Draadloze keuken via een wifi versterker

koken.wifiToen we lang geleden in ons huis kwamen wonen, dachten we niet aan het nut van een wifi versterker. We waren goed op de hoogte van de impact van internet op ons leven, dus we hebben een bekabeld internetnetwerk door het hele huis laten plaatsen, tenminste op alle plekken waarvan wij dachten dat we er een computer zouden willen neerzetten. Met meer dan 10 outlets waren we ervan overtuigd dat dat prima geregeld zou zijn. Toen kwam draadloos in de mode, inclusief wifibehoefte voor gsm’s en tablets. Bij ons komt internet via de kelder naar binnen, inmiddels via een sterke router die ook wifi afgeeft. Maar die werkt natuurlijk niet voor 4 verdiepingen. Na wat zoekwerk vonden we de oplossing: de wifi versterker.

Levensbehoefte nummer 1: wifi

In een huis met opgroeiende tieners is levensbehoefte nummer 1 zo’n beetje wel wifi. Dat moet overal in huis beschikbaar zijn, niet alleen in de woonkamer en hun slaapkamers, maar ook op de zolderkamers, de toiletten en – speciaal voor de kok, die receptjes op een tablet zoekt, en bovendien het spelletje op de iPad wil afmaken tijdens het koken – in de keuken. Voor ons betekende dat dat we wel een paar wifi versterkers nodig hadden om het hele huis te dekken. Omdat we geen halve maatregelen namen, is de tuin ook grotendeels gedekt via een wifi versterker en zelfs een deel van het huis van de buren.

Wifi overal in huis via een wifi versterker

Bij de aanschaf van een wifi versterker heb je ontzettend veel keuzes. Wifi repeaters komen in alle prijsklassen, van een paar tientjes tot honderden euro’s. Bij de omschrijving van een wifi versterker vind je allemaal getalletjes op basis waarvan je dan moet kiezen. Neem bijvoorbeeld de Lancom wifi router L-1310 van meer dan 600 euro: kan deze wifi versterker dan zoveel meer dan de Asus 4G N12 wifi router van rond de 160 euro, of de Sitecom WLR3100 van nog geen 50 euro? Als je de snelheid van een wifi versterker volgens de beschrijvingen bekijkt, word je niet veel wijzer. Enerzijds wil je natuurlijk een goed apparaat dat zoveel mogelijk huis dekt, en anderzijds wil je niet teveel betalen voor je wifi versterker. En goedkoop is duurkoop, en je wil uiteraard dat de wifi repeater ook nog een aantal jaren meegaat. Dus wat is wijsheid?

Zonder wifi voel ik me incompleet

Omdat providers ook niet perfect zijn, hadden wij het volgende laatst aan de hand. Gedurende een periode van wel drie uur was er geen internet beschikbaar in ons huis. En dus ook geen wifi, ook niet via de wifi versterker. Ik was zelf aan het telewerken die dag, en moest moeilijk doen met een wifi hotspot vanaf mijn gsm, maar mijn kinderen wisten dat niet. Die riepen na een halfuur dat ze hun wifi niet aan de praat konden krijgen. Ik legde hen uit dat het een internetstoring was en dat wifi er zelf niets aan kon doen. Na twee uur verzuchtte mijn dochter dat ze niet snapte dat we het ooit zonder wifi hadden gedaan. Ik jokte dat we vroeger veel meer buiten speelden, en mijn dochter schudde meewarig haar hoofd. Ineens keek ze verschrikt op: was er dan dus ook geen Netflix? Nee, schat… dat bestaat nog geen vier jaar in Nederland.

Hoe kies je de juiste wifi versterker

Om tot de juiste keuze van de wifi versterker te komen, zijn er verschillende aanvliegroutes. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld dat je kijkt of je de wifi versterker van je keuze van iemand kunt lenen. Je kunt dan heel snel beoordelen of het apparaat voldoende dekking geeft, zowel in de slaapkamers als in de keuken. Je kunt ook je vrienden vragen welk apparaat zij hebben, en of dit bevalt. Belangrijk is om geen appels met peren te vergelijken. Als je een huis hebt met een stevig bekabeld internetnetwerk, dan heb je waarschijnlijk voldoende plekken om een wifirouter in te pluggen. Je zou dan ook prima op elke verdieping een wat goedkoper model kunnen neerzetten, in plaats van één duur model waarmee je het hele huis probeert te dekken. Voordeel is dan ook dat deze wifi versterkers makkelijker te vervangen zijn als zij niet meer functioneren.

Koken met wifi

Heel lang geleden stond ik in de keuken met een beplakt, viezig kookboek op het aanrecht. Ik zocht de ingrediënten van het recept van mijn keuze bij elkaar, volgde de instructies op en le voilà. Daarna volgde een tijd dat ik een recept op internet zocht, deze uitprintte en met het wegwerpblaadje aan de slag ging. Tegenwoordig heb ik gewoon de iPad bij de hand, via de wifi versterker draadloos verbonden. Maar hoe zal het in de nabije toekomst gaan? Zijn er al ovens met wifi beschikbaar, bijvoorbeeld? Wordt daar al aan gewerkt? Dat je dan in de trein zit, en met je appje vast de oven kunt voorverwarmen? Of dat je in de supermarkt staat en even een foto van de inhoud van je koelkast kunt bekijken, zodat je precies weet wat je nodig hebt? Ik zal het zo nog eens even haarfijn uitzoeken, ik moet toch alle wifi versterkers bekijken.

Draadloos geluid in de keuken via een wifi versterker

Als je dan toch staat te kokkerellen in de keuken, of nare dingen moet doen zoals de afwasmachine in- of uitruimen, dan gaat dat natuurlijk het beste op muziek. En dan niet met een ingeblikt gsm- of tabletgeluid, maar gewoon met een goede kwaliteit draadloze speaker. Ook daar heb je natuurlijk wifi voor nodig in de keuken. Met een goede wifi repeater of een wifi versterker kun je prima regelen dat je overal in huis wifi hebt, en vooral ook in de keuken. Dan kun je koken op muziek, recepten vinden op internet en je Netflix kijken als je aardappels nog niet koken. De eerste vaatwasmachines met wifi zijn al op de markt, dus met je goede wifi repeater bereid je je keuken vast voor op de toekomst.

Betere wifi, maar vooral in de keuken

Voor een toekomstbestendige keuken is een goede wifi versterker zeker een investering die gaat renderen. Bij het kiezen van de juiste wifi versterker heb ik uit nieuwsgierigheid nog eens rondgekeken op internet hoe het gesteld is met de smart keuken. Met de Home Connect app kun je tegenwoordig allerlei keukenapparatuur bedienen die daarvoor zijn ontwikkeld. Dit betekent inderdaad dat je op afstand je vaatwasser kunt aanzetten, of kunt controleren of er nog spoelmiddel in je machine zit, je kunt zien wat er in je koelkast staat en je kunt de oven vast voorverwarmen. Het huishouden wordt steeds gemakkelijker. Het is nu nog even afwachten hoe je op afstand je vaatwasser kunt laten uitruimen.

Geen reacties // Reageer