De Volkskeuken 2

volkskeuken

volkskeuken

Als student hadden wij in ons studentenhuis de Volkskrant. En al snel bladerde ik als eerste naar de rubriek De Volkskeuken. Daarin stond en staat nog steeds dagelijks een recept. Maar niet zomaar een recept, maar altijd werd deze ingeleid met informatie over het gerecht, de ingredienten, de gebruikte kooktechniek, de streek van herkomst of anderszins leerzame informatie. Langzaamaan verdween deze insteek en werden de schrijvers steeds vrijer en persoonlijker in hun inleidingen. Jammer, maar desondanks blader ik nog steeds snel door naar het recept als ik deze krant onder ogen krijg. Maar voorlopig hoef ik de trein op weg naar werk niet meer af te speuren, maar kan ik mijn hart ophalen aan de nieuwste bundeling van de Volkskeukens.

Het boek
In het boek staan 150 recepten verzameld. De samensteller is Mac van Dinther, de restaurantbezoeker van de Volkskrant, die de selectie maakte uit het aanbod van de laatste drie jaar. Hierbij putte hij uit de bijdragen van Pay-Uun Hiu (die je nog kent van de prijsvraag rondom haar boek Oranje soep van Witte Wolk), Marcus Huibers, Onno Kleyn, Henk Müller, Loethe Olthuis, Martine Rasing, Marie Louise Schipper, Nanda Troost en Sylvia Witteman. In 10 rubrieken zijn de 150 recepten ondergebracht. Van soep en andere voorgerechten gaat het naar snacks en tussendoortjes, en achtereenvolgens groenten, vis, vlees, vegetarisch, pasta en eenpansgerechten. Desserts en taartjes en koekjes sluiten de rij. Een uitgebreide index zorgt dat je ieder recept makkelijk terug kunt vinden.

Stokpaardjes
In de bijdragen van Sylvia Witteman lezen we over haar leven in de VS, Loethe Olthuis schrijft over haar katten, Pay-Uun Hiu klaagt over een uitpuilende voorraadkast, Onno Kleyn strijdt voor echte smaken, Martine Rasing maakt onderscheid tussen zijde- en katoentofu, Henk Muller bespreekt kookboeken, Marie Louise Schipper probeert af te vallen, Marcus Huibers geniet zonder zijn geliefde van een haas en Nanda Troost maakt zalm klaar in de vaatwasser. Iedere volkskok heeft zo zijn eigen stijl en eigen stokpaardjes. Het zijn eigenlijk net foodbloggers, maar dan gebundeld en dagelijks in de krant. Heerlijk leesvoer dus! En lekkere recepten, zoals deze speklapjes met mosterd en gebakken appels.

De Volkskeuken 2 – Meulenhoff - isbn 9789029083805 - Tegenwoordig zijn de columns ook online te vinden. En de Volkskeuken deel 1 is nu voor 6,90 euro in de ramsj.

De Volkskeuken / 2 de Volkskrant kookt Koop dit boek bij BOL.COM

Lees ook:Huibers heeft honger
Lees ook:52 Weekendmenu’s
Lees ook:Recept Geroosterde sla
Lees ook:Tussenstand Kookboek van het Jaar 2010
Lees ook:Recept Kikkererwten met komijn en boter

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “De Volkskeuken 2

  1. Pingback: Kookboeken van Sinterklaas of de Kerstman | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>