Rubriek: Culivaria

In deze categorie worden testjes, grappige gadgets en allerhande ‘leuke dingen’ rondom het koken besproken.

Niks zo Hollands als cookie

Wist je dat het Engelse woord ‘cookie’ afstamt van ons Nederlandse koekje? Nederlanders die in de zeventiende eeuw naar de Verenigde Staten emigreerden, namen de oude recepten van huis mee. Koekjes stammen uit Perzië, staat op Wikipedia. In zevenhonderd jaar voor Christus kwamen de eerste koekjes daar uit de oven. De Perzische keuken gebruikte toen

Lees verder...

Ken je klassiekers: pastaquiz

Hoeveel verschillende soorten pasta bestaan er eigenlijk? Genoeg in ieder geval om in een leuk quizje je kennis hierover te testen. Culinair journalist Joël Broekaert schreef er onlangs al over in zijn NRC-column. Hoe werkt het? Iedere keer verschijnt er een een naam van een pastasoort of een componist in beeld. Aan jou de lastige taak

Lees verder...

Interview paddenstoelkenner Edwin Florès

Hij duikt regelmatig de bossen, lanen en graslanden in om alles wat eetbaar is uit de natuur te plukken. Hij is de schrijver van het ‘Wildplukboek‘ en het ‘paddenstoelenboek‘ waar we op Koken.blog.nl al eerder enthousiast over schreven. Natuurlijk zijn de redactieleden van Koken.blog.nl ook al eens met hem meegegaan op een ‘hunt’ in de

Lees verder...

Op truffeljacht in Italië

Ik ben zo’n persoon die altijd alles zelf geprobeerd wil hebben. Gewoon om te weten hoe iets in elkaar steekt, maar ook omdat ik er van hou om een beetje op avontuur te gaan. Ik had her en der al gehoord dat je in Italië truffel kon jagen en dat klonk me wel spannend in

Lees verder...

Truffel, een delicate en kostbare zwam

Mijn eerste kennismaking met truffel was jaren geleden in Toscane, toen ik met open raam door de heuvels van de Chianti reed. Wat rook het toch eigenaardig in dat lieflijke landschap. Het was geen kerosine, maar zouden ze misschien speciale mest gebruiken op het land? Vreemd vond ik het, want het was een zonnige, warme dag

Lees verder...

Wat eten we vandaag?

Het is vast een van de meest gestelde vragen in menig huishouden: wat eten we vandaag? Ook degene die ‘m gesteld krijgt, zal zich regelmatig achter de oren krabben en de vraag zacht voor zich uit mompelen ter voorbereiding op het antwoord.  Tenzij je voor iedere dag van de week een vast gerecht hebt, dan

Lees verder...

Wat is de toekomst van ons eten?

Afgelopen maandagavond moest je je als foodie kunnen opsplitsen als je wilde weten waar het met ons eten naartoe zou gaan. In Amsterdam gaf de Amerikaan Michael Pollan een lezing ter viering van zijn Een pleidooi voor echt koken en in Eindhoven vond de Foodhack plaats.  Het pleidooi van Michael Pollan zullen we in zijn boek

Lees verder...

Wordt een Boerenfluitje Luitje

Drie jaar geleden begon ze als hobby te twitteren over boeren en ons eten. Onder het pseudoniem @Boerenfluitjes vraagt Ester van Aalst boeren, telers, fokkers en andere mensen die betrokken zijn bij ons eten het hemd van het lijf. En hun antwoorden retweet ze weer door aan haar gewone burgervolgers. Nu is ze bijna 50.000 tweets verder

Lees verder...

Food Festival met een groen smaakje

Wat kun je met zeewier in de keuken? Hoe smaakt plantaardige wijn? En kun je gerechten zonder vlees iedere dag weer fantasierijk serveren? Allemaal vragen die op zaterdag 1 juni a.s. beantwoord zullen worden op de derde editie van hét Vegetarische festival van Nederland Viva las Vega’s.

Lees verder...

De APPsperge: vind de asperges bij jou in de buurt.

Asperges groeien het best op zandgronden. Daarmee onlosmakelijk verbonden Noord-Brabant en Limburg. Maar wist je ook dat ze op vele andere plekken in Nederland worden geteeld? Vers van het land zijn ze het lekkerst. Dus haal ze bij voorkeur bij jou in de buurt. De handige Appsperge toont op basis van jouw locatie asperge verkooppunten.

Lees verder...

De asperge steekt weer de kop op!

De gladgestreken aarde barst weer open. De asperge steekt de kop weer op! Jaarlijks groots gevierd met een Nationaal Openingsfeest op de tweede donderdag van april. Dit keer in het sprookjesbos van de Efteling, waar de Fakir voor deze speciale gelegenheid de witte stengel uit de grond tovert. Als een Miss wordt de verse blanke

Lees verder...

Kaaskunst op een jurkje

Moeten we op een blog over koken ook aandacht besteden aan het vernieuwde Rijksmuseum? Of over jurkjes? Normaal gesproken natuurlijk niet, maar ik wilde je onderstaande toch niet onthouden. De Nederlandse jurkenmakers van La Dress hebben namelijk de heropening van het Rijksmuseum aangegrepen om een jurkje vol kazen te maken!  

Lees verder...

Hutspot toch niet Spaans?

We leerden het allemaal op de lagere school: onze nationale trots, de hutspot, hebben we aan de Spanjaarden te danken. Het was toch immers zo, dat nadat het beleg van Leiden in 1574 was gebroken, de vermoeide en hongerige inwoners van de stad zich stortten op de stoofpotten die de wegvluchtende Spanjaarden hadden achtergelaten? Maar

Lees verder...

Men neme yoghurt …

Trotse yoghurtmakers zijn het. Actief bewegen zij zich op het internet met hun leus: “Weg met de pakjes! Yoghurt maak je gewoon zelf!”. Hun eenvoudige recepten galmen lekker door op het internet. Homemade en duurzaam. Maar maken ze wel hun eigen yoghurt? Zonder het door door te hebben, zijn ze verstrikt geraakt in hun eigen

Lees verder...

Vlaai door de brievenbus

Wat smaakt nou lekkerder dan een echte verse Limburgse vlaai van een ambachtelijke bakker? Een zélfgemaakte verse Limburgse vlaai van een ambachtelijke bakker! Als bouwpakket alle ingrediënten van een echte vlaaienbakker thuisgestuurd. En met de bijgevoegde adviezen komt het met jouw eigen ambachtelijke vlaai helemaal goed.

Lees verder...