Recept: Couscous met pastinaak

pastinaakcouscos

Toen ik in 2000 naar Ierland verhuisde had ik zelden een pastinaak in het echt gezien. Het was toen nog een echte vergeten groente bij ons, maar verre van terecht ontdekte ik. Deze gezellige witte wortel die mooi is van lelijkheid, is namelijk superveelzijdig in de keuken. In de Ierse keukens waar ik werkte was de pastinaak niet weg te denken.

Flamboyant

Inmiddels heb ik zelf ook al van alles gemaakt van pastinaak. Soep, puree en chips; voor een flamboyante touch bovenop je stoofpot. Ik maakte pastinaakcake zoals je worteltaart maakt. En vorige week voegde ik couscous met pastinaak aan mijn repertoire toe, losjes gebaseerd op een recept uit het Riverford Farm Cook Book.

 

RECEPT

 

Ingrediënten

175 gram couscous

1 flinke pastinaak, geschild en in kleine dobbelsteentjes gesneden

sap en rasp van 1 citroen

75 gram gedroogde abrikozen, gehakt

75 gram walnoten, gehakt

2 eetlepels verse gehakte kruiden, bijvoorbeeld koriander, munt en/of platte peterselie

scheutje olijfolie

zout & versgemalen peper

 

Bereidingswijze

Maak de couscous klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet deze opzij.

Breng de pastinaak aan de kook in een pan met water en een beetje zout. Zorg dat de pastinaakblokjes net onder staan. Laat de pastinaak in ongeveer 10 tot 15 minuten zachtjes gaar koken.

Giet de pastinaak af, maar bewaar het kookwater nog even. Meng de pastinaakblokjes door de couscous, samen met de kruiden, abrikozen en citroensap en -rasp. Voeg naar smaak zout en peper toe. Voeg een scheut olijfolie en eventueel wat kookvocht van de pastinaak toe om het gerecht lekker smeuïg te maken; te droge couscous is erg deprimerend.

Het lekkerst is het om de couscous nu even te laten staan op een warme plek, zodat de smaken kunnen intrekken. Strooi vervolgens voor het serveren de gehakte walnoten erover.

 

Lees ook:Recept Vegan: Shepherd’s Pie
Lees ook:Festivalkoken: Kruidige couscous met courgette
Lees ook:Recept Turkse bal gehakt met knapperig rode kool
Lees ook:Recept Gordon Ramsay Gestoofd konijn met perencider
Lees ook:Recept: quiche met bietjes, feta en amandelen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>