Rubriek: Recepten

In deze categorie worden alle recepten die op deze webog verschijnen ondergebracht

Aardbeienvlaai van vroeger

Ik heb rijen kookboeken in de kast. En er staan ook nog een paar dozen vol in de gang. Ik blader ze soms door voor inspiratie, maar echt koken eruit doe ik zelden. Mijn moeder had vroeger maar 1kookboek, voor bijzondere gelegenheden. Dagelijkse kost werd uit het blote hoofd gekookt. Memory lane Pas dook ‘het’

Lees verder...

Recept: Hollandse garnalenbisque

Tijdens het paasweekend brachten wij een bezoek aan de familie in Zeeland. Bij ons in de familie zijn we dol op tradities. En als ik weer eens een weekend in mijn geboorteplaats ben komen er steevast Hollandse garnalen op tafel. Ongepeld natuurlijk. Dan gaan we samen om de tafel zitten, bakjes erbij, en samen pellen

Lees verder...

Aspergetijd! De Koken.Blog top 5 aspergerecepten

De tweede donderdag van april begint bijna net zo bekend te worden als de derde dinsdag van september. Het aspergeseizoen is weer beginnen, en Koken.Blog was bij de feestelijke opening van het seizoen in Limburg. Ook in de zoekresultaten van onze website zien we het duidelijk terug. Iedereen heeft weer zin in het witte goud.

Lees verder...

Biefstuksalade met asperge

Een gekke Spaanse kok met wie ik ooit samenwerkte, leerde mij de fijne kneepjes van het biefstuk bakken en hoe je precies kunt voelen wanneer een biefstuk rare, medium of well-done gebakken is. Al was een doorbakken biefstuk alleen voor de barbaren natuurlijk, volgens hem. Maaltijdsalade Zelf eet ik een biefstuk ook nog altijd het

Lees verder...

Asperges voor en na

Hebben jullie ons horen juichen afgelopen donderdag, vanuit Limburg? Het Nederlandse Aspergeseizoen is weer geopend! We kunnen ons weer tegoed doen aan die heerlijke witte asperges van eigen bodem, op allerlei manieren bereid. Natuurlijk zijn we dol op de klassieke bereiding: gekookt (of gestoomd of geblancheerd in de oven, zoals kenners het doen) met aardappels,

Lees verder...

Boterkoek: it’s all in the family

Mijn zoon van bijna vijf jaar is dol op boterkoek. Vooral die van de echte bakker natuurlijk. Nou was ik als kind zelf ook stapelgek op boterkoek. Mijn moeder maakte die daarom vroeger vaak en dan mocht ik helpen bakken. Handgeschreven recept Ik heb rijen kookboeken in de kast, maar mijn moeder had maar een

Lees verder...

Proef de lente!

Een dagje zon en iedereen heeft de lente in zijn bol! En natuurlijk willen we dit lekkere voorjaarsgevoel ook op ons bord, zeker met Pasen in het vooruitzicht. Lenterecepten Tweesterren­chef Pascal Jalhay heeft zich laten inspireren door de producten van Oil & Vinegar en daarmee enkele lekkere lenterecepten gecreëerd die olie en azijn naar een

Lees verder...

Recept uit Comptoir Libanais: pompoensoep (shorbat lakten)

Deze soep is zo fluweelzacht dat het lijkt alsof er room in zit, maar het is echt alleen een mengsel van gezonde groenten, waarbij de romige textuur puur afkomstig is van de pompoen. De soep wordt gekruid met diverse Libanese specerijen, maar als je, net als ik, van een beetje pit houdt, kun je een

Lees verder...

Runderstoofpot voor de kleintjes

foto: Yasmijn Tan Voor mijn eerste kind geboren werd, besloot ik een ding: hij zal goed leren eten! Vanaf zes maanden leren kinderen eten het best te waarderen door het in de puurste vorm en liefst in grote knabbelstukken tot zich te nemen. Ook wel de Rapley-methode genoemd. Want eten doe je met al je

Lees verder...

Recept: Winterse kastanjesoep met freekeh

Terwijl de een geen genoeg kan krijgen van het winterse landschap en deze dagen dus vooral buiten te vinden is, blijft een ander liever thuis voor de open haard of kachel. Bij het winterse weer hoort een winterse maaltijd. En wellicht denk je dan direct aan een stamppot, maar wat dacht je van een winterse

Lees verder...

De ballen van de flexitariër

Zo tegen het einde van januari zullen er her en der al veel goede voornemens gesneuveld zijn. Minder vlees eten bijvoorbeeld, dat is typisch zoiets wat velen van ons willen, maar wat er in de dagelijkse praktijk vaak niet zo van komt. Want als je hongerig en vermoeid in de supermarkt staat aan het eind

Lees verder...

Sushi! Ook als je zwanger bent

Iedereen kent ze wel: de cravings van de zwangere vrouw. Vroeger waren het zure bommen, maar daar kan de moderne vrouw niet meer mee aankomen. Om sushi hoor ik mijn zwangere vriendinnen daarom roepen. Maar rauwe vis is juist uit den boze; dat kan gevaarlijke bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor de baby. Van een

Lees verder...

Ha, snert!

Uit de boodschappentas komen prei, knolselderij en spliterwten, worst en hamschijf. Zo, tijd voor erwtensoep. Erwtensoep is typisch Nederlands: als de NS weer problemen heeft met sneeuw op het spoor, wordt er snert uitgedeeld op het station en bij de nieuwjaarsduik worden liters erwtensoep gegeten om weer door te warmen. Erwtensoep met rozijnen Het oudste

Lees verder...

Recept: Nieuwjaars-tulband

In de middeleeuwen verstopten ze van alles in een tulband. Ringen en muntstukken van goud. Als je die vond, had je geluk en dan zou je in de toekomst nog veel meer geluk krijgen. Deze tulband met rozijnen en noten uit het superleuke bakboek Taart! is dus een perfect dessert voor je oud & nieuwdiner.

Lees verder...

Gezond begin van de dag met Happy Shake + recept

Welke groenten en fruit kun je het beste combineren? Welke shakes helpen je met je weerstand? Op deze en andere vragen geeft Ellemieke Vermolen in haar nieuwe boek Happy Shake een antwoord. Naast recepten voor een gezonde en energieke levensstijl wordt de (beginnende) smoothie- en shakedrinker voorzien van verschillende nuttige tips. Shake voor extra weerstand

Lees verder...