Rubriek: Koken doe je zo

Koken met apparatuur

Net als met vele ambachten is het hoe beter je gereedschap des te mooier het kunstwerk. In de keuken is dat niet anders. Het bakken van een lekkere biefstuk is niet alleen afhankelijk van de kwaliteit vlees die je koopt maar de hoogte van de warmtebron en je soort pan zijn minstens net zo belangrijk.

Lees verder...

Recept uit Comptoir Libanais: pompoensoep (shorbat lakten)

Deze soep is zo fluweelzacht dat het lijkt alsof er room in zit, maar het is echt alleen een mengsel van gezonde groenten, waarbij de romige textuur puur afkomstig is van de pompoen. De soep wordt gekruid met diverse Libanese specerijen, maar als je, net als ik, van een beetje pit houdt, kun je een

Lees verder...

Runderstoofpot voor de kleintjes

foto: Yasmijn Tan Voor mijn eerste kind geboren werd, besloot ik een ding: hij zal goed leren eten! Vanaf zes maanden leren kinderen eten het best te waarderen door het in de puurste vorm en liefst in grote knabbelstukken tot zich te nemen. Ook wel de Rapley-methode genoemd. Want eten doe je met al je

Lees verder...

Recept: Winterse kastanjesoep met freekeh

Terwijl de een geen genoeg kan krijgen van het winterse landschap en deze dagen dus vooral buiten te vinden is, blijft een ander liever thuis voor de open haard of kachel. Bij het winterse weer hoort een winterse maaltijd. En wellicht denk je dan direct aan een stamppot, maar wat dacht je van een winterse

Lees verder...

De ballen van de flexitariër

Zo tegen het einde van januari zullen er her en der al veel goede voornemens gesneuveld zijn. Minder vlees eten bijvoorbeeld, dat is typisch zoiets wat velen van ons willen, maar wat er in de dagelijkse praktijk vaak niet zo van komt. Want als je hongerig en vermoeid in de supermarkt staat aan het eind

Lees verder...

Sushi! Ook als je zwanger bent

Iedereen kent ze wel: de cravings van de zwangere vrouw. Vroeger waren het zure bommen, maar daar kan de moderne vrouw niet meer mee aankomen. Om sushi hoor ik mijn zwangere vriendinnen daarom roepen. Maar rauwe vis is juist uit den boze; dat kan gevaarlijke bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor de baby. Van een

Lees verder...

Ha, snert!

Uit de boodschappentas komen prei, knolselderij en spliterwten, worst en hamschijf. Zo, tijd voor erwtensoep. Erwtensoep is typisch Nederlands: als de NS weer problemen heeft met sneeuw op het spoor, wordt er snert uitgedeeld op het station en bij de nieuwjaarsduik worden liters erwtensoep gegeten om weer door te warmen. Erwtensoep met rozijnen Het oudste

Lees verder...

Recept: Nieuwjaars-tulband

In de middeleeuwen verstopten ze van alles in een tulband. Ringen en muntstukken van goud. Als je die vond, had je geluk en dan zou je in de toekomst nog veel meer geluk krijgen. Deze tulband met rozijnen en noten uit het superleuke bakboek Taart! is dus een perfect dessert voor je oud & nieuwdiner.

Lees verder...

Kerstmenu: Wij houden het simpel dit jaar

Wat eten we met kerst? Deze vraag bleef bij ons thuis tot enkele dagen geleden nog onbeantwoord. Om me heen hoor ik de gekste gerechten voorbij komen. Het moet allemaal exclusiever, lekkerder en uitgebreider dan voorgaande jaren. Ik doe er dit jaar even niet aan mee! Voor mij Tweede Kerstdag een eenvoudig, maar niet minder

Lees verder...

Vier Amerikaanse tips voor kerst zonder stress

Nergens lijkt kerst zo hysterisch als in Amerika. Die gezellige bolbuikige kerstman is door Coca Cola ontworpen, Amerikanen stressen over hun stockings en wat daar allemaal voor cadeautjes in komen en dan: dat kerstdiner. Slapeloze nachten, ademen in een plastic zakje en eczeem, zoveel spanning. Gelukkig geeft het Amerikaanse culinaire tijdschrift Bon Appétit vier insider-tips

Lees verder...

Kokenblog all time favourite kerstmenu

Vorige week zat ik zomaar eens in de statistieken te spieken. Ja, dat blijft toch superleuk. Sommige blogs steken met kop en schouders boven de andere uit qua leescijfers. En die toppers zijn opvallend vaak recepten die je heel goed met Kerst op tafel kunt zetten. Daarom vandaag een bundeling van die toppers in het

Lees verder...

Gezond begin van de dag met Happy Shake + recept

Welke groenten en fruit kun je het beste combineren? Welke shakes helpen je met je weerstand? Op deze en andere vragen geeft Ellemieke Vermolen in haar nieuwe boek Happy Shake een antwoord. Naast recepten voor een gezonde en energieke levensstijl wordt de (beginnende) smoothie- en shakedrinker voorzien van verschillende nuttige tips. Shake voor extra weerstand

Lees verder...

Recept De kunst van het koken: Boeuf a la Bourguignonne

We kunnen eindeloos blijven bladeren in de nieuwe uitvoering van Julia Childs boek De kunst van het koken. Wie de Franse keuken wil gaan ontdekken kan bijna niet om dit boek heen. In het boek is aandacht voor de basistechnieken en de receptuur is duidelijk geschreven. Nu het buiten weer koud en guur is, gaat er

Lees verder...

Recept Vegan: Shepherd’s Pie

Shepherd’s pie met pastinaak-aardappelpuree Wat hartige maaltijden betreft gaat er niets boven deze rijke stoofpot met paddenstoelen en linzen, afgedekt met een laagje smaakvolle puree. Wie heeft er nou nog vlees nodig?   4 tot 6 personen VOORBEREIDING: 15 minuten BEREIDING: 1 uur en 20 minuten, plus 5 minuten afkoelen   Ingrediënten 1 kg aardappelen,

Lees verder...

Recept River Cottage Doordeweeks: Hummus van bietjes en walnoot

Deze glorieuze paarse mix – een openbaring voor mensen die denken dat ze niet van bietjes of walnoten houden – is heerlijk met knapperige rauwkost, tussen twee boterhammen met geitenkaas of met een stuk platbrood om erin te dippen   Voor 4 personen Ingredienten 50 g walnoten 1 el komijnzaad 25 g oud brood zonder

Lees verder...