Wat het Groene Hart schaft

Het wordt steeds populairder om te koken met produkten uit de eigen streek. Heel soms kan je die in supermarkten krijgen, maar in landwinkels of bij de boer zelf op het erf maak je daarvoor meer kans. Je koopt je verse waar dan direct van degene die het gemaakt of gekweekt heeft. En zo komen er ook steeds meer boeken waarin deze adresjes staan. Vorige maand kwam het boek Wat het Groene Hart schaft uit, en je raad het al, daarin verhalen en recepten uit de binnentuin van de Randstad

Marianne Meijerink ging samen met fotografe Ina van Wijngaarden op strooptocht door het Groene Hart en ontdekte daar veel bijzondere produkten. Op de fiets verkenden ze het gebied (en het land daaromheen) en ondervroegen en fotografeerden de boeren, telers, vissers en veehouders die voor de produkten verantwoordelijk zijn. Ze vroegen een aantal koks, zoals Herman den Blijker, om mooie recepten met de ingredienten te verzinnen en het boek Wat het Groene Hart schaft werd geboren.

Kaas
Nergens in Nederland vind je zoveel kaasboerderijen als in het Groene Hart. Van ‘gewone’ Goudse en Leidse kaas tot bijzondere kazen van blauwschimmel of roodbacterie. Kazen van koemelk, maar ook schapenkazen en geitenkazen worden in het Groene Hart gemaakt. En dan kan je kazen ook nog indelen naar rauwmelks of gepasteuriseerde melk, of biologisch of niet. Uiteraard komt ook de enige kaas die met een hoofdletter geschreven wordt aan bod, dat is de door Slowfood geadopteerde Goudse Oplegkaas. Over al van deze kazen en van een aantal van de makers leer je in het boek.

Groenten en fruit
In het groen hart komt weer minder groenten- en fruitteelt voor, al is het er natuurlijk wel! Uitleg over biologische teelt,  en bijzondere initiatieven zoals de aspergetelers van het westen worden in het boek uitgebreid besproken. Hoewel steeds meer rassen van fruit niet meer gekweekt worden, zijn er natuurlijk nog wel telers die een aantal bijzondere en oude rassen op hun erf hebben staan. En soms wordt dat fruit tot (vruchten)wijn verwerkt.

Vis
Het Groene Hart grenst niet aan zee, maar heeft wel veel binnenwateren. Veenafgraving heeft gezorgd dat het Groene Hart veel plassen kent. En in bijna elke plas of meer is er wel een visser die er zijn netten in uit zet. Zoals paling, krabben en rivierkreeften. Bij de vissers zelf kan je deze vis kopen, en vraag dan eens naar een van de 250 soorten die we in Nederland nauwelijks meer kennen, zoals Voorn, Brasem, Snoek of Karpers, maar die in het buitenland nog grif aftrek vinden. Inspiratie om deze vissen te verwerken vind je natuurlijk in het boek Wat het Groene Hart schaft zelf.

Vlees
Waar kaas gemaakt wordt, daar is natuurlijk ook vee. Alles over verschillende koeienrassen die je nog in het Groene Hart in de wei ziet staan, maar ook bijzondere varkens-, schapen- of kippenrassen worden uitgebreid beschreven. Sommige boeren slachten de beesten nog zelf, of zijn het dan slagers die de dieren nog zelf fokken en mesten? Hoe dan ook, dankzij het boek Wat het Groene Hart schaft weet je ze vanaf nu te vinden.

Een heerlijk boek, waarvan ik er van elke regio in Nederland wel 1 van zou willen hebben, inclusief alle webadressen en fietskaart met alle 150 adresjes.

Wat het Groene Hart schaftWat het Groene Hart schaft – Marianne Meijerink/Ina van Wijngaarden – Fontaine – isbn 9789059563056

Koop dit boek bij BOL.com

Ben je geinteresseerd in andere boeken met lekkere adresjes? Scrol dan op deze pagina naar de rubriek ‘adresjes’. Door op de boektitels te klikken lees je mijn mening over die boeken.

———————————————————————————————————-

Lees ook:Koken uit het hart
Lees ook:Recept Goudse kaas-mosterdsoep
Lees ook:Red een parmezaanse kaas
Lees ook:Crisis = 17 miljoen kilo Parmezaan in de kluis
Lees ook:Kookboeken van Sinterklaas of de Kerstman

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>