Rubriek: Feest-eten

Vivavalentijnsmenu voorgerecht: avocado-meloensalade

Foto: Ilana Freddye De tweede gang in ons Vivavalentijnsmenu is deze prachtige salade met avocado. In avocado zit namelijk de lustopwekkende stof fenylethylamine. Fenylethylamine is een organische verbinding en een lichaamseigen stof die aangemaakt wordt als je verliefd bent. Bovendien zorgde de vorm van de avocado (en het feit dat ze in paren aan een

Lees verder...

Vivavalentijnsmenu amuse: oesters

Voor het eerste gerecht (de amuse) uit ons Vivavalentijnsmenu vol afrodisia gaan we te rade bij voormalig koken.blog-collega Edith. Zij vertelde eerder al dat we al sinds de Romeinen de oester als afrodisium beschouwen. De gelijkenis met de vrouwelijk genitaliën is hiervoor de reden. Een oestertje als amuse is dus bij uitstek de ideale start

Lees verder...

Menu Vivavalentijn

De dag die ooit bedoeld was voor geheime aanbidders om hun liefde bekend te maken, wordt tegenwoordig ook gebruikt om je vrienden en vriendinnen een kaartje te sturen of je jarenlange liefde een extraatje te geven. Echt authentiek kunnen we Valentijnsdag dus niet meer noemen. Maar goed, vooruit dan maar. We moeten toch eten, en

Lees verder...

Kokenblog kerstmenu 2015

Zoals de meeste van onze lezers wel weten bestaat het kokenblog-redactieteam uit meerdere foodies. Met z’n drieën schrijven we over wat wij in onze keukens koken en over wat ons bezighoudt op culinair gebied. Dat teamwerk maakt het voor ons superleuk, omdat we elkaar kunnen inspireren, tippen en adviseren. En het maakt het voor jou

Lees verder...

Kerstmenu van sterrenchefs

Met de uitreiking van de Michelinsterren nog vers in het geheugen, denkt Nederland massaal na over het kerstmenu. Wat zetten we dit jaar weer op tafel? Opvallend is dat de gourmet-actiegroep dit jaar een bizar goede marketingcampagne heeft opgezet. Want overal – bij supermarkt, op werk, en zelfs in restaurants – lijkt het gourmetstel aan

Lees verder...

En toen was er weer Oosterscheldekreeft!

Het is ieder voorjaar een feestje: de opening van het nieuwe seizoen van de Oosterscheldekreeft! Behalve voor de kreeft zelf dan misschien… Maar de culinaire pers uit het gehele land en zelfs van buiten de landsgrenzen, trekt naar Zierikzee om daar getuige te zijn van de rituele en strak geregisseerde ‘vangst’ van de eerste Oosterscheldekreeft

Lees verder...

Recept: Nieuwjaars-tulband

In de middeleeuwen verstopten ze van alles in een tulband. Ringen en muntstukken van goud. Als je die vond, had je geluk en dan zou je in de toekomst nog veel meer geluk krijgen. Deze tulband met rozijnen en noten uit het superleuke bakboek Taart! is dus een perfect dessert voor je oud & nieuwdiner.

Lees verder...

Kerstmenu: Wij houden het simpel dit jaar

Wat eten we met kerst? Deze vraag bleef bij ons thuis tot enkele dagen geleden nog onbeantwoord. Om me heen hoor ik de gekste gerechten voorbij komen. Het moet allemaal exclusiever, lekkerder en uitgebreider dan voorgaande jaren. Ik doe er dit jaar even niet aan mee! Voor mij Tweede Kerstdag een eenvoudig, maar niet minder

Lees verder...

Vier Amerikaanse tips voor kerst zonder stress

Nergens lijkt kerst zo hysterisch als in Amerika. Die gezellige bolbuikige kerstman is door Coca Cola ontworpen, Amerikanen stressen over hun stockings en wat daar allemaal voor cadeautjes in komen en dan: dat kerstdiner. Slapeloze nachten, ademen in een plastic zakje en eczeem, zoveel spanning. Gelukkig geeft het Amerikaanse culinaire tijdschrift Bon Appétit vier insider-tips

Lees verder...

Kokenblog all time favourite kerstmenu

Vorige week zat ik zomaar eens in de statistieken te spieken. Ja, dat blijft toch superleuk. Sommige blogs steken met kop en schouders boven de andere uit qua leescijfers. En die toppers zijn opvallend vaak recepten die je heel goed met Kerst op tafel kunt zetten. Daarom vandaag een bundeling van die toppers in het

Lees verder...

Appels en taart in overvloed

De romantiek van het landelijke leven was even ver te zoeken in de boomgaard van Martin Duvekot uit het Zeeuwse Vrouwenpolder. Door de Russische fruitboycot kon hij zijn appels niet kwijt en stevende hij af op een financiële strop. Maar vindingrijkheid wint altijd en deze teler nodigde het publiek uit om zijn boomgaard leeg te

Lees verder...

Champagnes voor een zomerpicknick

Mij kun je er ‘s ochtends voor wakker maken. Een glas champagne met een schaaltje framboosjes erbij en mijn dag kan niet meer stuk. Echter, de meeste Nederlanders drinken champagne vooral bij feestelijke gelegenheden, zoals de jaarwisseling of een jubileum. Dan gaat het overigens vaak vooral om de bubbeltjes die geassocieerd worden met de feestelijke

Lees verder...

Dubbele bakweek!

Na het overweldigende succes van het tv-programma Heel Holland Bakt zitten we nu wel met de .. eh .. gebakken peren (recept!). Winnaar Rutger heeft zijn bakboek uitgebracht en het lijkt wel of ook anderen op datzelfde idee zijn gekomen. Dat staat garant voor zoveel bakplezier dat we koken.blog twee weken lang omdopen tot bakken.blog.nl!

Lees verder...

feestelijk nieuwjaarshapje: gegrilde peer met gorgonzola

Januari is de maand van de nieuwjaarsbijeenkomsten. Een leuke gelegenheid om veel mensen uit te nodigen voor een borreltje. Natuurlijk horen daar dan ook feestelijke hapjes bij, maar wil je na een drukke decembermaand niet uren in de keuken staan. Onderstaand gerechtje van gegrilde peer met gorgonzola op vijgennotenbrood, waarvoor ik in een van de kookboeken

Lees verder...