De keukenprins in Ronald Giphart

keukenprinsDit weekend schreef hij zijn laaste culinaire column voor het magazine van De Volkskrant. De krant vond het tijd voor een nieuwe insteek van de rubriek, maar Ronald Giphart mocht onderaan de column nog wel even naar zijn nieuwste boek Keukenprins verwijzen. Dat is geen nieuwe roman, maar toch ook weer geen echt kookboek. Eerder een soort blog van ’100 dagen lezen en schrijven over eten’. Maar dan niet online, maar achteraf gebundeld.

Wat eet een schrijver?
Iedere dag begint Giphart met een beschrijving in steekwoorden wat hij die dag in zijn mond heeft gestopt en indien belangrijk genoeg, ook waar dat was. En dat is van een ontzagwekkende eerlijkheid. Zelf vergeet je het liefst die dagen dat je op snacks en vette happen doorploetert, maar zo rood op wit papier gedrukt (“5 bastognekoeken, 1 bakje vanillevla, aardbeien, 1 patat speciaal, 1 frikandel speciaal, chocomel”) maakt het wel indruk. Maar het is niet alleen maar kommer en kwel in de maag van de schrijver, er staan ook dagen met culinaire orgasmen, zoals Ronald Giphart ze zelf noemt, tegenover. 

Wat schrijft een schrijver?
Maar het eetdagboek van Ronald Giphart bestaat niet alleen uit deze beschrijvingen. Ook een groot deel van zijn columns uit de Volkskrant vinden er een plekje. En deze worden aangevuld met andere teksten over het dagelijks eetleven van de schrijver. De ene dag kookt hij met twee andere schrijvers tegen kunstenaars, dan vertelt hij over een etentje bij een vriend, op weer een andere dag beschrijft hij het belang van kookboeken (ja, het citaat komt uit dit boek!), en dan weer over een culinaire mislukking, of over een product of gerecht dat zijn goedkeuring wel kan dragen.
En zo komen allerlei culinaire onderwerpen aan bod. Elk van de stukjes is geschreven met de vlotte pen die we van Ronald Giphart gewend zijn. Soms grappig (“Wie Sinterklaas zegt, zegt Spanje, zegt Ferran Adria”), vaak informatief en soms zeer persoonlijk over zijn gezinsleven (en zo leren we dat zijn vrouw Mascha eigenlijk de Keukenprins in huize Giphart is).
Van een aantal gerechten die hij beschrijft geeft hij ook een recept, zodat het niet alleen een lees- maar toch ook een kookboek wordt. 

Je kan er wat lukraak in grasduinen en regelmatig een stukje lezen. Je kan ‘m in 1x uitlezen (maar dat vind ik eigenlijk nooit zo prettig in een bundel), of iedere dag voor het slapengaan een stukje lezen. Hoe dan ook, het is een heerlijk boek voor diegenen die net als ik van lezen en eten houden.

Ronald Giphart – Keukenprins – Podium – isbn  9789057593512
Neem een voorproefje uit dit boek met dit recept. Dat staat direct achter
het citaat over kookboeken.

Keukenprins Koop dit boek bij BOL.COM

Lees ook:Recept gebakken aardappelen met rozemarijn
Lees ook:Ronald Giphart loopt stage bij De Librije en Oud Sluis
Lees ook:Jon Sistermans in Gig
Lees ook:Literalicious
Lees ook:Kookboek smakelijk Zuilen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>