Rubriek: Koken doe je zo

CHEF recept: Cubanos

En? Heb je hem al gezien, de smakelijkste film van het jaar CHEF? Vorige week vertelden we alles over deze heerlijke film over rollende keukens. Als je m hebt gezien, liep jou vast ook het water in de mond bij de Cubanos uit de foodtruck El Jefe. In de scene waarin hij de sandwich eet,

Lees verder...

Abrikozencake met Cointreau

  Ook al voelt het niet zo, we zitten toch echt midden in het zomerseizoen. Helaas laat de zon zich niet zien. En weertechnisch lijkt het meer op herfst. Maar op de markt merk je gelukkig wel dat het zomer is. De kramen liggen namelijk vol met prachtig seizoensfruit. Vorige week kocht ik voor een

Lees verder...

Recept Julie & Julia: romige polenta met mascarpone

Op druilerige dagen, zoals die er deze week helaas veel zijn, kruip ik graag met een kop thee en iets lekkers op de bank voor de televisie. Tijdens de zomermaanden is de programmering helaas niet veel soeps. Behalve de Engelse versie van the Taste (elke dag om 19.00 uur op 24Kitchen, met Nigella Lawson, Anthony

Lees verder...

Champagnes voor een zomerpicknick

Mij kun je er ‘s ochtends voor wakker maken. Een glas champagne met een schaaltje framboosjes erbij en mijn dag kan niet meer stuk. Echter, de meeste Nederlanders drinken champagne vooral bij feestelijke gelegenheden, zoals de jaarwisseling of een jubileum. Dan gaat het overigens vaak vooral om de bubbeltjes die geassocieerd worden met de feestelijke

Lees verder...

WK snack: Spaans-Hollandse Hapas

Donderdag begint het WK. Voor de meeste mannen een feest waar ze al maanden naar uitkijken. De dames echter (ja, hoe rolbevestigend) houden het na de wedstrijden van ons eigen nationaal team al snel voor gezien. Dus kunnen we het maar beter leuk proberen te houden voor beide partijen. Hoe? Met lekker eten natuurlijk! Vrijdag

Lees verder...

Risotto all’Amarone en topwijnen rond het gardameer!

De stad Verona trekt veel toeristen die de prachtige opera’s komen bekijken in de buitenlucht gezeten in een eeuwenoude arena. Vlak daarbij ligt het Italiaanse Gardameer dat al jaren een populaire vakantiebestemming is voor veel Nederlanders. In beide situaties geniet iedereen ook van de culinaire lekkernijen die deze streek te brengen heeft en natuurlijk drinken we

Lees verder...

Recept Limoncello ijs

Met het druilerige weer van de afgelopen dagen droom ik snel even weg. Ik denk aan de zon en zie mezelf zitten op een heerlijk terras met uitzicht over zee in Sicilië. Nog staat me daar de geur van de citroenbomen bij op het moment dat ik daar jaren geleden op een zwoele zomeravond landde

Lees verder...

Recept Rabarberlimonadesiroop

Is het nou een groente of een vrucht? Rabarber kun je altijd zo moeilijk benoemen. Officieel is het een groente maar als zodanig wordt het bijna niet gegeten. Meer, net als bij appelmoes, als een bijgerecht. Of als een nagerecht. Gek eigenlijk, er zijn zoveel gerechten te bedenken met deze friszure stengels. Waarom eten we

Lees verder...

Maak je eigen crème fraîche

Wat kun je maken met slechts twee ingrediënten? Meer dan je zou denken. Wat dacht je van crème fraiche? Deze dikke room is niet meer dan een optelsom van karnemelk en slagroom. Ingredienten: 250 gram slagroom 1 eetlepel karnemelk Bereiding Verwarm de room in een pannetje op het vuur maar laat niet koken. Neem van

Lees verder...

Tarte Tatin, het recept

  Gisteren kon je hier op koken.blog alles lezen over de Franse ‘patisseriebijbel’ Tarte Tatin. Een prachtboek met een encyclopedische schat aan bak-, ingrediënten-, en techniekinformatie. En natuurlijk prachtige, klassieke recepten uit de Franse patisserie. En welk recept kan deze keuken beter vertegenwoordigen dan de Tarte Tatin zelf? RECEPT: Tarte tatin Voorbereiding: 25 minuten, plus

Lees verder...

Receptje….niet voor moeders!

Wil je nog wat voor Moederdag maken? Houd je moeder van chocolade? Maak dan deze truffels. Het kost niet zoveel tijd en is niet moeilijk om te maken. Stuur je moeder maar gewoon een uurtje de keuken uit. Wat heb je nodig 150 gram pure chocolade 1 dl slagroom cacaopoeder of hagelslag Wat moet je

Lees verder...

2 frisse recepten met avocado

Gisteren vertelden we je alles over Angelique Schmeinck’s nieuwe boek Impress your Friends. Over de veelzijdigheid en over de handzame recepturen. Goed te doen dus, voor koks van elk niveau. Deze twee avocadorecepten laten zien hoe fijn en eenvoudig de recepten zijn. Eentje komt uit het menu ‘Zo groen als gras’: romige avocado met tijgergarnalen

Lees verder...

Wie bakt de lekkerste brownies?

Een brownie bakken. Het lijkt zo simpel, maar als verwoed verzamelaar van kookboeken weet je soms niet meer waar te beginnen. Zoveel verschillende recepten! In mijn collectie tel ik er al minstens twintig. En als ik de bedenkers ervan moet geloven zijn ze allemaal geweldig. Opvallend zijn echter de grote verschillen in aanpak. Waar de

Lees verder...

Recept: Regenboogtaart

Gisteren kon je alles lezen over het nieuwe bakboek Baked Louie’s. Vandaag  het recept voor Louie’s regenboogtaart die zoon uitkoos om te testbakken. Met deze kleurrijke taart scoor je ongetwijfeld punten op een kinderfeestje, communie of zelfs een movienight met vrienden. Louie: ‘Voor een verjaardag had ik de opdracht gekregen om eender welke taart te

Lees verder...

Tartelettes met mangocurd en frambozen

Zoals beloofd deel ik vandaag een recept uit het kookboek Rutger Bakt van Heel Holland Bakt-finalist Rutger van den broek: Tartelettes met mangocurd en frambozen. Tartelettes zijn kleine gebakbodems gemaakt van boter-, blader- of zanddeeg. De tartelettes op de foto zijn gemaakt met een mini-tartelettevorm. Heb je die niet, neem dan een andere bakvorm die laag is.

Lees verder...