Recept Baklava

Na de Turkse pizza zal Baklava misschien wel het bekendste Turkse gerecht in Nederland zijn. De Amsterdamse Meliha Genzo is opgegroeid in de stad waar ze de lekkerste van Turkije maken. Zo zegt ze zelf in het boek Verse munt, lamsbout en Baklava. Een recept om een hele lamsbout te braden staat er niet in, ook vind ik niet veel verse munt terug, maar wel een recept voor Baklava.

(Maar ook voor de Turkse pizza, lahmucan, maar daarvoor moet je het boek zelf maar kopen..)

BAKLAVA
Dessert met pistachenoten, voor 8 personen

Ingredienten:
*300 gram boter
* 1 pakje yufkadeeg voor baklava (470 gram)
* 400 gram ongezouten, gepelde pistachenootjes
* 300 ml water
* 700 gram suiker
* schijfje van 1 citroen

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Smelt de boter op laag vuur.
Breng water, suiker en het citroenschijfje op hoog vuur al roerend aan de kook. Laat de siroop ca 30 minuten op lager vuur doorkoken. Roer af en toe met een lepel. Kook de siroop in tot zich op de lepel stroperige druppels vormen, en ze langszaam van de lepel afdruppelen.
Haal  intussen de yufka uit de verpakking, verdeel het deeg in twee delen en leg deze op een (uitgespoelde) theedoek.
Maal de pistachenootjes fijn.
Leg 3 yufkavellen op elkaar in een ovenschaal en bestrijk de bovenste laag met de gesmolten boter. Herhaal dit tot de helft van de yufka gebruikt is.
Bestrooi het deeg met gemalen (en gepelde!) pistachenootjes en leg hierop weer 3 yufkavellen. Bestrijk die weer met boter, dan weer drie vellen, etc. Eindig met boter.
Snijd de bovenkant met een scherp mes in ruiten.
Bak de baklava in de oven in ca 20 minuten.
Haal de baklava uit de oven en giet de hete suikerstroop erover.
De baklava is in de koelkast een dag of 3, 4 te bewaren.

Uit: Verse munt, lamsbout en baklava – Karin Vaneker – Fontaine – isbn 97859563230

Lees ook:Verse munt, lamsbout en baklava
Lees ook:Honey jumble cookies
Lees ook:Recept paddenstoel-truffelragout
Lees ook:Prijswinnend recept
Lees ook:Recept Italiaanse appeltaart met pijnboompitten!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Recept Baklava

  1. Pingback: Verse munt, lamsbout en baklava | Koken

  2. Pingback: Ethnic Food » 3452 – Driehoek bladerdeeg

  3. M. van Winsen

    Mooi recept. Ziet er goed uit. Ga ik zeker proberen zo!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>