Rubriek: Inspiratie

Wat eten zij?

Hagelslag of tahini als ontbijt? Verse vis of zakken chips in de wekelijkse boodschappentas? Bijzondere foto-projecten laten zien wat mensen over de hele wereld eigenlijk eten. Tijd voor ontbijt Een broodje hagelslag of gefermenteerde soyabonen? Druivensiroop met tahini of liever een baguette met verse jus? Fotograaf Hannah Whitaker en journalist Malia Wollan maakten voor New

Lees verder...

Viva Arabia

Nadia Zerouali en Merijn Tol zijn de beste ambassadeurs die de Arabische wereld zich kan wensen. Al jaren schrijven zij de heerlijkste reisverhalen en recepten uit de Arabische wereld. Alleen al door hun schrijfsels krijg je zin om een ticket te boeken naar Marrakech of Istanbul. Inmiddels is hun vierde de kookboek verschenen, Viva Arabia.

Lees verder...

Daar is Jamie weer

Jamie Olivers nieuwe kookboek ‘Jamie’s comfort food’ ligt deze week in de winkel. Ruim vierhonderd pagina’s, meer dan honderd recepten, vrolijke foto’s en prachtige foodfotografie zoals we van Jamie gewend zijn. Het thema: eten waar je een enorme glimlach van krijgt. Traktatie Na snel koken in ‘Jamie in 30 minuten’, en nog sneller koken in

Lees verder...

Taart

Taart is een ode aan liefde en de verbeeldingskracht. Het verhaal gaat over de achtjarige Kadir die later Poolreiziger wil worden. Hij weet alles over pinguïns en heeft een onverwoestbaar doorzettingsvermogen. Zijn vader Umut is de beste banketbakker van de wereld, maar sinds het overlijden van zijn vrouw is Umut verdrietig. Kadir haalt alles uit de kast om

Lees verder...

Mosselen to go

  Het einde van de zomer is nu echt daar. De dagen worden korter en de schaduwen langer, en dan word ik altijd een beetje melancholisch. De aankomende herfst, met runderstoofpotten, patés en het o zo fijne glas wijn bij de open haard, heeft ook z’n charmes. Maar ik blijf een zomermens en koester me

Lees verder...

Gastblog: bijzondere borstentaart (mét recept!)

Gastblog door Mariska Pinxt, trotse eigenaresse van Pinkie Patisserie Soms voel je iets opkomen, een onbestemd gevoel in je lijf, iets dat eruit wil. Dat had ik dus vandaag, de ‘urge’ om van me te laten horen. Ik ben niet zo bescheiden dus ik durf dat best te zeggen. Dit in tegenstelling tot mijn eigen

Lees verder...

CHEF!

2014 is het jaar van de food trucks. Op festivals en evenementen wordt door dit fenomeen het eten steeds beter. Dankzij de food trucks heb je nu niet alleen meer keuze uit frietjes en broodjes kroket, maar kun je culinair genieten van verse pasta’s, vegetarische burgers en spicy curries. De trucks zijn zelfs zo populair

Lees verder...

TV-tip: Truth About Food-marathon

Worden vegetariërs sterker als ze twee maanden wél vlees eten? Is aan sperma te proeven wat een man gegeten heeft? En word je gezonder als je twee weken lang alleen maar rauwe groenten, fruit en noten eet? De veelgeprezen BBC-serie The truth about food beantwoordt dergelijke vragen, met behulp van experimenten. De zesdelige serie The

Lees verder...

We Love Beef – de website

Eind vorig jaar vertelden we jullie alles over het kookboek We Love Beef. Een boek vol portretten van Engelse beef-specialisten: slagers, fokkers, koks en restauranthouders. Maar naast die portretten is het toch vooral een kookboek. Dus staat het vol met recepten. Letterlijk van voor tot achter. Van wang tot staart laten Richard van Oostenbrugge en

Lees verder...

Zo deel jij jouw keuken zo functioneel mogelijk in

In een klein huis, zoals die van mij, is het nogal passen en meten met alle apparatuur en meubels. Op welke manier heb ik zoveel mogelijk ruimte, maar alsnog wel alles zo voor het grijpen? Vooral in mijn keuken is het altijd goochelen hoe ik al mijn blitse keukenaccessoires zo netjes en functioneel mogelijk weg

Lees verder...

Koken op een inductiekookplaat of gasfornuis?

Koken is een van mijn grootste hobby’s. Dagelijks sta ik uren in de keuken om de nieuwste recepten en gerechten uit te proberen. Het liefst een pastagerecht met teveel kaas. Vooral rond feestdagen als kerst en natuurlijk mijn eigen verjaardag pak ik extra groot uit. De voorbereidingen beginnen een week van te voren en mijn

Lees verder...

Wat doen we met papa op vaderdag?

Grote kans dat papa die dag al dik tevreden is met het volgen van een WK-wedstrijd op de televisie. Voor kinderen die meer willen en papa’s die houden van lekker eten volgen hier nog twee tips. Proper pub food Tom Kerridge,  de goedlachse Britse sterrenchef en koning van pub food, heeft al zijn succesvolle gerechten gebundeld in

Lees verder...

Risotto all’Amarone en topwijnen rond het gardameer!

De stad Verona trekt veel toeristen die de prachtige opera’s komen bekijken in de buitenlucht gezeten in een eeuwenoude arena. Vlak daarbij ligt het Italiaanse Gardameer dat al jaren een populaire vakantiebestemming is voor veel Nederlanders. In beide situaties geniet iedereen ook van de culinaire lekkernijen die deze streek te brengen heeft en natuurlijk drinken we

Lees verder...

Heel Holland Bakt

Als ik de hoeveelheid nieuwe bakboeken van de afgelopen maanden zo bekijk, groeit Nederland langzaam dicht. Wat een kilo’s boter en suiker moeten er door heen gaan om al die recepten te maken. En de stroom bakboeken houdt voorlopig nog niet op. Niet in de laatste plaats te danken aan de bakwedstrijden die op televisie worden

Lees verder...

Interview over nieuwste kookboek van Sergio Herman

Dat we hier bij koken.blog al jaren de mooiste, lekkerste en bijzonderste kookboeken opgestuurd krijgen om jullie over vertellen, dat is geen geheim. Soms glipt er een kookboek onder de radar door, of komt het om een andere reden niet op ons aanrecht terecht. Desire van Sergio Herman is zo’n kookboek. Maar we zijn niet voor

Lees verder...