Rubriek: Culi-genieten

De saladeproef

Natuurlijk zijn wij van Kokenblog nooit te beroerd om nieuwe dingen die op de markt komen te testen. Als het maar met eten heeft te maken. De salademakers van Johma ‘oet Twente’ stuurden ons onlangs een tasje met hun nieuwste calorie-armere versies van klassieke salades erin. Wij mochten proeven van de lichtere tonijn-, ei- en

Lees verder...

En toen was er weer Oosterscheldekreeft!

Het is ieder voorjaar een feestje: de opening van het nieuwe seizoen van de Oosterscheldekreeft! Behalve voor de kreeft zelf dan misschien… Maar de culinaire pers uit het gehele land en zelfs van buiten de landsgrenzen, trekt naar Zierikzee om daar getuige te zijn van de rituele en strak geregisseerde ‘vangst’ van de eerste Oosterscheldekreeft

Lees verder...

Havermout 2.0

Havermout is terug van weggeweest en al enige tijd helemaal hot en hip. Er is onlangs zelfs een kookboek verschenen die geheel en al om havermout draait. Havermout eten we tegenwoordig lang niet altijd meer met warme melk, maar we variëren er, getuige de recepten die ik overal tegenkom en ook zelf gebruik, lustig op

Lees verder...

Koken met je eigen gekweekte kruiden of groente

Ik heb totaal geen groene vingers en kruiden in een pot redden het bij mij nooit, maar toch heb ik vorig jaar een vierkante meter moestuin op mijn dakterras gezet en ben aan de slag gegaan. Het resultaat was enerzijds bevredigend (want lekker veel sla uit eigen tuin), maar anderzijds ook lachwekkend (want veel te

Lees verder...

Koken met kliekjes

Verlepte sla, een stukje overgebleven venkel, een uitgedroogde citroen, room met schimmel, een vergeten restje. Zeg eens eerlijk, hoeveel voedsel belandt bij jou niet op het bord maar in de prullenbak? Ik geef toe dat ik tot voor kort best wat voedsel verspilde. Ik kocht dan net teveel ingrediënten omdat ik bepaalde dingen niet per stuk

Lees verder...

Boerenkool: geen stamppot maar chips

  We zijn eens goed gaan zitten voor deze test. Biertje erbij, voeten op tafel, DVD-tje aan. Wij testten boerenkoolchips natuurlijk in een gepaste setting. Boerenkoolchips?! Jazeker. En we kunnen alvast een testresultaat prijsgeven: net als  ‘gewone’ chips blijf je ervan eten. Superfood Voor wie het nog niet wist: boerenkool is een regelrecht ‘superfood’, rijk

Lees verder...

De veelzijdigheid van de dadel

Dadels zijn populairder dan ooit in mijn omgeving. Steeds vaker verschijnen foto’s op mijn social media accounts van baksels met dadels als een van de hoofdingrediënten. En ja, zelf doe ik er ook (graag!) aan mee. De trouwe lezer van koken.blog zal zich ongetwijfeld nog mijn post bakken zonder oven herinneren over de raw appeltaart. Gezond

Lees verder...

Pannuh!

Nee, we bedoelen geen pech! Als we koken in onze oude vertrouwde Le Creuset-pannen, voelen we ons juist ontzettende bofkonten. Het gietijzer van Le Creuset heeft immers al 90 jaar de naam van hoogwaardige kwaliteit met eindeloze levensduur. Onze stoofpotten, speklappen soepen en meer exotische recepten: in deze pannen gaat er weinig mis. Restyling Degelijker

Lees verder...

Check de olie: drie keer olie met een smaakje

Gerechten krijgen een bijzondere smaak als je olijfolie met een smaakje gebruikt. Frisse basilicumolie, chique truffelolie of verrassende hazelnootolie, koken.blog.nl tipt drie favorieten. Basilicumolie Deze Italiaanse olijfolie van Liquido d’Oro krijgt z’n frisse, bijzondere smaak doordat in de olijfpers basilicumblaadjes zijn toegevoegd aan de rijpe olijven. De etherische olie uit de basilicum mengt zich dan bij

Lees verder...

De ballen van de flexitariër

Zo tegen het einde van januari zullen er her en der al veel goede voornemens gesneuveld zijn. Minder vlees eten bijvoorbeeld, dat is typisch zoiets wat velen van ons willen, maar wat er in de dagelijkse praktijk vaak niet zo van komt. Want als je hongerig en vermoeid in de supermarkt staat aan het eind

Lees verder...

Koninklijke tafelmanieren

Eten zonder smakken, niet naar de wc tijdens een diner en nooit praten met volle mond, die tafelmanieren hebben de meeste mensen wel geleerd. Maar als iedereen slurpt en smakt, zoals in China? Smakken koning en koningin dan mee? En als een dinergast het vingerkommetje voor drinkbeker aanziet? Hoe los je dat koninklijk op?  Om te

Lees verder...

Tortilla in space

Astronaut Chris Hadfield eet op zijn ruimtereis geen tubes of knijpzakjes ruimtevoer, maar bijvoorbeeld tortilla’s met pindakaas en honing. En de afwas? Eten in de ruimte wordt om de paar maanden aangevoerd door een onbemand ruimtevaartuig. Het zijn allemaal lang houdbare of ingevroren maaltijden, die individueel zijn verpakt. De astronauten eten drie keer per dag,

Lees verder...

Een jaar lang werken aan kerstmenu

Een hele fles Grand Marnier, vis die uit het assortiment wordt gehaald en niet-fotogenieke kinderen: het maken van de kersteditie van Allerhande is een enorme klus. Vrij Nederland doet verslag van het maken van het laatste kerstnummer. ‘De covershoot vindt plaats op een warme dag in september.’ Foto: Vrij Nederland, Valentina Vos Maar weinig mensen

Lees verder...

Arm en rijk aan tafel

Twee Amerikaanse fotografen laten zien wat het verschil is tussen rijk en arm: een rijk gedekte tafel of een karig bordje soep. Een houten tafel, de helft is gedekt met een tafelkleed. Daar staan borden en schalen met heerlijkheden: kaas, sandwiches, een vol bord rijst. Dat is het menu van een welvarende Noord-Koreaan. Aan de

Lees verder...

24Kitchen&Cottages, het eerste culinaire vakantieweekend van Nederland

Tijdens het weekend van 17 t/m 20 april 2015 kunnen foodies hun hart ophalen bij 24Kitchen&Cottages. De Nederlandse chefs van 24Kitchen zorgen voor een heel weekend lang lekker eten, koken, inspiratie opdoen en entertainment. Center Parcs De Eemhof wordt daarbij volledig omgetoverd tot een gastronomisch paradijs. Primeur 24Kitchen is de enige food tv-zender van Nederland

Lees verder...