Makreel: vet lekker!

makreelmannen

Misschien heb je het al gezien toen je de afgelopen weken in de viswinkel was: februari is de maand van de makreel. Niks beters om deze saaie, winterse maand mee op te vrolijken dan een heerlijke, vette vis als de makreel.

Ik was al fan van de makreel. Gerookt of overheerlijk als sushi of sashimi. Begin deze maand was ik in de Amsterdamse kookschool Keizer Culinair, waar het Nederlands Visbureau een groep culinaire auteurs had uitgenodigd om ons nog meer ins & outs en heerlijke kanten van de makreel te laten zien.

Roken

Makreel kennen we natuurlijk allemaal vooral als gerookte vis, op een broodje of als salade. En die gerookte makreel koop je kant en klaar in de (vis)winkel of op de markt. Maar zelf roken is eigenlijk supersimpel, demonstreerde twee visdeskundigen uit het vak ons. Een rookoventje voor op je fornuis met wat houtmot erin en je bent er al bijna. Het resultaat van je eigen noeste arbeid smaakt vaak het beste.

makreel roken

Sjiek

Maar als je denkt dat je de makreel alleen kunt roken doe je deze lekkere vis tekort. Wij proefden enkele heerlijke gerechtjes van chef Kenny Ludwig, zoals gebrande makreel met sojagel. De vette, uitgesproken smaak van de makreel combineert mooi met de zoetzure komkommer en de zoete sojagel. En met zo’n prachtig gebrande finish heb je natuurlijk een mooi sjiek gerechtje om indruk mee te maken.

makreel brulee

Viswijzer

Natuurlijk willen we¬† als kritische consument ook weten hoe het staat met de visstand en of de makreel die we in Nederland kopen wel duurzaam is. We kunnen maar een conclusie trekken: het gaat goed met de makreel! De makreel plant zich lustig voort en staat op de gezaghebbende Viswijzer vermeld in de groene kolom, wat wil zeggen: ‘prima keuze’.

Volgende week plaatsen we nog een superlekker makreelrecept van Kenny Ludwig hier. Op www.visrecepten.nl vindt je nog veel meer heerlijke recepten met makreel, of kijk op de facebookpagina van het visbureau.

fotografie: Yasmijn Tan (www.yasmijntan.com)

Lees ook:Vis op tafel
Lees ook:Gerookte lekkernijen
Lees ook:De nieuwe viswijzer is uit!
Lees ook:Makreelsnackje op roggebrood
Lees ook:Recept: Bijzondere makreelsushi

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>