Nipponblades keukenmes

Op vrijdag test ik een product uit in mijn Testkeuken. Vandaag maak ik kennis met een vlijmscherp mes.

 Of ik zin had in een logeetje? Ze zou haar eigen bed meenemen, en verder zou ze me vooral plezier opleveren. Nou, misschien zou ze zich wat lastig laten kennen, maar ze zou zich snel gewonnen geven. En ik ook, werd me beloofd. Daar had ik wel oren naar.

Ze kwam in een prachtig doosje en was nog eens extra in Japans krantenpapier gewikkeld. En vol bewondering keek ik naar haar prachtige uiterlijk. Ze heet Santoku en is een Japans keukenmes.

Een mes testen, hoe doe je dat? Door er veel mee te snijden. En dan valt op dat dit een zeer scherp en dun mes is. Bijna beangstigend dun. En beangstigend scherp. Ik wist ineens weer hoe mijn cursisten in de les snijtechnieken zich moesten voelen als ik ze met een koksmes aan het werk zet. En ook alles dat gesneden moest worden zag je bijna bang van Santoku worden.

Echt scherp?
Tijdens diezelfde kookles leg ik ook mijn cursisten uit dat er een makkelijke manier is om te testen of je mes nog wel scherp is. Snijd een tomaat doormidden, en als dat zonder enige druk lukt, dan is het mes scherp. De Santoku doorstond die proef glansrijk. Sterker nog, ze wilde meer en bleef maar flinterdunne plakjes tomaat afsnijden.

Weetjes
De Santoku is gemaakt van van VG-10 staal. Dit staal staat bekend om zijn hoge hardheid waardoor de snijrand zeer lang scherp blijft. En ik moet zeggen, het mes snijdt nog net zo makkelijk door alles als in de eerste dagen dat ik het gebruikte. En een ander feitje is dat deze messen handgemaakt zijn, en dat verklaart wellicht de wat hoge prijs. Voor 165 komt Santoku bij jou wonen, in plaats van logeren.

Ik ga nu met pijn in mijn hart afscheid van haar nemen en hopelijk komt ze op een nieuw fijn logeeradresje terecht.

Santoku keukenmes, kijk op de website van Nipponblades voor meer info.

Lees ook:Eden Quality Santoku mes [De Testkeuken & WINACTIE]
Lees ook:De keukentool van 2012 – Edith houdt van scherp
Lees ook:De levensgenieters – Erica Bauermeister
Lees ook:Dodelijk ongelukje in de keuken
Lees ook:Op een lekker 2013!

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Nipponblades keukenmes

  1. Herna

    Wat jammer dat het mes niet mag houden!

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Eden Quality Santoku mes [De Testkeuken & WINACTIE] | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>