Rubriek: Bijzondere producten

In deze categorie breng ik alle producten onder die ik heel bijzonder vind, om welke reden dan ook. Laat het gerust weten als je vind dat ik iets hier moet bespreken.

Oosterscheldekreeft #1: Het seizoen is geopend!

Op 27 maart was koken.blog aanwezig bij de opening van het Oosterscheldekreeftseizoen. De 14de editie alweer. En zoals elk jaar was het weer een dag vol tradities, tot in de puntjes georganiseerd door de Kring van de Oosterscheldekreeft en VVV Zeeland. Want de Oosterscheldekreeft, die als een van de weinige producten nog een écht seizoen

Lees verder...

Hoe herken je echte balsamicoazijn? – deel 3

Na onze korte colleges van deze week over balsamico zal het je duidelijk zijn. Er zijn twee soorten balsamico’s die op duidelijk herkenbare uiterlijkheden, maar ook in productiewijze en smaak enorm van elkaar verschillen. Elk heeft een eigen naam en logo voor de herkomstaanduiding. Maar voor de één betaal je meer dan de ander. Dat

Lees verder...

Hoe herken je echte balsamicoazijn? – deel 2

Drie delen over balsamicoazijn, waarom eigenlijk? Die vraag stellen, is ‘m beantwoorden, als je het ons vraagt. Wij van koken.blog houden er nu eenmaal van om precies te weten waar ons eten vandaan komt. En als je dan eens leest dat balsamicoazijn jaren op houten vaten moeten ‘rijpen’, dan is het vreemd dat je het

Lees verder...

Hoe herken je echte balsamicoazijn?

Je hebt er als echte lekkerbek vast een flesje van in je kast staan: balsamico-azijn. Lekker door de salade, over aardbeien, of om een mooi streepje mee over je bord te maken. Maar heb je eigenlijk wel echte balsamico? Balsamico zoals balsamico bedoeld is? Tijdens een heuse balsamicoproeverij leerden we namelijk dat er grofweg 3

Lees verder...

Alles over Chchukululu

Chucudhdudu wat? Ja, hoe je het uitspreekt dat weten wij ook niet goed. Maar we gaan er zeker op oefenen. Want dit chocolademerk uit Equador verdient het om wereldberoemd te worden. De verpakking is niet alleen al prachtig, het is vooral het verhaal achter deze bijzondere chocolade dat zo bijzonder is, dat we er graag

Lees verder...

Op truffeljacht in Italië

Ik ben zo’n persoon die altijd alles zelf geprobeerd wil hebben. Gewoon om te weten hoe iets in elkaar steekt, maar ook omdat ik er van hou om een beetje op avontuur te gaan. Ik had her en der al gehoord dat je in Italië truffel kon jagen en dat klonk me wel spannend in

Lees verder...

De geheimen van de kroket

Het is de meest gegeten snack van Nederland, en we beschouwen ‘m als typisch Nederlands: de kroket. Terwijl ie nota bene door een Fransman is verzonnen! De kok van de Franse zonnekoning Lodewijk de Veertiende kreeg de vrije hand om fantastische gerechten te verzinnen en kwam op een gegeven moment op de kroket. In zijn kookboeken

Lees verder...

Een kennismaking met je biefstukje

Je kunt koeien fokken en je kunt koeien fokken. Vorige week maakte ik kennis met een engelsman die beide kanten van haver tot gort kent. Halverwege de jaren 80 stapte Richard Vaughan over van een bedrijf met duizend koeien die voor de supermarkten geslacht werden, naar een bedrijf met 100 rasechte koeien, die de topchefs

Lees verder...

Smulroute voor de asperge-liefhebber (deel 1)

Hoe kun je het asperge-seizoen beter beginnen dan met een bezoek aan de Peel en Maasvallei? Om er lekker te eten, inspiratie op te doen of kennis van producten te krijgen. Een belangrijk deel van de aspergeoogst komt hier vandaan. In de maanden april, mei en juni worden de asperges gestoken uit hun bruine zandbedden.

Lees verder...

Proef Noord-Holland: een culinaire reisgids

Wat is Bloemendaalse gele kool? Wat maakt de Opperdoezer nou zo’n bijzonder aardappeltje? Welke ingrediënten gaan er in duivenkater? Kun je nog ergens ulevellen, perendrups en stroopsoldaatjes kopen? Hoe komt FEBO aan zijn naam? Waar kun je het lekkerste schapenijs proeven? We staan vaak niet stil bij de achtergrond van bepaalde producten. Het opeten ervan

Lees verder...

Servies van … gras?

Servies heb je van allerlei materialen. Bekend zijn glas, porcelein en aardewerk. En sinds kort kan je ook eten van en drinken uit gras!  Toen ik dat las, wilde ik er direct meer van weten. En het vooral eens voelen. Want gras, dat staat toch vooral groen te wezen in mijn tuin of in het gemeenteplantsoen? Niet dus.

Lees verder...

Men neme yoghurt …

Trotse yoghurtmakers zijn het. Actief bewegen zij zich op het internet met hun leus: “Weg met de pakjes! Yoghurt maak je gewoon zelf!”. Hun eenvoudige recepten galmen lekker door op het internet. Homemade en duurzaam. Maar maken ze wel hun eigen yoghurt? Zonder het door door te hebben, zijn ze verstrikt geraakt in hun eigen

Lees verder...

Vlaai door de brievenbus

Wat smaakt nou lekkerder dan een echte verse Limburgse vlaai van een ambachtelijke bakker? Een zélfgemaakte verse Limburgse vlaai van een ambachtelijke bakker! Als bouwpakket alle ingrediënten van een echte vlaaienbakker thuisgestuurd. En met de bijgevoegde adviezen komt het met jouw eigen ambachtelijke vlaai helemaal goed.

Lees verder...