Rubriek: Culi-genieten

De ballen van de flexitariër

Zo tegen het einde van januari zullen er her en der al veel goede voornemens gesneuveld zijn. Minder vlees eten bijvoorbeeld, dat is typisch zoiets wat velen van ons willen, maar wat er in de dagelijkse praktijk vaak niet zo van komt. Want als je hongerig en vermoeid in de supermarkt staat aan het eind

Lees verder...

Koninklijke tafelmanieren

Eten zonder smakken, niet naar de wc tijdens een diner en nooit praten met volle mond, die tafelmanieren hebben de meeste mensen wel geleerd. Maar als iedereen slurpt en smakt, zoals in China? Smakken koning en koningin dan mee? En als een dinergast het vingerkommetje voor drinkbeker aanziet? Hoe los je dat koninklijk op?  Om te

Lees verder...

Tortilla in space

Astronaut Chris Hadfield eet op zijn ruimtereis geen tubes of knijpzakjes ruimtevoer, maar bijvoorbeeld tortilla’s met pindakaas en honing. En de afwas? Eten in de ruimte wordt om de paar maanden aangevoerd door een onbemand ruimtevaartuig. Het zijn allemaal lang houdbare of ingevroren maaltijden, die individueel zijn verpakt. De astronauten eten drie keer per dag,

Lees verder...

Een jaar lang werken aan kerstmenu

Een hele fles Grand Marnier, vis die uit het assortiment wordt gehaald en niet-fotogenieke kinderen: het maken van de kersteditie van Allerhande is een enorme klus. Vrij Nederland doet verslag van het maken van het laatste kerstnummer. ‘De covershoot vindt plaats op een warme dag in september.’ Foto: Vrij Nederland, Valentina Vos Maar weinig mensen

Lees verder...

Arm en rijk aan tafel

Twee Amerikaanse fotografen laten zien wat het verschil is tussen rijk en arm: een rijk gedekte tafel of een karig bordje soep. Een houten tafel, de helft is gedekt met een tafelkleed. Daar staan borden en schalen met heerlijkheden: kaas, sandwiches, een vol bord rijst. Dat is het menu van een welvarende Noord-Koreaan. Aan de

Lees verder...

24Kitchen&Cottages, het eerste culinaire vakantieweekend van Nederland

Tijdens het weekend van 17 t/m 20 april 2015 kunnen foodies hun hart ophalen bij 24Kitchen&Cottages. De Nederlandse chefs van 24Kitchen zorgen voor een heel weekend lang lekker eten, koken, inspiratie opdoen en entertainment. Center Parcs De Eemhof wordt daarbij volledig omgetoverd tot een gastronomisch paradijs. Primeur 24Kitchen is de enige food tv-zender van Nederland

Lees verder...

Kerst cadeautips

Nog een weekje, dan zitten we weer allemaal samen rond de boom. Licht gespannen spiekend naar de enorm stapel presentjes. Want waar Sinterklaas het feest is waar vooral de kids in de watten worden gelegd, daar is Kerst toch wel het cadeaufeest voor de ‘grote mensen’. Daarom een paar tips op een rijtje voor de

Lees verder...

Street Food Festival Den Haag 12-13-14 december

  Bij december hoort lekker eten. Daar hoef je in Den Haag niet mee te wachten tot de feestdagen, want op 12, 13 en 14 december organiseert horecaconcept-to-be MaMaKelly op het terrein van de Caballero Fabriek in Den Haag een Street Food Festival. Denk: stoer, puur, family & friends, drinks & bites met diverse foodtrucks

Lees verder...

Testkeuken: Raw Noodles

Om de term superfood (voedingsmiddelen met een perfecte voedingswaarde met meerdere extra gezonde eigenschappen) kun je anno 2014 niet meer heen. Wie kent niet de zakjes chia, goji, moerbei of hennepzaad die tegenwoordig bijna in iedere supermarkt te vinden zijn. En dan hebben we natuurlijk nog de ‘oorspronkelijke’ superfoods zoals bijvoorbeeld broccoli. Onlangs mocht ik

Lees verder...

Sinterklaastip: Cinema Culinair – Estomago

Food en film, twee grote passies in mijn leven. Food, tja, das duidelijk natuurlijk als je redacteur bent bij kokenblog. Die liefde voor food is ontstaan door jarenlang in de horeca te hebben gewerkt, van chique restaurant tot cocktailbar. In mijn jongere jaren werkte ik daarnaast bij een videotheek. en daar is de liefde voor

Lees verder...

Superspreads van Mister Kitchen

Chiazaadjes gebruiken om het fruit voor jams te geleren zodat er geen extra suiker nodig is. Ik zeg: geniaal! Mister Kitchen introduceerde onlangs drie superspreads in de smaken aardbei, abrikoos en bosbes-cranberry. Afgelopen weekend testte ik de spreads voor koken.blog. Producten die beter kunnen Mister Kitchen bestaat uit drie vrienden die reportages maken over eten

Lees verder...

Oproep voor basisscholen: doe mee aan de Very Vega Christmas Challenge

Ben jij een lekkerbek? Eet je alles, maar denk je ook aan het milieu? Wil je wel eens iets anders eten op het kerstdiner dan worstenbroodjes? Doe dan met je klas mee aan de Very Vega Christmas Challenge! Het kerstdiner is op veel basisscholen een populaire traditie. Kinderen en hun ouders worden gevraagd om  thuis iets

Lees verder...

Digitaal varken, echt varkensvlees

Met z’n allen een varken kopen dat een goed leven heeft gehad. Dat is het idee achter www.koopeenvarken.nl, een crowd butching project. Hobbykoks kunnen een deel van een varken kopen op het moment dat het beestje nog lekker in de modder rolt. Is het hele varken verkocht, dan wordt het geslacht en in pakketjes met

Lees verder...

Een oude liefde herontdekt

Mijn pastamachine was het afgelopen jaar niet veel meer dan een leuke accessoire op mijn keukentrolley. Onlangs toch het stof er maar weer eens van afgeblazen om zelf pasta te maken. En ik ben weer helemaal verslaafd! Niets leuker dan je eigengemaakte spaghetti, tagliatelle of ravioli in de pan te zien verdwijnen. Lekkerder van smaak

Lees verder...

Kerstinspiratie tijdens Taste of Christmas

Van kerstrecepten tot aan de tafelversiering en van een culinaire koek-en-zopie tot aan kerstcadeaus voor onder de boom. Tijdens het foodfestival Taste of Christmas, van 12 tot en met 14 december in de Jaarbeurs Utrecht, doe je volop inspiratie op voor de kerstdagen. Koop je voor 23 oktober online je toegangskaarten dan krijg je 2

Lees verder...