Rubriek: Inspiratie

#foodblogswap recepten-wissel-event

Koken.blog deed inmiddels al twee keer mee met de #foodblogswap. Ik kookte de eerste keer Zeeuwse bolussen van Judiths Kitchen en vorige week de Blueberry Pancakes van deZusjesKokenOver. En misschien nog wel leuker, er kookten ook twee keer andere foodbloggers van koken.blog. Toch leuk om jullie ook over die posts te informeren, toch? Bij deze!

Lees verder...

Ik bak geweldig .. jij trouwens ook!

Nee, dat is geen opscheppende uitspraak van mij. Ik schrijf ‘m geheel op rekening van Edwin Klaasen. En dat vind ie prima. Hij staat namelijk op diens broodbakboek. Ja, Ik bak geweldig, jij trouwens ook is de titel van een heus kookboek over brood bakken. In dit bakboek legt hij uit hoe je broden met

Lees verder...

Giulia’s Toscane

Terwijl de ene het zich nog dagelijks makkelijk maakt met pakjes, zakjes en kant-en-klaar gerechten, bindt de ander het schort om voor uurtjes vrijwillig zweten aan aanrecht en fornuis. Toch willen we uiteindelijk allemaal hetzelfde: een lekker maaltijd op tafel zetten. Dat je dit met weinig handelingen kan bereiken bewijst de Toscaanse keuken. Kijk maar eens naar

Lees verder...

kookboek Honestly Healthy

‘Honestly Healthy’ met de ondertitel ‘alles over gezond en gebalanceerd alkalisch eten, viel op de deurmat van de redactie van Koken.blog.nl. Ik was enigszins argwanend ten aanzien van de inhoud. Weer een schrijfsel over gezond eten en een nieuwe levensstijl die we erop na zouden moeten houden, dacht ik. Er verschijnen de laatste tijd veel berichten

Lees verder...

Wageningse Persprijs voor Uitgekookt

Herinner je het ‘kookboek’ Uitgekookt! nog? Een paar maanden geleden hebben we aandacht besteed aan dit leuke boek van Annemieke Smit, die op een wel hele originele manier de wetenschap achter keukenmisbaksel uitlegt. Deze week werd zij met het boek winnaar van de Persprijs 2014 die het Wageningen Universiteits Fonds vierjaarlijks uitlooft. Volgens de jury verdient Annemieke Smit

Lees verder...

Jouw recept in Onno Kokmeijers’ kookboek?

Onno Kokmeijer** maakt samen met andere chefs (o.a. Peter Goossens***, en Erik van Loo**)  een nieuw  mise en place boek. Daarvoor zijn ze op zoek naar originele mise en place recepten. Ben jij beroepschef, cateringmedewerker, werk je in de keuken van een zorginstelling of heb je een andere functie in de horeca? Wil jij deel

Lees verder...

Foodlingo bijbel

Ben jij zo iemand die ontbijt met haute havermout en een glaasje berkensap, of een flat white, om daarna met je laptop in de suspended coffeebar te gaan werken? Waarna je op weg naar de  ezelinnenmelkerij,die aan crowdfunding haar bestaan ontleedt, nog wat wildplukt en het wildvleespakket bij je huisjager ophaalt? Vervolgens luncht met een

Lees verder...

Restjes over? Bekijk deze tips

We hebben het allemaal wel eens: een restje over na het koken en eten. Zonde om weg te gooien, maar ja, wat moet je er dan mee? Gelukkig kan je juist heel veel met kliekjes. Een restje pasta met saus is de volgende dag als lunch er lekker (koud en warm), van een restje couscous

Lees verder...

De supermarktleugen

Eens in de zoveel tijd lees je een boek waarvan je wilt dat iedereen het leest. Ik heb het nu over De Supermarktleugen. In dit kleine, handzame, maar zeer informatieve boekje leggen Jörg Zipprick en Will Jansen uit hoe je verleid wordt, zodra je een supermarkt binnenstapt. Want supermarkten willen maar 1 ding: jou zoveel mogelijk

Lees verder...

Recept ‘Kruidje roer mij’: groentepaella (paella de pimienta)

Met kruiden verrijk je een gerecht. Dat weet iedereen. Al eeuwen lang worden kruiden en specerijen in de keuken gebruikt als smaakmakers. Maar welke kruiden smaken goed in welk gerecht en hoe maak je smaakvolle combinaties? Kruidje roer mij leert je hoe je kruiden in de keuken gebruikt. Natuurlijk ken je kaneel, basilicum, peterselie en

Lees verder...

Het grote granenboek

Eens in de zoveel tijd valt er een boek op de koken.blog deurmat waar we oprecht gelukkig van worden. Het grote granenboek bijvoorbeeld. Een heerlijk naslagwerk van encyclopedische omvang én smakelijk kookboek in een. Want naast de 120 fantastische graangerechten van over de hele wereld, vind je er vooral heel veel informatie over herkomst, eigenschappen

Lees verder...

Winnaar Ellemieke’s kookboek

Afgelopen week kwamen vele reacties binnen op onze vraag: welk gerecht is jouw favoriete, gezonde kindergerecht? In mijn persoonlijke geval is dat een linzenschotel. Met vrolijke wortelschijfjes, reepjes kip en een heerlijke yoghurt-knoflook-honingsaus. Als er een paar dagen slecht wordt gegeten door kleine B komt dat weer op tafel voor een gegarandeerde voedingsvitaminenboost.

Lees verder...

1-2-3 Koreaans

De Koreaanse keuken wordt steeds bekender en populairder. Het gezonde imago van de Koreaanse gerechten helpt daar in deze tijden, waarin health centraal staat, goed aan mee. Dat er steeds meer Koreaanse restaurants in Nederland en België openen bevestigt de populariteit. Tijd dus om zelf ook eens de Koreaanse keuken in te duiken! Morgen mogen we een

Lees verder...

The Big Green Egg book

Heel enthousiast reageerde ik op het nieuws dat er een ‘Big Green Egg’ kookboek’ uitkwam. Sinds een paar jaar ben ook ik een trotse bezitter van dit veelzijdige culinaire apparaat dat verbluffende resultaten geeft. Ik heb een aantal kookworkshops gevolgd bij Librije’s Atelier en ben vervolgens zelf aan de slag gegaan met experimenteren. Ik vermoed

Lees verder...

Ellemieke’s familiekookboek en BEET!

Ellemieke Vermolen kennen we beter als mevrouw Sergio Herman. Thuis geen schuimpjes, of krokantjes of elke dag oesters. Thuis wordt simpel gekookt. Verantwoord en bewust, maar vooral eten dat met liefde wordt bereid. Met eenvoudige gerechten wil Ellemieke kinderen verleiden om gezond en gevarieerd te eten. Haar kookboek vormt een onafscheidelijk duo met het doe-boek BEET!, een

Lees verder...