Oranje soep van witte wolk

Het kan bijna niet anders dan dat een boek met de titel Oranje soep van witte wolk over China gaat. En dat is in dit geval ook zo. Volkskrant-redactrice Pay-Uun Hiu gaat in dit boek op zoek naar haar Chinese roots. Wel nadat ze jarenlang tegenover zichzelf en anderen ontkende dat ze deze had. Ja, ze heeft een aparte – want Chinese – naam en ziet er wat anders uit, maar dat kwam gewoon omdat ze een Chinese vader heeft. Verder was ze toch helemaal Nederlands? Dat dacht ze zelf het hardst van iedereen. Tot ze een Chinese muzikant ontmoet als ze bijna dertig is. …

Dankzij hem ervaart ze voor het eerst dat ze niet alleen een Chinese buitenkant heeft, maar ook een Chinese binnenkant. En dat vormt het begin van een muzikale maar vooral culinaire zoektocht naar haar Chinese identiteit.

een culinaire zoektocht
Als ze een kleine tien jaar later daadwerkelijk voor het eerst in China is voor haar werk, valt ze alleen op als Chinese omdat ze geen Chinees spreekt. Direct daarna onderneemt ze haar eerste reis naar de familie van haar vaders kant. In het boek ben je dan al vijf keer op en neer gesprongen in de tijd, heen en weer tussen de verschillende reizen die ze maakte en zijn veel nieuwe namen en personages die Pay-Uun hielpen in haar zoektocht geïntroduceerd. De verwarring die de lezer hierdoor soms bevangt zal dezelfde zijn als Pay-Uun zelf heeft ervaren bij het horen van alle verhalen over haar vaders familie. Gelukkig voor ons allemaal zijn de meeste personen dan wel geïntroduceerd en is het verhaal makkelijker te volgen.
Gedurende haar zoektocht vindt ze veel bereidwillige mensen op haar pad, die haar helpen met de Chinese taal (die ze vooral lijkt te onthouden als het betrekking op voeding heeft), het vinden van de weg in China (familiebanden blijken onontbeerlijk) en bij het leren kennen van het stukje China in haar. En in haar spoor leren wij als lezer net zoveel. Dat één klank verschillende betekenissen kan hebben, dat haar naam Witte Wolk betekent, dat veel Chinezen nog koken op echt vuur en over hoe verschillende gerechten gemaakt worden.

recepten uit de Chinese keuken
Uiteraard wordt bijna ieder verhaal vergezeld met een recept. Deze zijn veelal vegetarisch, nadat Pay-Uun op een markt onverwachts getuige werd van het slachten van een kip, maar tips om een vleesvariant van het gerecht te bereiden geeft ze daarbij ook. En daarmee is dit boek niet alleen een bijzondere autobiografie, ook niet alleen een kookboek, maar vooral een prettige eerste kennismaking met Chinees koken. Ik ben er in elk geval enorm nieuwsgierig naar geworden.

Oranje soep van Witte WolkPay-Uun Hiu - Oranje soep van witte wolk
uitgeverij De Geus, 2008, isbn 9789044509649

Koop dit boek bij BOL.COM


Doe mee aan de prijsvraag van koken.blog en win een workshop Chinees koken van Pay-Uun Hiu en maak samen met haar de lekkerste recepten uit haar boek. En haar boek Oranje Soep van Witte Wolk krijg je natuurlijk gesigneerd en al mee naar huis. Hier lees je alles over hoe je deze workshop voor twee personen kunt winnen. Inmiddels is de prijsvraag afgesloten en heeft de Workshop plaatsgevonden. Lees hier het verslag.

Lees ook:Nog twee dagen
Lees ook:De laatste dag
Lees ook:Geen zin in Pecking eend
Lees ook:Vanmiddag workshop Chinees koken op koken.blog
Lees ook:Wijzer in de toko

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Oranje soep van witte wolk

  1. Pingback: Kookboeken van Sinterklaas of de Kerstman | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>