Rubriek: Recepten

In deze categorie worden alle recepten die op deze webog verschijnen ondergebracht

WK snack: Spaans-Hollandse Hapas

Donderdag begint het WK. Voor de meeste mannen een feest waar ze al maanden naar uitkijken. De dames echter (ja, hoe rolbevestigend) houden het na de wedstrijden van ons eigen nationaal team al snel voor gezien. Dus kunnen we het maar beter leuk proberen te houden voor beide partijen. Hoe? Met lekker eten natuurlijk! Vrijdag

Lees verder...

Risotto all’Amarone en topwijnen rond het gardameer!

De stad Verona trekt veel toeristen die de prachtige opera’s komen bekijken in de buitenlucht gezeten in een eeuwenoude arena. Vlak daarbij ligt het Italiaanse Gardameer dat al jaren een populaire vakantiebestemming is voor veel Nederlanders. In beide situaties geniet iedereen ook van de culinaire lekkernijen die deze streek te brengen heeft en natuurlijk drinken we

Lees verder...

Recept Limoncello ijs

Met het druilerige weer van de afgelopen dagen droom ik snel even weg. Ik denk aan de zon en zie mezelf zitten op een heerlijk terras met uitzicht over zee in Sicilië. Nog staat me daar de geur van de citroenbomen bij op het moment dat ik daar jaren geleden op een zwoele zomeravond landde

Lees verder...

Recept Rabarberlimonadesiroop

Is het nou een groente of een vrucht? Rabarber kun je altijd zo moeilijk benoemen. Officieel is het een groente maar als zodanig wordt het bijna niet gegeten. Meer, net als bij appelmoes, als een bijgerecht. Of als een nagerecht. Gek eigenlijk, er zijn zoveel gerechten te bedenken met deze friszure stengels. Waarom eten we

Lees verder...

Maak je eigen crème fraîche

Wat kun je maken met slechts twee ingrediënten? Meer dan je zou denken. Wat dacht je van crème fraiche? Deze dikke room is niet meer dan een optelsom van karnemelk en slagroom. Ingredienten: 250 gram slagroom 1 eetlepel karnemelk Bereiding Verwarm de room in een pannetje op het vuur maar laat niet koken. Neem van

Lees verder...

Tarte Tatin, het recept

  Gisteren kon je hier op koken.blog alles lezen over de Franse ‘patisseriebijbel’ Tarte Tatin. Een prachtboek met een encyclopedische schat aan bak-, ingrediënten-, en techniekinformatie. En natuurlijk prachtige, klassieke recepten uit de Franse patisserie. En welk recept kan deze keuken beter vertegenwoordigen dan de Tarte Tatin zelf? RECEPT: Tarte tatin Voorbereiding: 25 minuten, plus

Lees verder...

Receptje….niet voor moeders!

Wil je nog wat voor Moederdag maken? Houd je moeder van chocolade? Maak dan deze truffels. Het kost niet zoveel tijd en is niet moeilijk om te maken. Stuur je moeder maar gewoon een uurtje de keuken uit. Wat heb je nodig 150 gram pure chocolade 1 dl slagroom cacaopoeder of hagelslag Wat moet je

Lees verder...

2 frisse recepten met avocado

Gisteren vertelden we je alles over Angelique Schmeinck’s nieuwe boek Impress your Friends. Over de veelzijdigheid en over de handzame recepturen. Goed te doen dus, voor koks van elk niveau. Deze twee avocadorecepten laten zien hoe fijn en eenvoudig de recepten zijn. Eentje komt uit het menu ‘Zo groen als gras’: romige avocado met tijgergarnalen

Lees verder...

Recept: Regenboogtaart

Gisteren kon je alles lezen over het nieuwe bakboek Baked Louie’s. Vandaag  het recept voor Louie’s regenboogtaart die zoon uitkoos om te testbakken. Met deze kleurrijke taart scoor je ongetwijfeld punten op een kinderfeestje, communie of zelfs een movienight met vrienden. Louie: ‘Voor een verjaardag had ik de opdracht gekregen om eender welke taart te

Lees verder...

Tartelettes met mangocurd en frambozen

Zoals beloofd deel ik vandaag een recept uit het kookboek Rutger Bakt van Heel Holland Bakt-finalist Rutger van den broek: Tartelettes met mangocurd en frambozen. Tartelettes zijn kleine gebakbodems gemaakt van boter-, blader- of zanddeeg. De tartelettes op de foto zijn gemaakt met een mini-tartelettevorm. Heb je die niet, neem dan een andere bakvorm die laag is.

Lees verder...

Recept: Snelle Frambozenhartjes

De foto op mijn scherm in het (digitale) bakboek Bakken met Karin (Luiten) is niet zo duidelijk, maar het idee achter dit recept sprak me direct aan. Je maakt eigenlijk kleine cakejes, of muffins zo je wilt. Maar Karin noemt ze ‘hartjes’. It’s all in the name. Maar het recept is ook heel eenvoudig: je

Lees verder...

Koulibiac voor op de paastafel (Stéphane Reynaud)

Een van mijn favoriete schrijvers, Stéphane Reynaud, heeft weer een kookboek geschreven. Deze Fransman die eigenaar is van een restaurant in Montreuil in Frankrijk en ook slagerszoon is, kende ik van het boek ‘Van het varken’. Daarin beschrijft hij alles over het varken van zijn liefde voor deze dieren tot en met de slacht en

Lees verder...

Vandaag is het Zoppedoppe Donderdag!

Het maakt niet uit hoe je vandaag noemt: Witte of Groene Donderdag. Er zijn meerdere namen verzonnen voor de donderdag voor Pasen. Persoonlijk vind ik die van onze zuiderburen het allerleukst: Zoppedoppe Donderdag. Zo genoemd omdat het daar vroeger de gewoonte was om op deze dag brood in wijn te dopen. Nu ben ik niet

Lees verder...

Lentekriebels? Basisrecept voor asperges

Ja, ook wij hebben de lentekriebels. In onze winactie van vorige week vroegen we je waar jij de lentekriebels van krijgt. Bijna in elk antwoord kwam het Limburgse goud voorbij, de asperges. Daarom vandaag voor jullie een recept uit de oude koken.blog-archieven. Een basisrecept voor de perfecte asperges, want we krijgen nog vaak genoeg vragen

Lees verder...

Recept citroenijs – Week van het Ambachtelijke IJs

De start van het ijsseizoen wordt van zondag 23 tot en met zaterdag 29 maart gevierd met de Week van het Ambachtelijke IJs. Onderdeel van de activiteit is de verkiezing van de IJssalon van het Jaar, waarvoor vijf zaken genomineerd zijn. Zeven dagen ‘is het feest in alle ambachtelijke ijssalons in Nederland’ en worden diverse

Lees verder...