Rubriek: Recepten

In deze categorie worden alle recepten die op deze webog verschijnen ondergebracht

Recept: zoute aardappeltjes met mojo verde uit Lanzarote

Omdat kleine B nog net geen 5 jaar oud is, gingen we heerlijk nog een laatste keer buiten de schoolvakanties op vakantie. We hebben nooit heel veel eisen voor een bestemming. Het moet aan slechts een paar punten voldoen. 1. We willen graag ‘s ochtends zonder het weerbericht te checken onze slippers en korte broek

Lees verder...

Recept: Ratatouille uit de oven

Zoals gister beloofd, vandaag een supersnel, easy en lekker gezond recept voor ratatouille uit de oven. Zet de oven aan gelijk als je thuis komt. Schop je schoenen uit, schenk een glas wijn in en hak de groenten. Tegen de tijd dat ze ready to go in je ovenschaal liggen, is de oven warm genoeg

Lees verder...

Recept: Multifunctionele tomatensaus

De laatste tijd betrapte ik mezelf er weer steeds vaker op dat ik na een lange, drukke dag op mijn laatste benen door de supermarkt slofte en me liet verleiden door kant-en-klare-happen. Prima voor af en toe, maar vaak komt de wroeging al zodra het op mijn bord ligt. Dit had ik zelf beter gekund.

Lees verder...

Recept Brooklyn style steak salade

Het smakelijke boek Bier & Food (dat we dinsdag hier reviewden) staat vol slimme smaakcombinaties tussen bier en gerechten. We vinden het superleuk dat we een exemplaar mogen weggeven. Wat je moet doen om kans te maken op dit fijne boek lees je hier. En bovendien mogen we vandaag een recept uit het boek met

Lees verder...

Recept Sesamtonijnsteak met groente uit de wok

Een kleine twee jaar geleden maakte ik kennis met paleo. Ik ging het een aantal maanden proberen en dat betekende dat ik eigenlijk alleen nog maar fruit, groente, vis, vlees, ei, noten en zaden at. Het klinkt heel beperkt, maar als je je er meer in gaat verdiepen dan zul je merken dat het allemaal

Lees verder...

Recept samosa’s met lamsgehakt en zoete aardappel

Ik ben gek op lamsgehakt. Het geeft net wat meer pit aan een gerecht. Het smaakt gewoon iets bijzonderder dan rund, varken, half-om-half of kippengehakt. Sinds er een nieuwe Turkse super geopend is bij mij om de hoek, loop ik daar dus regelmatig binnen voor deze smakelijke versie. Vorige week lagen er op de groente-afdeling

Lees verder...

Vivavalentijnsmenu dessert: hazelnootcake, peer en sabayon

Het recept hazelnootcake met gepocheerde peer en sabayon van crème brûlée maakte ik afgelopen weekend  tijdens een private dinner voor een groep van 10 personen. Eigenlijk was iedereen er wel van gecharmeerd, dus acht ik het ook geschikt voor onze Koken.blog lezers om hun Valentijn komende vrijdag mee te verwennen. Eerlijkheidshalve kan ik vertellen dat de basis voor

Lees verder...

Vivavalentijnsmenu hoofdgerecht; Zeevruchtenschotel

De derde gang in ons Vivavalentijnsmenu, het hoofdgerecht, is deze heerlijke stoofschotel met zeevruchten.Zeevruchten zijn namelijk een enome born van mineralen en vitamines. en daardoor een enorme boost voor de potentie. Tel daar de sexy naam van de venusschelp, de vorm van de mossel bij op en je afrodisia-hoofdgerecht is compleet.

Lees verder...

Vivavalentijnsmenu voorgerecht: avocado-meloensalade

Foto: Ilana Freddye De tweede gang in ons Vivavalentijnsmenu is deze prachtige salade met avocado. In avocado zit namelijk de lustopwekkende stof fenylethylamine. Fenylethylamine is een organische verbinding en een lichaamseigen stof die aangemaakt wordt als je verliefd bent. Bovendien zorgde de vorm van de avocado (en het feit dat ze in paren aan een

Lees verder...

Salade in een glazen pot

Als het even kan eet ik salade als lunch. Ten eerste is het voor mij de ideale manier om dagelijks voldoende groenten binnen te krijgen en ten tweede voelt het altijd alsof ik heel veel eet. Terwijl mijn collega’s hun boterhammen zo naar binnen hebben gewerkt, ben ik eindeloos aan het prikken. Heerlijk! Tot deze

Lees verder...

Vivavalentijnsmenu amuse: oesters

Voor het eerste gerecht (de amuse) uit ons Vivavalentijnsmenu vol afrodisia gaan we te rade bij voormalig koken.blog-collega Edith. Zij vertelde eerder al dat we al sinds de Romeinen de oester als afrodisium beschouwen. De gelijkenis met de vrouwelijk genitaliën is hiervoor de reden. Een oestertje als amuse is dus bij uitstek de ideale start

Lees verder...

Kokenblog Kerstmenu: Pompoen-kikkererwtenstoofpot met halloumi

Last-minutestoofpot Ja, het moest weer last-minute natuurlijk, mijn vegetarische stoofpot voor het kerstmenu maken. Ik presteer nu eenmaal het beste vlak voor een deadline. Maar met deze winterse vegastoofpot ben ik dan ook helemaal in mijn nopjes. Veel warme smaken bij elkaar en je zet hem zo in elkaar. Wil je ‘m een dag van

Lees verder...

Kokenblog kerstmenu: tosti brie als dessert

  Oké. Toegegeven. Mijn kaasliefde neemt soms extreme vormen aan. Halloumi bij de gegrilde groenten, geitenkaas bij de geroosterde pompoen, mozzarella over een stukje gebakken kip, geraspte oude kaas met broodkruim over de kabeljauw… Wat mij betreft kan kaas (bijna) overal bij. Niet zo gek dus dat ik liever een kaasplankje als dessert op tafel

Lees verder...

Kokenblog kerstmenu: salmorejo als voorgerecht

Ik ben gek op koken en bakken, maar dan wel een gerecht tegelijk. Mij zie je niet snel 3-gangenmenu’s uit mijn mouw schudden en uitserveren. Ik ben daar geloof ik niet zo handig in. Niemand verplicht mij natuurlijk om met kerst een 3-gangendiner te serveren, maar op kerstavond wil ik toch eigenlijk wel een voor-,

Lees verder...

Kerstmenu van sterrenchefs

Met de uitreiking van de Michelinsterren nog vers in het geheugen, denkt Nederland massaal na over het kerstmenu. Wat zetten we dit jaar weer op tafel? Opvallend is dat de gourmet-actiegroep dit jaar een bizar goede marketingcampagne heeft opgezet. Want overal – bij supermarkt, op werk, en zelfs in restaurants – lijkt het gourmetstel aan

Lees verder...