Rubriek: Buitenland

Hier vind je regelmatig posts over het buitenland. Exotische recepten, de leukste adresjes, nieuws en mooie reportages.

Salade caprese in alle soorten en maten

Ik heb een tic. Als ik op vakantie ben kies ik vaak een voorgerecht en eet dat dan de hele vakantie door. Enerzijds omdat het lekker is, maar anderzijds is het ook een soort onderzoekje. Hoe creatief zijn de koks, hoe wordt het gepresenteerd en wat is de smaak. Eigenlijk zou je alleen dit voorgerecht

Lees verder...

Kookles op vakantie

Lekker eten op vakantie. Daar houd iedereen van. Op het strand liggen, kerken, ruïnes en landschappen bewonderen: eigenlijk is het allemaal maar tijdverdrijf. Je moet immers de dag een beetje zien door te komen, voor het tijd is om aan te schuiven voor de local cuisine. Het zou me niets verbazen als daarom vakanties in

Lees verder...

Arm en rijk aan tafel

Twee Amerikaanse fotografen laten zien wat het verschil is tussen rijk en arm: een rijk gedekte tafel of een karig bordje soep. Een houten tafel, de helft is gedekt met een tafelkleed. Daar staan borden en schalen met heerlijkheden: kaas, sandwiches, een vol bord rijst. Dat is het menu van een welvarende Noord-Koreaan. Aan de

Lees verder...

Dineren met een dictator

Radioprogramma OVT vroeg culinair recensent Hiske Versprille: met welke dictator wil je aan tafel? Geen twijfel: Hitler. “Hij was overtuigd vegetariër, maar zijn lievelingsgerecht was gevulde jonge duif.” De favoriete gerechten van beruchte dictators staan in het boek ‘Dictators Dinners’, dat einde 2014 (onvertaald) in Nederland te koop is. Het boek is nog niet in

Lees verder...

Wat eten zij?

Hagelslag of tahini als ontbijt? Verse vis of zakken chips in de wekelijkse boodschappentas? Bijzondere foto-projecten laten zien wat mensen over de hele wereld eigenlijk eten. Tijd voor ontbijt Een broodje hagelslag of gefermenteerde soyabonen? Druivensiroop met tahini of liever een baguette met verse jus? Fotograaf Hannah Whitaker en journalist Malia Wollan maakten voor New

Lees verder...

Risotto all’Amarone en topwijnen rond het gardameer!

De stad Verona trekt veel toeristen die de prachtige opera’s komen bekijken in de buitenlucht gezeten in een eeuwenoude arena. Vlak daarbij ligt het Italiaanse Gardameer dat al jaren een populaire vakantiebestemming is voor veel Nederlanders. In beide situaties geniet iedereen ook van de culinaire lekkernijen die deze streek te brengen heeft en natuurlijk drinken we

Lees verder...

Op truffeljacht in Italië

Ik ben zo’n persoon die altijd alles zelf geprobeerd wil hebben. Gewoon om te weten hoe iets in elkaar steekt, maar ook omdat ik er van hou om een beetje op avontuur te gaan. Ik had her en der al gehoord dat je in Italië truffel kon jagen en dat klonk me wel spannend in

Lees verder...

Truffel, een delicate en kostbare zwam

Mijn eerste kennismaking met truffel was jaren geleden in Toscane, toen ik met open raam door de heuvels van de Chianti reed. Wat rook het toch eigenaardig in dat lieflijke landschap. Het was geen kerosine, maar zouden ze misschien speciale mest gebruiken op het land? Vreemd vond ik het, want het was een zonnige, warme dag

Lees verder...

Culinaire doodzondes… volgens de Italianen

Italianen ergeren zich enorm aan hoe toeristen en buitenlanders met hun Italiaanse eten omgaan.  Het Voedingsinstituut van Parma heeft daarom een lijst met 10 Italiaanse eetregels opgesteld. Het instituut wil de rol van de Italiaanse kookkunst bevestigen en het regionale culinaire erfgoed beschermen tegen imitaties. Ook Gennaro Contaldo, de mentor van chefkok Jamie Oliver, heeft

Lees verder...

Eten op vakantie: zo vind je de beste adressen

Waar eet je als je in een jouw onbekende stad bent? Hoe weet je wat de lekkerste adresjes, de leukste restaurants en de must try-gerechten zijn? De tijd dat je moest vertrouwen op een reisgids is immers voorbij. De gids gebruik je alleen maar om iets over de geschiedenis van het land te leren en om

Lees verder...

Lekkere adresjes in Hongkong

Het is soms moeilijk om je weg te vinden in een vreemde stad als er geen inside information voorhanden is. Zo ook in Hongkong. Ik heb al een paar adresjes verklapt (en hier), maar er is nog zo veel meer! Daarom heb ik de hulp ingeschakeld van niemand minder dan executive chef Richard Ekkebus van Restaurant Amber**. Je weet wel,

Lees verder...

Stevie Parle’s Real Kitchen

Toegegeven, ik was een beetje sceptisch toen ik de eerste keer hoorde over Stevie Parle. Weer een jonge Britse chefkok, met een serie kookboeken en een eigen televisieshow op zijn naam. Laat hij zich over een paar jaar net zo commercieel uitventen als zijn Britse collega? Maar na een bezoek vorige week aan zijn Masterclass

Lees verder...

Video: haute cuisine in New Yorkse metro

Twaalf New Yorkers werden in 2011 verrast met een zesgangendiner. Niet in een restaurant, maar tijdens een ritje in de L-lijn, onder de grond! De NYC Dining Car, zoals het initiatief heet, is bedacht door a razor, a shiny knife: een bedrijf dat educatieve, sociale en theatrale culinaire evenementen organiseert.  Een daarvan was dit leuke

Lees verder...