Rubriek: Keukentip

7 Factoren om op te letten bij de aankoop van een waterkoker

Het is voor velen een absolute vereiste in de keuken: de waterkoker. Waar we pakweg twintig jaar geleden nog met name vertrouwden op de klassieke fluitketel, zijn bijna al dit soort apparaten nu volledig elektrisch. Hoewel het op het eerste oog niet bepaald een ingewikkelde aankoop lijkt te zijn, is het toch verstandig om goed

Lees verder...

Vier Amerikaanse tips voor kerst zonder stress

Nergens lijkt kerst zo hysterisch als in Amerika. Die gezellige bolbuikige kerstman is door Coca Cola ontworpen, Amerikanen stressen over hun stockings en wat daar allemaal voor cadeautjes in komen en dan: dat kerstdiner. Slapeloze nachten, ademen in een plastic zakje en eczeem, zoveel spanning. Gelukkig geeft het Amerikaanse culinaire tijdschrift Bon Appétit vier insider-tips

Lees verder...

Hoe gaar is klaar?

Wanneer kan de biefstuk uit de pan? Wanneer is de ossenhaas perfect rosé? En is de kip eigenlijk al gaar? Herman den Blijker en Antoine Hermans hebben daar ieder zo hun trucjes voor. Voelen, zegt Herman den Blijker. In zijn nieuwe boek Vlees laat hij met foto’s zien wat hij bedoelt. Hij duwt op een

Lees verder...

Een HART gekookt eitje

Kinderen van Nederland opgelet! Verras mama op Moederdag eens met een hart gekookt eitje! Nee, er is hier geen sprake van een spellingsfout. Een hard gekookt eitje kun je namelijk heel simpel omtoveren tot een hartje. Wat heb je nodig? Een ei, een stevig stukje karton, een stokje en twee elastiekjes. Om het ei de vorm

Lees verder...

Beslagkom, sta eens stil!!

Kloppen, vasthouden en dan ook nog vocht toevoegen. Je kent het vast wel. Die momenten dat je boven de beslagkom bezig bent maar handen tekort komt. Want als je de kom niet met één hand vasthoudt, schiet ie alle kanten op. Gelukkig zijn er een paar handige trucs om dit te voorkomen. Gebruik een pan

Lees verder...

10 tips voor de perfecte cake

Een goede luchtige cake bakken is heus niet zo eenvoudig. Er zijn zoveel factoren om rekening mee te houden. Dat blijkt wel na een middagje studeren op het bakken van de perfecte cake. Zo lees ik in Harold Mcgee’s culibijbel Over Koken &  al zes pagina’s over cake. Maar als je onderstaande tips in ogenschouw neemt,

Lees verder...

Tip: iedere dag boerenkool-superfood bij de hand

Boerenkool is heel makkelijk te bewaren in de vriezer. Zo kun je op ieder moment genieten van een boerenkoolgerecht of heb je altijd een voorraadje van dit lekkere superfood bij de hand. Hoe je een voorgesneden en verpakte zak in de diepvries bewaart, behoeft denk ik niet veel uitleg. Ruimte in de vriezer is dan

Lees verder...

Meer plezier met bakpapier

Op een of andere manier heb ik altijd wel voldoende bakpapier in huis, maar gek genoeg gebruik ik het nauwelijks waar het voor bedoeld is: bakken. Wel vliegen de velletjes van de rol af voor de het smelten van de strijkkralen van mijn dochters of om kaarsvet uit tafellinnen te kunnen verwijderen. En heel af

Lees verder...

Zo draai je gehaktballen zonder plakhanden

Wat kunnen ze toch heerlijk zijn, zelfgemaakte gehaktballen. Maar lukt het je die ook te maken zonder voortdurend de restjes vlees van je handen af te schrapen? En dan bedoelen we niet het gebruik van plastic handschoentjes of de ijsschep. Er is namelijk nog een hele simpele oplossing voor. Olie! Wrijf je handen eens in

Lees verder...

Hoe maak je chips van peterselie?

Laatst vond ik hem weer op mijn bord: een flinke pluk krulpeterselie. Dit keer als een veel te grote kroon boven op mijn aardappelgerechtje gedrukt. Een leuke versiertruc van de kok, hoor, maar inmiddels vind ik deze garnering ietwat gedateerd. Bovendien is de harde krulpeterselie lastig weg te kauwen. Aan het einde van de maaltijd

Lees verder...

Zo voorkom je plakdeeg

Met het maken van korstdeeg heb ik lange tijd een haat-liefde verhouding gehad. Deeg zetten was niet zozeer het probleem. Wel het uitrollen. Het deeg plakte aan aanrecht en deegroller. De uitgerolde lap scheurde of werd niet overal even dik. Regelmatig strooien met bloem hielp niet veel. Het deeg veranderde in een droge bal en

Lees verder...