Leer koken op twee-sterrenniveau met Mario de Ridder

mario&ik3Je kent die reclames vast nog wel, waarin een huisvrouw een gerecht presenteerde met de woorden “een beetje van mezelf en een beetje van Maggi”. Maar nu kan je dat naar een hoger plan tillen. Mario de Ridder, chefkok (en binnenkort eigenaar) van twee sterrenrestaurant De Zwethheul, heeft een nieuw boek in zijn serie Mario&ik uitgebracht. In deze serie van bookazines (magazine-achtige boeken) geeft hij de geheimen uit zijn restaurantkeuken prijs, maar dan wel op zo’n manier dat iedereen de gerechten zou moeten kunnen maken. We hebben het hier dus niet over een glossy voor op de salontafel, maar een boek om echt uit te koken en je gasten versteld te doen staan. Een beetje van jezelf en van Mario dus.

Ik trakteer, of is het toch Mario?
In deel 1 was het feest, in deel 2 bracht Mario de zomer op tafel en in het derde deel gaan we trakteren. In zijn voorwoord vertelt Mario de Ridder dat trakteren voor hem betekent dat je even stil staat en het moment viert. En in zijn geval is dat altijd met een lekker hapje, dat hopelijk zo lekker is dat de anderen daar nog lang aan terug zullen denken. Zoals acteur Jack Wouterse, die in het boek met Mario praat over het geluk van kunnen genieten. Ieder recept wordt dan ook ingeleid met de beleving die het voor Mario heeft. Van een eigen culinaire herinnering tot zijn boodschap dat als hij een keer bij komt eten, je het jezelf echt niet te moeilijk moet maken in de keuken.

Twee sterrenrecepten
In het boek worden 2 voor-, 2 hoofd- en 2 nagerechten gegeven. Dat lijkt wat veel voor de 25 euro die het boek, eh, bookazine moet kosten. Maar dat is het niet! Elk recept wordt echt stap voor stap uitgelegd en ook de tips voor de presentatie van het gerecht zijn erg duidelijk. De boodschappenlijstjes zijn zo samengesteld dat je zelf niet meer na hoeft te denken wat je waar (poelier, groenteboer, supermarkt) moet kopen. En dan vergat ik ook nog de 7 hapjes van het bittergarnituur mee te tellen. Maar bovenal, met deze recepten verras en trakteer je je gasten echt.

Menens
En dat het Mario menens is dat hij jou wil helpen om op culinair niveau te koken, blijkt er onder andere uit dat je hem ook kunt bellen. Iedere zaterdag beantwoord hij tussen 13.00 en 15.00 uur al  je culinaire vragen. Ook de website van Mario & ik die bij de serie bookazines hoort is informatief. Je kan er het boek (en de andere delen) inkijken, je eigen menukaarten maken of filmpjes bekijken waarin Mario recepten voorkookt (zoals ik eerder vanmiddag liet zien). En je kan je boodschappenlijstjes van alle recepten uit de boeken om laten rekenen naar het aantal gasten dat je op bezoek krijgt.
Kortom, weer mooi boek in de serie Mario & ik waarmee je thuis een klein beetje kan doen alsof je in een heuse sterrenkeuken staat te koken. En het mooiste is, deel IV in de serie staat ook al op stapel!

Mario de Ridder – Mario&ik III: ik trakteer -Tirion - isbn 9789043911610
Mario & Ik / 3 Koop dit boek bij BOL.COM

Lees ook:Recept en filmpje: Aardappelchips met gerookte zalm en zachte kwarteleitjes
Lees ook:Meeraden met Wie is de Chef?
Lees ook:Verkiezing Kookboek van het Jaar
Lees ook:Lekker feestelijk
Lees ook:Heerlijk Rotterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>