Rubriek: Inspiratie

De echte Indiase keuken

Ik heb altijd veel respect gehad voor de Indiase keuken. Voor de ingewikkelde mixen van specerijen en de variatie in de gerechten met vlees, vis en juist ook veel vegetarisch. In veel Westerse landen worden Indiase restaurants echter gezien als een plek waar je naartoe gaat voor een snelle hap; niets bijzonders of verfijnds, maar

Lees verder...

Anatolie – de avontuurlijke Turkse keuken

Eens in de zoveel tijd valt er een kookboek op de Kokenblog deurmat die direct de aandacht trekt. Anatolië is er daar een van. Niet alleen door de aaibare cover, sfeervolle foto’s en prachtig design. Maar vooral door de heerlijke verhalen en dito recepten. Er ligt altijd een stapeltje kookboeken op mijn nachtkastje, maar die

Lees verder...

WINNEN: Veggie! van River Cottage

Ik schreef hier al eerder over mijn adoratie voor Hugh Fearnley-Whittingstall en zijn stijl van koken. En hoe ik er zelf ook van droom om zijn River Cottage lifestyle te gaan leven. Waarbij je je eigen groenten kweekt (ben ik niet zo goed in), je eigen taarten maakt (doe ik wel al jaren gelukkig) en

Lees verder...

WINNEN: Meer meesterlijk brood – Robèrt van Beckhoven

    Regelmatig zit ik op kantoor te werken met de geur van de allerheerlijkste worstenbroodjes, appelflappen en zuurdesembrood om me heen. Voor een van mijn opdrachtgevers zit ik namelijk vaak in het KVL-gebouw in Oisterwijk, vlak boven Robèrts nieuwe bakkerij en winkel. Die winkel maakt de beste reclame die er is. De geur. Dus regelmatig

Lees verder...

Smakelijke televisie

Lekker wakker worden op deze maandagmorgen met het nieuws dat NPO Doc vanaf zaterdag een week lang fooddocu’s uit gaat zenden. Zorg dat je ze niet mist, want er zitten bijzondere documentaires tussen. Onze favoriet Jiro, Dreams of Sushi bijvoorbeeld. A Year in Burgundy In A Year in Burgundy worden zeven wijnmakers uit de befaamde

Lees verder...

Eten uit een doos

Maaltijdboxen, er is geen ontsnappen meer aan. Steeds meer bedrijven willen voor je bedenken wat je eet en de boodschappen voor je doen. Daarna bezorgen ze alles bij je thuis in een kekke doos, met uitgebreide bereidingsinstructies. Een logische trend in onze ren-je-rot, geen-tijd-om-te-koken- maatschappij. Daarom weersta ik de verleiding niet langer en bestel ook

Lees verder...

Kijktip: Koken voor de wereld

Tv-programma’s over koken en eten – in de breedste zin van het woord – zijn voor mij altijd een reden om thuis te blijven. Nou ja, om de recorder in te stellen dan. Soms zijn ze slechts 1 aflevering kijken waard, maar vaak verslind ik de hele serie. Masterchef Australie en Nieuw-Zeeland zijn momenteel favoriet.

Lees verder...

Kookboek: De kunst van het koken

Kookboeken koop ik om uiteenlopende redenen. De ene keer omdat ik per se alle kookboeken van een bepaalde chef wil hebben, de andere keer omdat het kookboek qua vormgeving helemaal mijn smaak is. Soms heb ik een periode dat ik in de ban ben van een bepaalde keuken en dan is dat de reden om

Lees verder...

Het ongecompliceerde kaasplankje

Sommige maaltijden kunnen niet lang genoeg duren, als je relaxed aan tafel zit met aangename disgenoten. Het gesprek kabbelt voort maar alle gerechten zijn op en je wilt eigenlijk dat er geen einde komt aan dit maal. Dat is nu het uitgelezen moment om van de kazen die je toevallig nog in huis hebt, een

Lees verder...

En toen was er weer Oosterscheldekreeft!

Het is ieder voorjaar een feestje: de opening van het nieuwe seizoen van de Oosterscheldekreeft! Behalve voor de kreeft zelf dan misschien… Maar de culinaire pers uit het gehele land en zelfs van buiten de landsgrenzen, trekt naar Zierikzee om daar getuige te zijn van de rituele en strak geregisseerde ‘vangst’ van de eerste Oosterscheldekreeft

Lees verder...

Kookles op vakantie

Lekker eten op vakantie. Daar houd iedereen van. Op het strand liggen, kerken, ruïnes en landschappen bewonderen: eigenlijk is het allemaal maar tijdverdrijf. Je moet immers de dag een beetje zien door te komen, voor het tijd is om aan te schuiven voor de local cuisine. Het zou me niets verbazen als daarom vakanties in

Lees verder...

Het Paleo kookboek: eet jezelf gezond, slank en energiek

Eten zoals de mensen in het stenen tijdperk deden klinkt misschien niet heel aantrekkelijk, maar steeds meer mensen passen hun eetpatroon aan en gaan paleo eten. Dit betekent dat je maaltijden bestaan uit groente, fruit, eieren, vlees, vis, noten of zaden. Het lijkt heel beperkt wat er dan overblijft om te eten, maar Daniel Green,

Lees verder...

Atelier Confiserie: niet zomaar snoepjes maken

Dit boek gaat niet over het maken van zomaar snoepjes, maar over high class zoetigheden. Als je op zoek bent naar een nieuwe hobby om indruk te maken op vrienden of familie met een sweet tooth, dan moet je dit boek hebben. Indruk maken Truffels, fudge, caramels, nougat, macarons, borstplaat en zelfs dropveters; in Atelier

Lees verder...

Comptoir Libanais: een kookboek vol Libanees-mediterrane mezze

Tien adressen in Londen en nog niet eentje bij ons: Comptoir Libanais is een keten van kleine eethuizen waar Libanees-mediterrane gerechten worden geserveerd. Oprichter Tony Kitous maakte een kookboek met zijn favoriete recepten, zodat we er ook in Nederland van kunnen meeproeven. Op zijn achttiende ging Tony op vakantie van Algerije naar Londen, en hij

Lees verder...

Moestuinieren is makkelijk

Hij speelt in een rockband, houdt van reizen, is grafisch vormgever en… hij heeft een moestuin. Moeilijk? Helemaal niet. Jelle van de Makkelijke Moestuin laat zien hoe je dat doet. Hij belooft: vijf minuten werk per dag en de hele zomer eet je uit je eigen makkelijke moestuin. “Het probleem met moestuinen is dat er

Lees verder...