder lekkere!) variant. Uit het boek Gezond Feesten van

Lees verder...

Sinterklaas recept pepernoten. Of toch kruidnoten?

Je hebt pepernoten en je hebt kruidnoten. In de volksmond worden ze allebei pepernoten genoemd, maar die naam is eigenlijk gereserveerd voor die grillige taaie knobbels. Daar schreef Edith al eens een blog over, die vind je hier. De kleine ronde dopjes (al dan niet gedoopt in chocolade) zijn kruidnoten. En in feite zijn dat

Lees verder...

Recept: chocomousse

In de kokenblog-mail krijgen we vaak bijzondere persberichten binnen. Bijvoorbeeld deze: ‘Chocoladehuis BOON ontwikkelt eetbaar chocoladeparfum’. Klinkt interessant! Tell us more. Nou, ‘geurkunstenaar Peter De Cupere ontwikkelde samen met de meesterchocolatier van Chocoladehuis BOON een parfumflesje van chocola, uiteraard in de vorm van een cacaoboon. Daarin zit de geur COCOA 5 SENSES, een ‘Eau de

Lees verder...

Recept: Bijzondere makreelsushi

  Het duurt niet zo lang meer voor dat de makreel uit het seizoen is. Dus laat ik er niet te veel woorden aan vuil maken hier, we moeten aan de slag. Gerookte makreel kennen we allemaal, maar verse makreel is meer voor gevorderde visliefhebbers. Onbekend maakt onbemind, maar dit is juist een supervis! Vol

Lees verder...

Recept: quiche met bietjes, feta en amandelen

Vorige week kreeg ik een zak verse bietjes, zo recht van het land van de boer in Brabant. Heerlijk! Diezelfde week kwam de herfsteditie van de #Foodybox binnen. Deze box van de Kroon op het Werk is elk kwartaal weer een feest om uit te pakken. Doos op tafel en snuffelen maar. Ik ben ook

Lees verder...

Bietjes poffen, hoe doe je dat?

Verse bietjes zijn naar mijn mening niet te vergelijken met de voorgekookte exemplaren of bietjes uit pot uit de super. Mijn favoriete manier om verse bietjes te bereiden is poffen. Super easy en super smakelijk. Je plaatselijke boer heeft ze vast wel te koop. Ook op de markt vind je ze vaak nog wel, met

Lees verder...

Recept: Tweekleurige tagliatelle met bonensaus

Wat viel er van de week een lief klein boekje op mijn deurmat. Net iets groter dan A5-formaat, met een opvallend groene kaft en de karakteristieke lepel die we kennen van de Italiaanse ‘kookbijbel’ De Zilveren Lepel. Liefhebbers van de Italiaanse keuken kunnen hun hart ophalen, want er is een 3-delige nieuwe budgetvriendelijke serie De

Lees verder...