Rubriek: Tips

tips

Vier Amerikaanse tips voor kerst zonder stress

Nergens lijkt kerst zo hysterisch als in Amerika. Die gezellige bolbuikige kerstman is door Coca Cola ontworpen, Amerikanen stressen over hun stockings en wat daar allemaal voor cadeautjes in komen en dan: dat kerstdiner. Slapeloze nachten, ademen in een plastic zakje en eczeem, zoveel spanning. Gelukkig geeft het Amerikaanse culinaire tijdschrift Bon Appétit vier insider-tips

Lees verder...

Hoe gaar is klaar?

Wanneer kan de biefstuk uit de pan? Wanneer is de ossenhaas perfect rosé? En is de kip eigenlijk al gaar? Herman den Blijker en Antoine Hermans hebben daar ieder zo hun trucjes voor. Voelen, zegt Herman den Blijker. In zijn nieuwe boek Vlees laat hij met foto’s zien wat hij bedoelt. Hij duwt op een

Lees verder...

Hoe weet je of je mango rijp is?

Sinds een maand woon ik in California. En verbaas me en laat me verrassen door het eten hier. Mijn allereerste verrassing betrof mango’s. Ik had wel verwacht dat ze hier volop te verkrijgen zouden zijn, en daarin heb ik gelijk gekregen. Al zijn ze niet zo spotgoedkoop als ik verwacht had, maar dat is eigenlijk

Lees verder...

Beautytips met Balsamico

Echte liefhebbers vinden het zonde om ermee te koken….balsamico. Zo’n duur goedje en dan de smaak veranderen? Niet doen vinden wij van koken.blog dan ook. Tenminste, niet met balsamico van goede kwaliteit. Hoe deze te herkennen, vertelden we al eerder deze week. Heb je een flesje van een paar euro in de kast staan, dan

Lees verder...

DIY: Zelf paddenstoelen drogen

Ze horen wat ons betreft thuis in ieders keukenkastje: gedroogde paddenstoelen. Door het drogen verdampt al het vocht en zijn ze ontzettend lang houdbaar. Bijna alle gekweekte paddenstoelen worden ook gedroogd verkocht, je moet er alleen even naar op zoek. Bij de mediterrane groenteboer, de Poolse winkel of de biowinkel heb je de meeste kans.

Lees verder...

Zelf gekweekte paddenstoelen

Ik draai er niet om heen. Het lukt mij niet eetbare paddenstoelen in het bos te vinden. Zelfs een handig paddenstoelenboekje biedt voor mij geen uitkomst. Zo onderscheid ik bijvoorbeeld de gevaarlijke gordijnzwam niet van de cantharel en oogt de giftige berkenzwam voor mij net zo aantrekkelijk als de smaakvolle biefstukzwam. En dat is jammer,

Lees verder...

Cups in de Nederlandse keuken

Internationale maten in recepten, het blijft een uitdaging. Dat bleek maar weer eens toen ik een paar weken geleden een recept plaatste voor Kretiaanse courgettekoekjes. Het recept komt rechtstreeks van mijn Kretiaanse kookdocente en de ingrediëntenlijst is dus samengesteld met internationale maten. Zelf heb ik een handig keukenhulpje daarvoor, een setje cups. Gekocht voor een

Lees verder...

Olijfolie, hoe zat het ook al weer?

In het recept dat we gister plaatsten, wordt gebruik gemaakt van twee soorten olijfolie. Olijfolie extra vergine, en olijfolie met een zuurgraad van 0,4 %. Het een heeft met het ander te maken, maar hoe zat dat ook al weer? We doken voor je de boeken in.  

Lees verder...

10 tips voor koken met chocolade

Voel je je soms net Columbus in de keuken? Geen idee wat te moet doen met de chocolade en cacao die je daar aantreft? Niet links laten liggen, zoals hij wel deed, maar gebruik het in hartige gerechten zoals we je al eerder adviseerden. Weet je niet hoe? Niet erg hoor. Chocolade is best een complex

Lees verder...

De 10 beste tips om zelf sushi te maken

Als er foodbloggers worden uitgenodigd om van een pro dé trucs in de keuken te leren, dan zijn we daar natuurlijk als de kippen bij. Dit keer ging het om sushi maken, en van wie kan je dat beter leren dan de chefs in het Okura? Iedere avond gaan er bij hen zo’n 1000 stuks

Lees verder...

Eten op vakantie: zo vind je de beste adressen

Waar eet je als je in een jouw onbekende stad bent? Hoe weet je wat de lekkerste adresjes, de leukste restaurants en de must try-gerechten zijn? De tijd dat je moest vertrouwen op een reisgids is immers voorbij. De gids gebruik je alleen maar om iets over de geschiedenis van het land te leren en om

Lees verder...

Video: hoe slijp je een mes?

Menig foodie hangt aan z’n lippen op Twitter: Roderick Rijsdam van Koksmesexpert. Naast dat ie berichtjes met 140 tekens typt en messen verkoopt, maakt ie ook filmpjes. Handig voor jou, want in dit filmpje legt Roderick in Jip-en-Janneketaal uit hoe je het beste en mes kunt slijpen. Zo gaat jouw pronkstuk in de keuken een

Lees verder...

Duivel van de zee!

Hij heeft een ongelofelijk angstaanjagende uitstraling en kan wel 2 m lang worden. Een groot monster die in de zee rond zwemt en waarvan ik hoop er niet eentje tegen te komen. Ik heb het hier over de zeeduivel! Grrr….

Lees verder...

Leuke en handige kook apps: Knife Skills

De feestdagen zijn weer achter de rug. Fijn gehad? Lekker vuurwerk afgestoken? Vingers nog wel intact? Vast wel. Je kunt ze namelijk dit jaar nog heel goed gebruiken. Bij het koken bijvoorbeeld. Maar wees dan ook hier voorzichtig. In de keuken gebeuren veel meer ongelukken dan je denkt. Vooral bij het snijden.  

Lees verder...

Leren schrijven over eten en drinken

Hoe proeft Harold Hamersma? Waarop beoordeelt Mac van Dinther een restaurant voor zijn rubriek in de Volkskrant? De Academie Culinair en Wijnschrijven organiseert deze winter een reeks lezingen van schrijvers over eten en drinken. Dus wil jij in de voetsporen treden van je favoriete journalist? Meld je dan aan. Aan bod komen onder andere de

Lees verder...