Ik wil ook een Datsja!

leven als god in ruslandIk wil ook een Datsja! Dus pas op met het kopen van dit boek, want dan wil jij er ook 1. En dat is – als je hier in Nederland woont – niet zo heel handig. Want een Datsja is een Russisch tweede huis. Veel Russen vertrekken op vrijdagmiddag en geven dan het hele wekeend niet meer thuis. Want ze zijn ‘na datsja’ ofwel ‘op de datsja’. Op de datsja zijn de Russen weg uit de stad en (weer) een met de natuur. En dan jagen ze, verzamelen ze, maar bovenal, ze eten en drinken.
En dit fenomeen wordt in het boek Leven als God in Rusland door correspondent Peter D’Hamecourt en een Russische vriendin en kok Julia Klotchkova beschreven. Hij is getrouwd met een Russische, zij met een Nederlander. En samen beschrijven ze over het leven als God dat je in Rusland kan hebben.

Het leven op de datsja
In 8 hoofdstukken worden de verschillende aspecten aan het leven op de datsja beschreven. Zo leren we moestuinieren, brengen we een bezoekje aan de plaatselijke markt en leren we dat de sjasliek niet zozeer Russisch als wel Georgisch is. Maar ook kan je lezen over de dagelijkse praktijk van het stoken en de rol die thee inneemt in de Russische samenleving.
Alle verhalen worden licht en luchtig gebracht, en bevatten tegelijk veel informatie over de geschiedenis en de herkomst van de gebruiken en gewoontes. En daarmee geeft het boekje een inkijkje in een (mij) onbekende samenleving. Maar ondanks de persoonlijke insteek van Peter D’Hamecourt lezen we nauwelijks iets over zijn leven op de datsja. Het blijft bij wat meer algemene beschrijvingen en dat is jammer. Ook jammer is het dat je het boekje in 1 ruk uitleest, want het smaakt echt naar meer. 

De recepten
Ook de recepten zijn het uitproberen waard. De Georgische pruimensaus voor bij de al genoemde sjaslieks, de Russische bietensoep borsjtsj, maar ook de honingtaart maken mij nieuwsgierig, evenals de recepten voor de verschillende appeltaarten. Het is me alleen niet duidelijk of de tarte tatin a la Russe nu wel of niet omgekeerd wordt gebakken zoals we dat kennen van de Franse tarte tatin. Uit de beschrijving boven het recept lijkt het erop dat de sjarlotka zoals de taart in het Russisch heet een gewone taartvorm heeft, maar in het recept worden zowel het deeg als de appels direct in een beboterde vorm gelegd. En dat kan natuurlijk niet.

De Datsja keuken van Peter D’Hamecourt & Julia Klotchkova: Leven als God in Rusland – Conserve – isbn 9789054292722

Leven als God in Rusland Koop dit boek in BOL.COM

Lees ook:XTC in schoolsoep
Lees ook:Coca-cola ruziet met kerk
Lees ook:Terug naar jaren 70 om overgewicht tegen te gaan
Lees ook:Kookboeken van Sinterklaas of de Kerstman
Lees ook:Serendip

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ik wil ook een Datsja!

  1. Stephan

    Leuk, maar Georgie heeft niet veel met Rusland te maken. De Russen nemen graag Georgische gerechten over en presenteren het als Russisch of in ieder geval als behorend tot de Russische cultuur. (Bijvoorbeeld: zijn wij Nederlanders Duitsers? of is de Nederlandse keuken hetzelfde als de Duitse keuken? En dan lijken die twee overigens nog veel meer op elkaar dan de Georgische vs de Russische) Ik ben 3x in Georgie geweest en er is niets Russisch aan de keuken daar. Ook het uitspreken van (lange, mooie) toosts lijkt eerder door de Russen van de Georgiers overgenomen.
    Maar goed, in ieder geval dank voor dit lekkere Georgische recept.
    Hier is trouwens een leuke site: http://georgisch.blogspot.com

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>