Bistro Thuis

bistro thuisHet recept van gister komt uit Bistro Thuis, een boek van de Britse chef Anthony Demetre. Deze kok werkte onder en met illustre mensen als Marco Pierre White en Gary Rhodes en heeft nu twee restaurants (Arbutus en Wild Honey) met elk een Michelinster. In deze restaurants krijg je gerechten voorgeschoteld die gebaseerd zijn op de Franse Bistro-gerechten, maar dan vernieuwd en zoveel mogelijk aangepast aan het seizoen. Daarbij worden de ‘vergeten’ groenten, maar ook vergeten stukken vlees zoals varkenskop letterlijk weer op de kaart gezet.

Het boek
De recepten in Bistro Thuis zijn in 8 hoofdstukken onderverdeeld. Van soep ga je direct naar vis en de verschillende vleessoorten. Maar deze komen altijd in combinatie met groenten. Ook is er een heel hoofdstuk gewijd aan alleen maar groentegerechten, waarna als laatste de desserts aan bod komen.
De opzet is verder eenvoudig. Bijna ieder recept krijgt een dubbele pagina met aan de ene kant het recept en daarnaast de foto. En deze foto’s laten eenvoudig opgemaakte gerechten zie op een geblokt kleedje of nog gewoon in de pan. Ieder gerecht wordt kort ingeleid, vaak met informatie over het belangrijkste product (dus meestal de vissoort of het stuk vlees). Duurzaamheid en goede kwaliteit heeft Anthony Demetre daarbij vaak hoog in het vaandel staan.

De bistro thuis
De recepten zien er goed te maken uit. Ook is de bijbehorende uitleg over de bereidingswijze kort, maar helder. In de gerechten worden veelal producten gebruikt die voor iedereen goed te verkrijgen zijn. Wel is de kok dol op bonenkruid, waarvan je dan maar eens een paar zaadjes in de aarde zult moeten stoppen, omdat dit kruid in Nederland nauwelijks vers te krijgen is. En waar Anthony Demetre wel een voorkeur voor een bijzonder ingrediënt uitspreekt (zoals bijvoorbeeld voor Brandywine-tomaten), staat er vaak ook een advies bij hoe je deze het beste kunt vervangen.

Het leuke aan Bistro Thuis vind ik dat de gerechten goed aansluiten bij onze Nederlandse keuken van aardappelen-groenten-vlees. En dat komt vooral tot uiting in de keuze van ingrediënten die wij allen kennen, zoals witlof, worteltjes, prei, raapjes, etc. En hiermee is het een leuk boek voor wat meer ervaren hobbykoks die hun repertoire eens willen uitbreiden en verfijnen.

Bistro thuis – Anthony Demetre – Inmerc – ISBN 9789066116979

bistro thuis Koop dit boek bij BOL.COM

Lees ook:Recept Geroosterde zoete uien
Lees ook:A propos bistro
Lees ook:Het kookboek van 2012 – Katja houdt van vuilbekkerij
Lees ook:1-2-3 Koreaans
Lees ook:Recept Pot-au-feu

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>