Rubriek: Culi-genieten

Oog in oog met de chefs van 24Kitchen

Als ‘daggast’ voelde ik me afgelopen zondag bij 24Kitchen&cottages bij De Eemhof in Zeewolde enigszins een vreemde eend in de bijt. Niet zo gek, als je bedenkt dat de rest van het gezelschap bij de workshops, kookcolleges en andere culinaire activiteiten al sinds vrijdag op de locatie was en zich volledig had ondergedompeld in dit

Lees verder...

Culi-events Rotterdam

Ook in Rotterdam is er veel te beleven op culi-gebied. Met de opening van de Markthal werd Rotterdam al stevig op de culinaire kaart gezet. En aan bijzondere restaurants is ook geen gebrek, denk aan FG,  Parkheuvel en Zeezout. Aan dat fijne lijstje worden nu nog twee culi-events toegevoegd: het foodtruckfestival Truckin’ en Op z’n

Lees verder...

Eeterij op Wielen

Dat foodtrucks dé culinaire hit zijn van dit jaar is geen nieuws. En dat is mede dankzij de ‘foodtruck promofilm’ Chef! Wij juichen dat alleen maar toe. Want het is zo’n fijne culinaire toevoeging aan de geijkte eetvoorzieningen op events en festivals. Wij hebben wel genoeg van de broodjes hamburgers met veel te lang gebakken

Lees verder...

Melk voor elk

Ik ben niet de jongste merk ik, als ik persoonlijke herinneringen aan melk ga ophalen. In het boerendorp waar ik opgroeide, werden de authentiek melkbussen vol langs de weg gezet, om opgehaald te worden door de rammelende melkwagen. En als we ‘s zomers op de boerderij bij mijn tante logeerden, mochten we zelfs een stukje

Lees verder...

De saladeproef

Natuurlijk zijn wij van Kokenblog nooit te beroerd om nieuwe dingen die op de markt komen te testen. Als het maar met eten heeft te maken. De salademakers van Johma ‘oet Twente’ stuurden ons onlangs een tasje met hun nieuwste calorie-armere versies van klassieke salades erin. Wij mochten proeven van de lichtere tonijn-, ei- en

Lees verder...

En toen was er weer Oosterscheldekreeft!

Het is ieder voorjaar een feestje: de opening van het nieuwe seizoen van de Oosterscheldekreeft! Behalve voor de kreeft zelf dan misschien… Maar de culinaire pers uit het gehele land en zelfs van buiten de landsgrenzen, trekt naar Zierikzee om daar getuige te zijn van de rituele en strak geregisseerde ‘vangst’ van de eerste Oosterscheldekreeft

Lees verder...

Havermout 2.0

Havermout is terug van weggeweest en al enige tijd helemaal hot en hip. Er is onlangs zelfs een kookboek verschenen die geheel en al om havermout draait. Havermout eten we tegenwoordig lang niet altijd meer met warme melk, maar we variëren er, getuige de recepten die ik overal tegenkom en ook zelf gebruik, lustig op

Lees verder...

Koken met je eigen gekweekte kruiden of groente

Ik heb totaal geen groene vingers en kruiden in een pot redden het bij mij nooit, maar toch heb ik vorig jaar een vierkante meter moestuin op mijn dakterras gezet en ben aan de slag gegaan. Het resultaat was enerzijds bevredigend (want lekker veel sla uit eigen tuin), maar anderzijds ook lachwekkend (want veel te

Lees verder...

Koken met kliekjes

Verlepte sla, een stukje overgebleven venkel, een uitgedroogde citroen, room met schimmel, een vergeten restje. Zeg eens eerlijk, hoeveel voedsel belandt bij jou niet op het bord maar in de prullenbak? Ik geef toe dat ik tot voor kort best wat voedsel verspilde. Ik kocht dan net teveel ingrediënten omdat ik bepaalde dingen niet per stuk

Lees verder...

Boerenkool: geen stamppot maar chips

  We zijn eens goed gaan zitten voor deze test. Biertje erbij, voeten op tafel, DVD-tje aan. Wij testten boerenkoolchips natuurlijk in een gepaste setting. Boerenkoolchips?! Jazeker. En we kunnen alvast een testresultaat prijsgeven: net als  ‘gewone’ chips blijf je ervan eten. Superfood Voor wie het nog niet wist: boerenkool is een regelrecht ‘superfood’, rijk

Lees verder...

De veelzijdigheid van de dadel

Dadels zijn populairder dan ooit in mijn omgeving. Steeds vaker verschijnen foto’s op mijn social media accounts van baksels met dadels als een van de hoofdingrediënten. En ja, zelf doe ik er ook (graag!) aan mee. De trouwe lezer van koken.blog zal zich ongetwijfeld nog mijn post bakken zonder oven herinneren over de raw appeltaart. Gezond

Lees verder...

Pannuh!

Nee, we bedoelen geen pech! Als we koken in onze oude vertrouwde Le Creuset-pannen, voelen we ons juist ontzettende bofkonten. Het gietijzer van Le Creuset heeft immers al 90 jaar de naam van hoogwaardige kwaliteit met eindeloze levensduur. Onze stoofpotten, speklappen soepen en meer exotische recepten: in deze pannen gaat er weinig mis. Restyling Degelijker

Lees verder...

Check de olie: drie keer olie met een smaakje

Gerechten krijgen een bijzondere smaak als je olijfolie met een smaakje gebruikt. Frisse basilicumolie, chique truffelolie of verrassende hazelnootolie, koken.blog.nl tipt drie favorieten. Basilicumolie Deze Italiaanse olijfolie van Liquido d’Oro krijgt z’n frisse, bijzondere smaak doordat in de olijfpers basilicumblaadjes zijn toegevoegd aan de rijpe olijven. De etherische olie uit de basilicum mengt zich dan bij

Lees verder...

De ballen van de flexitariër

Zo tegen het einde van januari zullen er her en der al veel goede voornemens gesneuveld zijn. Minder vlees eten bijvoorbeeld, dat is typisch zoiets wat velen van ons willen, maar wat er in de dagelijkse praktijk vaak niet zo van komt. Want als je hongerig en vermoeid in de supermarkt staat aan het eind

Lees verder...

Koninklijke tafelmanieren

Eten zonder smakken, niet naar de wc tijdens een diner en nooit praten met volle mond, die tafelmanieren hebben de meeste mensen wel geleerd. Maar als iedereen slurpt en smakt, zoals in China? Smakken koning en koningin dan mee? En als een dinergast het vingerkommetje voor drinkbeker aanziet? Hoe los je dat koninklijk op?  Om te

Lees verder...