Rubriek: Inspiratie

Kookboek Fourplay: frisse, speelse en vegetarische gerechten

Culinair fotografe en foodstylist Marta Majewska is voor velen geen onbekende. Na haar populaire foodblog Princess Misia en het digitale magazine Luscious is er nu het kookboek Fourplay met frisse, speelse en vegetarische gerechtjes voor vier seizoenen. Volop mogelijkheden op vegetarisch gebied Mijn verwachtingen zijn hooggespannen. De foto’s van de gerechten op haar blog doen

Lees verder...

Koekjesbakker Holtkamp verklapt zijn toprecepten

Banketbakker Cees Holtkamp geeft de komende weken zijn beste koekjesrecepten prijs in de Volkskrant. Thuisbakkers konden dit weekend beginnen met het oer-Hollandse bokkenpootje. Het succes van een geslaagd koekje? “Wegen. Bij banketbakkersrecepten komt alles heel precies.” Cees Holtkamp ziet zichzelf niet als banketbakker in ruste, want hij doet nog van alles. Zijn filmpjes op Foodtube,

Lees verder...

Kookboek Donald Duck: niet culinair, wel erg gezellig

Oom Donald is een echte keukenprins , dankzij oma Duck! En zijn kookkunsten kan iedereen leren, dankzij het Donald Duck kookboek. Niet erg culinair, maar wel grappig en gezellig. Chocochoc, dat moeten we maken! M’n proefpersoon (8 jaar) heeft het boek snel doorgebladerd en dit recept uitgekozen. Natuurlijk heb ik hulp ingeroepen bij het beoordelen

Lees verder...

Arm en rijk aan tafel

Twee Amerikaanse fotografen laten zien wat het verschil is tussen rijk en arm: een rijk gedekte tafel of een karig bordje soep. Een houten tafel, de helft is gedekt met een tafelkleed. Daar staan borden en schalen met heerlijkheden: kaas, sandwiches, een vol bord rijst. Dat is het menu van een welvarende Noord-Koreaan. Aan de

Lees verder...

3 goede voornemens in de keuken

Afvallen of meer sporten? Daar zul je me als foodie niet op betrappen. Maar andere goede voornemens op het gebied van koken, eten en genieten zie ik wel zitten: minder suiker, minder weggooien en minder pakjes en zakjes. En, wat zijn jouw goede voedselvoornemens? Minder suiker eten Suiker is het witte gif. Tenminste, als je

Lees verder...

Woensdag windag: Pok pok, boek vol streetfood en familierecepten uit Thailand

Het boek Pok pok, genoemd naar het geluid dat een stamper maakt als hij de aardenwerken vijzel raakt bij het maken van papajasalade, is een eerbetoon van Andy Ricker aan de koks in Thailand. Hij heeft Amerika kennis laten maken met eten dat je buiten Zuidoost-Azië moeilijk kunt vinden. Tijdens al zijn bezoeken aan Thailand

Lees verder...

Hobbykoks koken internationale kerstgerechten

Soms komt culinaire inspiratie uit een onverwachte hoek. Man Bijt Hond is bekend van de grappige portretten van alle kanten van Nederland, maar speciaal voor de kerst ging het televisieprogramma op de culinaire toer. In een warme kerstuitzending is te zien hoe Hollandse hobbykoks uit alle windstreken kerstgerechten maken uit hun moederland. Het kerstmenu begint

Lees verder...

Vijftig tinten… kip

Scharrelkipje wordt ingepakt door mysterieuze, dominante chef. Rings any bells? Het is de culinaire vertaling van Vijftig tinten grijs, namelijk: Vijftig tinten kip. Vijftig tinten grijs was net als een rol Pringels voor mij. Ik las het, smulde ervan maar ik wist heus wel dat het geen enkele kwaliteit had, slecht geschreven was en eigenlijk

Lees verder...

Vier Amerikaanse tips voor kerst zonder stress

Nergens lijkt kerst zo hysterisch als in Amerika. Die gezellige bolbuikige kerstman is door Coca Cola ontworpen, Amerikanen stressen over hun stockings en wat daar allemaal voor cadeautjes in komen en dan: dat kerstdiner. Slapeloze nachten, ademen in een plastic zakje en eczeem, zoveel spanning. Gelukkig geeft het Amerikaanse culinaire tijdschrift Bon Appétit vier insider-tips

Lees verder...

Dineren met een dictator

Radioprogramma OVT vroeg culinair recensent Hiske Versprille: met welke dictator wil je aan tafel? Geen twijfel: Hitler. “Hij was overtuigd vegetariër, maar zijn lievelingsgerecht was gevulde jonge duif.” De favoriete gerechten van beruchte dictators staan in het boek ‘Dictators Dinners’, dat einde 2014 (onvertaald) in Nederland te koop is. Het boek is nog niet in

Lees verder...

Gezond begin van de dag met Happy Shake + recept

Welke groenten en fruit kun je het beste combineren? Welke shakes helpen je met je weerstand? Op deze en andere vragen geeft Ellemieke Vermolen in haar nieuwe boek Happy Shake een antwoord. Naast recepten voor een gezonde en energieke levensstijl wordt de (beginnende) smoothie- en shakedrinker voorzien van verschillende nuttige tips. Shake voor extra weerstand

Lees verder...

Verrukkelijk: De Dunne Vegan & Vegan

Ik ben, in een wat verder verleden, een tijdje halfslachtig vegetarisch geweest. Gebakken spek, artisanale worsten en hammen en mooie biefstukken waren echter zaken die me bleven verleiden. Dus gaf ik er de brui aan. Ik hield aan deze vega-try-out wel een sterker vleesbewustzijn over. Niet iedere maaltijd hoeft vlees te bevatten, sterker nog: soms

Lees verder...

River Cottage Doordeweeks

Je zou kunnen zeggen dat Hugh Fearnley-Whittingstall een doorslaggevende rol heeft gespeeld bij het prille begin van mijn relatie. Tien jaar geleden sloeg ik via een datingsite aan het mailen met een leuk klinkende man uit Zeeland. In een van die eerste mails vertelde deze Zeeuw dat hij dagelijks tijd vrijmaakte om naar Hugh’s River

Lees verder...

Sinterklaastip: Cinema Culinair – Estomago

Food en film, twee grote passies in mijn leven. Food, tja, das duidelijk natuurlijk als je redacteur bent bij kokenblog. Die liefde voor food is ontstaan door jarenlang in de horeca te hebben gewerkt, van chique restaurant tot cocktailbar. In mijn jongere jaren werkte ik daarnaast bij een videotheek. en daar is de liefde voor

Lees verder...

Sinterklaastip: Het Grote Sinterklaaskookboek

Het heerlijk avondje wordt pas écht heerlijk als je zelf alle lekkernijen maakt. Gezellig met de kinderen de keuken in en kruidnoten rollen, speculaaspoppen kneden en een compleet chocolademelkbuffet voorbereiden. Jum! Om je te helpen is er nu het eerste echte Nederlandse kookboek met sinterklaaslekkernijen. Het Grote Sinterklaas Kookboek, van Anneke Ammerlaan en Yolanda van

Lees verder...