Rubriek: Inspiratie

Kookboek: De kunst van het koken

Kookboeken koop ik om uiteenlopende redenen. De ene keer omdat ik per se alle kookboeken van een bepaalde chef wil hebben, de andere keer omdat het kookboek qua vormgeving helemaal mijn smaak is. Soms heb ik een periode dat ik in de ban ben van een bepaalde keuken en dan is dat de reden om

Lees verder...

Het ongecompliceerde kaasplankje

Sommige maaltijden kunnen niet lang genoeg duren, als je relaxed aan tafel zit met aangename disgenoten. Het gesprek kabbelt voort maar alle gerechten zijn op en je wilt eigenlijk dat er geen einde komt aan dit maal. Dat is nu het uitgelezen moment om van de kazen die je toevallig nog in huis hebt, een

Lees verder...

En toen was er weer Oosterscheldekreeft!

Het is ieder voorjaar een feestje: de opening van het nieuwe seizoen van de Oosterscheldekreeft! Behalve voor de kreeft zelf dan misschien… Maar de culinaire pers uit het gehele land en zelfs van buiten de landsgrenzen, trekt naar Zierikzee om daar getuige te zijn van de rituele en strak geregisseerde ‘vangst’ van de eerste Oosterscheldekreeft

Lees verder...

Kookles op vakantie

Lekker eten op vakantie. Daar houd iedereen van. Op het strand liggen, kerken, ruïnes en landschappen bewonderen: eigenlijk is het allemaal maar tijdverdrijf. Je moet immers de dag een beetje zien door te komen, voor het tijd is om aan te schuiven voor de local cuisine. Het zou me niets verbazen als daarom vakanties in

Lees verder...

Het Paleo kookboek: eet jezelf gezond, slank en energiek

Eten zoals de mensen in het stenen tijdperk deden klinkt misschien niet heel aantrekkelijk, maar steeds meer mensen passen hun eetpatroon aan en gaan paleo eten. Dit betekent dat je maaltijden bestaan uit groente, fruit, eieren, vlees, vis, noten of zaden. Het lijkt heel beperkt wat er dan overblijft om te eten, maar Daniel Green,

Lees verder...

Atelier Confiserie: niet zomaar snoepjes maken

Dit boek gaat niet over het maken van zomaar snoepjes, maar over high class zoetigheden. Als je op zoek bent naar een nieuwe hobby om indruk te maken op vrienden of familie met een sweet tooth, dan moet je dit boek hebben. Indruk maken Truffels, fudge, caramels, nougat, macarons, borstplaat en zelfs dropveters; in Atelier

Lees verder...

Comptoir Libanais: een kookboek vol Libanees-mediterrane mezze

Tien adressen in Londen en nog niet eentje bij ons: Comptoir Libanais is een keten van kleine eethuizen waar Libanees-mediterrane gerechten worden geserveerd. Oprichter Tony Kitous maakte een kookboek met zijn favoriete recepten, zodat we er ook in Nederland van kunnen meeproeven. Op zijn achttiende ging Tony op vakantie van Algerije naar Londen, en hij

Lees verder...

Moestuinieren is makkelijk

Hij speelt in een rockband, houdt van reizen, is grafisch vormgever en… hij heeft een moestuin. Moeilijk? Helemaal niet. Jelle van de Makkelijke Moestuin laat zien hoe je dat doet. Hij belooft: vijf minuten werk per dag en de hele zomer eet je uit je eigen makkelijke moestuin. “Het probleem met moestuinen is dat er

Lees verder...

Boer kookt voor vrouw

Vier miljoen Nederlanders kijken naar Boer Zoekt Vrouw, maar een echte foodie kijkt toch net even anders. Wat eten ze eigenlijk? De logeerweken zijn begonnen, dus we krijgen een kijkje in de keuken: de boerenkoolstamppot van boerin Bertie, de soep met verse worst van Geert en de Knorr Wereldmaaltijd bij Jan op Texel, niks ontsnapt

Lees verder...

Kookboek Fourplay: frisse, speelse en vegetarische gerechten

Culinair fotografe en foodstylist Marta Majewska is voor velen geen onbekende. Na haar populaire foodblog Princess Misia en het digitale magazine Luscious is er nu het kookboek Fourplay met frisse, speelse en vegetarische gerechtjes voor vier seizoenen. Volop mogelijkheden op vegetarisch gebied Mijn verwachtingen zijn hooggespannen. De foto’s van de gerechten op haar blog doen

Lees verder...

Koekjesbakker Holtkamp verklapt zijn toprecepten

Banketbakker Cees Holtkamp geeft de komende weken zijn beste koekjesrecepten prijs in de Volkskrant. Thuisbakkers konden dit weekend beginnen met het oer-Hollandse bokkenpootje. Het succes van een geslaagd koekje? “Wegen. Bij banketbakkersrecepten komt alles heel precies.” Cees Holtkamp ziet zichzelf niet als banketbakker in ruste, want hij doet nog van alles. Zijn filmpjes op Foodtube,

Lees verder...

Kookboek Donald Duck: niet culinair, wel erg gezellig

Oom Donald is een echte keukenprins , dankzij oma Duck! En zijn kookkunsten kan iedereen leren, dankzij het Donald Duck kookboek. Niet erg culinair, maar wel grappig en gezellig. Chocochoc, dat moeten we maken! M’n proefpersoon (8 jaar) heeft het boek snel doorgebladerd en dit recept uitgekozen. Natuurlijk heb ik hulp ingeroepen bij het beoordelen

Lees verder...

Arm en rijk aan tafel

Twee Amerikaanse fotografen laten zien wat het verschil is tussen rijk en arm: een rijk gedekte tafel of een karig bordje soep. Een houten tafel, de helft is gedekt met een tafelkleed. Daar staan borden en schalen met heerlijkheden: kaas, sandwiches, een vol bord rijst. Dat is het menu van een welvarende Noord-Koreaan. Aan de

Lees verder...

3 goede voornemens in de keuken

Afvallen of meer sporten? Daar zul je me als foodie niet op betrappen. Maar andere goede voornemens op het gebied van koken, eten en genieten zie ik wel zitten: minder suiker, minder weggooien en minder pakjes en zakjes. En, wat zijn jouw goede voedselvoornemens? Minder suiker eten Suiker is het witte gif. Tenminste, als je

Lees verder...

Woensdag windag: Pok pok, boek vol streetfood en familierecepten uit Thailand

Het boek Pok pok, genoemd naar het geluid dat een stamper maakt als hij de aardenwerken vijzel raakt bij het maken van papajasalade, is een eerbetoon van Andy Ricker aan de koks in Thailand. Hij heeft Amerika kennis laten maken met eten dat je buiten Zuidoost-Azië moeilijk kunt vinden. Tijdens al zijn bezoeken aan Thailand

Lees verder...