Kookboek: ZUUR van Bas Robben

zuur

‘Zuur? Helemaal niet zuur, als je voor je eerste boekrecensie zo’n mooi exemplaar als Zuur van Bas Robben in handen krijgt! Persoonlijk ben ik gek van citrussmaken en zuren, dus een schot in de roos. Dit boek moet ik lezen.’ Aldus onze gastblogger Emma van der Horst.

Wie zei je?
Bas Robben. Journalist voor foodtijdschrift ‘Delicious’. Als hij niet achter zijn bureau zit, dan staat hij in de keuken of maakt hij ontdekkingsreizen, op zoek naar nieuwe smaken in Azië.
Dat Bas wel weet waar hij over schrijft, daar kom je snel achter. Na een pakkende ‘inleiding in het zure’, met een levendige beschrijving van het Peruaanse gerecht ceviche (ook mijn favoriet) waarin de zuren in de zogenaamde tiger’s milk zorgen dat rauwe vis als het ware gegaard wordt, deelt het boek zich op in twee delen. Een deel theorie en een deel praktijk. Bas wil ons eerst scholen, voor hij ons loslaat in de keuken. Wellicht verstandig wanneer het op zuur aankomt.

Deel 1 – De theorie
Robben vertelt dat je zuur kunt gebruiken om een gerecht te bereiden, maar dat het ook een smaak is. Je gebruikt het voor die goddelijke ceviche, je proeft het in citroenijs.
Na een stukje scheikunde waarin het gaat over PH-waardes, rondzwemmende H-plusjes, formules en chemische reacties in je mond, wordt aangestipt dat zuur helemaal geen populaire smaak is. Toch wen je, na verloop van tijd, aan zure smaken. We moeten ‘niet zo miepen’ zegt Bas, je leert zuur vanzelf waarderen.
Het stukje over de prachtige reiservaringen van de schrijver wil je zeker niet overslaan. Door zijn levendige schrijfstijl word je meegenomen op reis door Japan en Taiwan. Zuur is in veel Aziatische landen een essentieel onderdeel van elke maaltijd, het maakt de tong schoon en prikkelt het gevoel van trek.

Deel 2 – Aan de slag
Gepickeld in kennis, mogen we de keuken in. In verschillende hoofdstukken zoals ‘pickles en azijn’, ‘soep’, en zelfs ‘zoet’, worden stuk voor stuk zinnenprikkelende recepten beschreven. Daarnaast geeft Bas tips voor webwinkels, menusuggesties met zijn gerechten en advies voor zijn moeder en alle andere hobbykoks die koken soms een beetje een gedoe vinden. Ik moest lachen.

Lekker?
Mooi boek. Rijk geïllustreerd, luchtig en humoristisch geschreven, met recepten voor gerechten die ik stuk voor stuk zou willen proberen. Qua moeilijkheidsgraad vallen de recepten echt mee. Maar vanwege de tijd die het kost om de specifieke, veelal Aziatische ingrediënten in huis te halen, denk ik toch dat de gemiddelde hobbykok er niet zo snel aan begint.
Ik ga zeker eens pickles maken en ook de home made nepricotta spreekt me aan. Daarnaast komt zonder twijfel de ceviche van kabeljauw met zoete aardappel hier een keer op tafel. Ceviche is life! Die mening deel ik zonder twijfel.

Bas Robben, ik heb van Zuur genoten.

Dit is de eerste blog van Emma van der Horst voor KokenBlog – en waarschijnlijk niet de laatste! Emma is een die-hard foodie die haar loopbaan als juf combineert met koken en bakken voor de happy few. Hoe dat allemaal zo gekomen is lees je hier. Wil je (w)eten wat Emma kookt, kijk dan ook op haar website www.cookem.nl of haar facebookpagina.

Zuur won vorige week de Gouden Garde Publieksprijs 2016

Lees ook:Mijn Arabische wereldkeuken
Lees ook:Genieten van een glaasje azijn? Het kan!
Lees ook:1080 recepten vol Spaanse smaken
Lees ook:Leesvoer: De perfecte minnares
Lees ook:Ainsley Harriot doet het Snel & Simpel

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kookboek: ZUUR van Bas Robben

  1. Jantine

    Cook’ Em is geweldig! Aanrader om de site van Emma te bezoeken. Eerlijk en inspirerend!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>