Rubriek: Recepten

In deze categorie worden alle recepten die op deze webog verschijnen ondergebracht

Vivavalentijnsmenu dessert: hazelnootcake, peer en sabayon

Het recept hazelnootcake met gepocheerde peer en sabayon van crème brûlée maakte ik afgelopen weekend  tijdens een private dinner voor een groep van 10 personen. Eigenlijk was iedereen er wel van gecharmeerd, dus acht ik het ook geschikt voor onze Koken.blog lezers om hun Valentijn komende vrijdag mee te verwennen. Eerlijkheidshalve kan ik vertellen dat de basis voor

Lees verder...

Vivavalentijnsmenu hoofdgerecht; Zeevruchtenschotel

De derde gang in ons Vivavalentijnsmenu, het hoofdgerecht, is deze heerlijke stoofschotel met zeevruchten.Zeevruchten zijn namelijk een enome born van mineralen en vitamines. en daardoor een enorme boost voor de potentie. Tel daar de sexy naam van de venusschelp, de vorm van de mossel bij op en je afrodisia-hoofdgerecht is compleet.

Lees verder...

Vivavalentijnsmenu voorgerecht: avocado-meloensalade

Foto: Ilana Freddye De tweede gang in ons Vivavalentijnsmenu is deze prachtige salade met avocado. In avocado zit namelijk de lustopwekkende stof fenylethylamine. Fenylethylamine is een organische verbinding en een lichaamseigen stof die aangemaakt wordt als je verliefd bent. Bovendien zorgde de vorm van de avocado (en het feit dat ze in paren aan een

Lees verder...

Salade in een glazen pot

Als het even kan eet ik salade als lunch. Ten eerste is het voor mij de ideale manier om dagelijks voldoende groenten binnen te krijgen en ten tweede voelt het altijd alsof ik heel veel eet. Terwijl mijn collega’s hun boterhammen zo naar binnen hebben gewerkt, ben ik eindeloos aan het prikken. Heerlijk! Tot deze

Lees verder...

Vivavalentijnsmenu amuse: oesters

Voor het eerste gerecht (de amuse) uit ons Vivavalentijnsmenu vol afrodisia gaan we te rade bij voormalig koken.blog-collega Edith. Zij vertelde eerder al dat we al sinds de Romeinen de oester als afrodisium beschouwen. De gelijkenis met de vrouwelijk genitaliën is hiervoor de reden. Een oestertje als amuse is dus bij uitstek de ideale start

Lees verder...

Kokenblog Kerstmenu: Pompoen-kikkererwtenstoofpot met halloumi

Last-minutestoofpot Ja, het moest weer last-minute natuurlijk, mijn vegetarische stoofpot voor het kerstmenu maken. Ik presteer nu eenmaal het beste vlak voor een deadline. Maar met deze winterse vegastoofpot ben ik dan ook helemaal in mijn nopjes. Veel warme smaken bij elkaar en je zet hem zo in elkaar. Wil je ‘m een dag van

Lees verder...

Kokenblog kerstmenu: tosti brie als dessert

  Oké. Toegegeven. Mijn kaasliefde neemt soms extreme vormen aan. Halloumi bij de gegrilde groenten, geitenkaas bij de geroosterde pompoen, mozzarella over een stukje gebakken kip, geraspte oude kaas met broodkruim over de kabeljauw… Wat mij betreft kan kaas (bijna) overal bij. Niet zo gek dus dat ik liever een kaasplankje als dessert op tafel

Lees verder...

Kokenblog kerstmenu: salmorejo als voorgerecht

Ik ben gek op koken en bakken, maar dan wel een gerecht tegelijk. Mij zie je niet snel 3-gangenmenu’s uit mijn mouw schudden en uitserveren. Ik ben daar geloof ik niet zo handig in. Niemand verplicht mij natuurlijk om met kerst een 3-gangendiner te serveren, maar op kerstavond wil ik toch eigenlijk wel een voor-,

Lees verder...

Kerstmenu van sterrenchefs

Met de uitreiking van de Michelinsterren nog vers in het geheugen, denkt Nederland massaal na over het kerstmenu. Wat zetten we dit jaar weer op tafel? Opvallend is dat de gourmet-actiegroep dit jaar een bizar goede marketingcampagne heeft opgezet. Want overal – bij supermarkt, op werk, en zelfs in restaurants – lijkt het gourmetstel aan

Lees verder...

Sinterklaas recept: maak je eigen chocoladeletter

Pepernoten, marsepein, chocolade. Nu Sinterklaas weer in het land is, ontkomen we niet aan al deze lekkernijen. We gaven je gisteren al een recept voor peper.. uh kruidnoten. Vandaag is het de beurt aan de chocoladeletter. Maar dan net even anders, namelijk een gezonde (maar niet minder lekkere!) variant. Uit het boek Gezond Feesten van

Lees verder...

Sinterklaas recept pepernoten. Of toch kruidnoten?

Je hebt pepernoten en je hebt kruidnoten. In de volksmond worden ze allebei pepernoten genoemd, maar die naam is eigenlijk gereserveerd voor die grillige taaie knobbels. Daar schreef Edith al eens een blog over, die vind je hier. De kleine ronde dopjes (al dan niet gedoopt in chocolade) zijn kruidnoten. En in feite zijn dat

Lees verder...

Recept: chocomousse

In de kokenblog-mail krijgen we vaak bijzondere persberichten binnen. Bijvoorbeeld deze: ‘Chocoladehuis BOON ontwikkelt eetbaar chocoladeparfum’. Klinkt interessant! Tell us more. Nou, ‘geurkunstenaar Peter De Cupere ontwikkelde samen met de meesterchocolatier van Chocoladehuis BOON een parfumflesje van chocola, uiteraard in de vorm van een cacaoboon. Daarin zit de geur COCOA 5 SENSES, een ‘Eau de

Lees verder...

Recept: Bijzondere makreelsushi

  Het duurt niet zo lang meer voor dat de makreel uit het seizoen is. Dus laat ik er niet te veel woorden aan vuil maken hier, we moeten aan de slag. Gerookte makreel kennen we allemaal, maar verse makreel is meer voor gevorderde visliefhebbers. Onbekend maakt onbemind, maar dit is juist een supervis! Vol

Lees verder...

Recept: quiche met bietjes, feta en amandelen

Vorige week kreeg ik een zak verse bietjes, zo recht van het land van de boer in Brabant. Heerlijk! Diezelfde week kwam de herfsteditie van de #Foodybox binnen. Deze box van de Kroon op het Werk is elk kwartaal weer een feest om uit te pakken. Doos op tafel en snuffelen maar. Ik ben ook

Lees verder...

Bietjes poffen, hoe doe je dat?

Verse bietjes zijn naar mijn mening niet te vergelijken met de voorgekookte exemplaren of bietjes uit pot uit de super. Mijn favoriete manier om verse bietjes te bereiden is poffen. Super easy en super smakelijk. Je plaatselijke boer heeft ze vast wel te koop. Ook op de markt vind je ze vaak nog wel, met

Lees verder...