Rubriek: Inspiratie

Vijftig tinten… kip

Scharrelkipje wordt ingepakt door mysterieuze, dominante chef. Rings any bells? Het is de culinaire vertaling van Vijftig tinten grijs, namelijk: Vijftig tinten kip. Vijftig tinten grijs was net als een rol Pringels voor mij. Ik las het, smulde ervan maar ik wist heus wel dat het geen enkele kwaliteit had, slecht geschreven was en eigenlijk

Lees verder...

Vier Amerikaanse tips voor kerst zonder stress

Nergens lijkt kerst zo hysterisch als in Amerika. Die gezellige bolbuikige kerstman is door Coca Cola ontworpen, Amerikanen stressen over hun stockings en wat daar allemaal voor cadeautjes in komen en dan: dat kerstdiner. Slapeloze nachten, ademen in een plastic zakje en eczeem, zoveel spanning. Gelukkig geeft het Amerikaanse culinaire tijdschrift Bon Appétit vier insider-tips

Lees verder...

Dineren met een dictator

Radioprogramma OVT vroeg culinair recensent Hiske Versprille: met welke dictator wil je aan tafel? Geen twijfel: Hitler. “Hij was overtuigd vegetariër, maar zijn lievelingsgerecht was gevulde jonge duif.” De favoriete gerechten van beruchte dictators staan in het boek ‘Dictators Dinners’, dat einde 2014 (onvertaald) in Nederland te koop is. Het boek is nog niet in

Lees verder...

Gezond begin van de dag met Happy Shake + recept

Welke groenten en fruit kun je het beste combineren? Welke shakes helpen je met je weerstand? Op deze en andere vragen geeft Ellemieke Vermolen in haar nieuwe boek Happy Shake een antwoord. Naast recepten voor een gezonde en energieke levensstijl wordt de (beginnende) smoothie- en shakedrinker voorzien van verschillende nuttige tips. Shake voor extra weerstand

Lees verder...

Verrukkelijk: De Dunne Vegan & Vegan

Ik ben, in een wat verder verleden, een tijdje halfslachtig vegetarisch geweest. Gebakken spek, artisanale worsten en hammen en mooie biefstukken waren echter zaken die me bleven verleiden. Dus gaf ik er de brui aan. Ik hield aan deze vega-try-out wel een sterker vleesbewustzijn over. Niet iedere maaltijd hoeft vlees te bevatten, sterker nog: soms

Lees verder...

River Cottage Doordeweeks

Je zou kunnen zeggen dat Hugh Fearnley-Whittingstall een doorslaggevende rol heeft gespeeld bij het prille begin van mijn relatie. Tien jaar geleden sloeg ik via een datingsite aan het mailen met een leuk klinkende man uit Zeeland. In een van die eerste mails vertelde deze Zeeuw dat hij dagelijks tijd vrijmaakte om naar Hugh’s River

Lees verder...

Sinterklaastip: Cinema Culinair – Estomago

Food en film, twee grote passies in mijn leven. Food, tja, das duidelijk natuurlijk als je redacteur bent bij kokenblog. Die liefde voor food is ontstaan door jarenlang in de horeca te hebben gewerkt, van chique restaurant tot cocktailbar. In mijn jongere jaren werkte ik daarnaast bij een videotheek. en daar is de liefde voor

Lees verder...

Sinterklaastip: Het Grote Sinterklaaskookboek

Het heerlijk avondje wordt pas écht heerlijk als je zelf alle lekkernijen maakt. Gezellig met de kinderen de keuken in en kruidnoten rollen, speculaaspoppen kneden en een compleet chocolademelkbuffet voorbereiden. Jum! Om je te helpen is er nu het eerste echte Nederlandse kookboek met sinterklaaslekkernijen. Het Grote Sinterklaas Kookboek, van Anneke Ammerlaan en Yolanda van

Lees verder...

Terug naar de basis met Natuurlijk Lekker Bakken

Voedingsdeskundige Monique van der Vloed neemt ons met haar kookboek Natuurlijk Lekker Bakken mee terug naar de basis. Schrik niet, haar boek bevat maar liefst 400 bakrecepten! Allemaal 100% natuurlijk. Dat betekent puur en gezond genieten van baksels met alleen natuurlijke ingrediënten. Voor ‘traditionele’ bakkers wellicht een hele omschakeling, maar toch is het zeker de

Lees verder...

Winnaars Urban Cook

Eerlijk is eerlijk, we hebben het jullie niet heel lastig gemaakt met de winactie rondom het kookboek Urban Cook. Er was dan ook niemand die het verkeerde antwoord heeft gegeven. Helaas kunnen we niet alle goede inzendingen belonen met het boek. Uit de stapel inzendingen die we via Twitter en Facebook en als reactie onder onze winactie kregen hebben

Lees verder...

Herman redt de slagers

Staat het beroep van slager op uitsterven, net als oude ambachten zoals de scharensliep en de touwslager? Als het aan Herman den Blijker ligt, gaat dat niet gebeuren. Zijn nieuwe kookboek Vlees! is een warm pleidooi voor de ambachtelijke slager – en de warme band die een vleeslustige thuiskok met zijn slager zou moeten voelen.

Lees verder...

Rutger bakt feestelijk

Ik beken. Van het eerste seizoen van Heel Holland Bakt heb ik helemaal niets gezien. De naam Rutger hoorde ik zo af en toe wel voorbij komen en dat hij het programma had gewonnen wist ik, maar dat was het ook wel. Ik ben gek op bakken en koken, maar ik kijk, in tegenstelling tot

Lees verder...

Melk & dadels

Natuurlijk zijn moeders in elke keuken een grote bron van inspiratie. Maar de Marokkaanse mama’s zijn dat in het bijzonder. Dat zit nu eenmaal in de cultuur. Marokkaanse jongens zijn allemaal een beetje verliefd op hun eigen moeder en Marokkaanse meisjes willen allemaal op mama lijken. Door de liefde voor de moeders willen de kinderen

Lees verder...

Goed koken en echt eten met Urban Cook + winactie

Red Lantern chef Mark Jensen is ervan overtuigd dat je geen eigen boerderij hoeft te beginnen om duurzame voedselkeuzes te kunnen maken. In zijn boek de Urban Cook laat hij zien dat duurzaam voedsel eten altijd en overal kan en dat je niet per se op het platteland hoeft te wonen of je eigen moestuin

Lees verder...

Chicken tikka masala

Jamie’s nieuwe boek Comfort Food is een verzameling recepten waar je een warm hart en een volle buik van krijgt. We geven je het recept voor zijn chicken tikka masala, enjoy! Voor 6-8 personen 1 uur en 20 minuten plus tijd om te marineren 1   afgestreken tl gemalen kruidnagel 1 afgestreken tl gemalen komijn 2 

Lees verder...