Rubriek: Meten is (w)eten

meten is (w)eten

Foodpairing = Smaakwetenschap

Abrikoos, passiefruit, hazelnoot, koffie, pepermunt. Een vreemde combi? Niet volgens de foodpairing smaakwetenschap. Deze ingrediënten hebben namelijk een gezamenlijke smaakvriend: erwtjes. En zo heeft elk ingrediënt, elke smaak, een eigen Foodpairing tree. Gaschromatograaf? Chefkoks, foodies, mixologen en smaakprofessoren zijn steeds op zoek naar dé perfecte smaakcombinaties. Aan de Universiteit van Leuven hebben ze er zelfs

Lees verder...

Cups in de Nederlandse keuken

Internationale maten in recepten, het blijft een uitdaging. Dat bleek maar weer eens toen ik een paar weken geleden een recept plaatste voor Kretiaanse courgettekoekjes. Het recept komt rechtstreeks van mijn Kretiaanse kookdocente en de ingrediëntenlijst is dus samengesteld met internationale maten. Zelf heb ik een handig keukenhulpje daarvoor, een setje cups. Gekocht voor een

Lees verder...

Nederland Duitsland Engeland Aspergeland

Onderzoeken, cijfers, feiten… Bij koken.blog kunnen we er geen genoeg van krijgen. Zo stuitten we op een onderzoek van Productschap Tuinbouw naar het eten van asperges in Nederland, Duitsland en Engeland. Een selectie van de meest leeswaardige uitkomsten:

Lees verder...

Leren schrijven over eten en drinken

Hoe proeft Harold Hamersma? Waarop beoordeelt Mac van Dinther een restaurant voor zijn rubriek in de Volkskrant? De Academie Culinair en Wijnschrijven organiseert deze winter een reeks lezingen van schrijvers over eten en drinken. Dus wil jij in de voetsporen treden van je favoriete journalist? Meld je dan aan. Aan bod komen onder andere de

Lees verder...

Oeps

Vaak drink ik het niet: frisdrank of vruchtensap uit een pak. Te zoet, teveel suiker en andere stofjes die ik niet ken. En waar ik me eigenlijk ook niet in wil verdiepen. Nu zijn e-nummers echt lang niet altijd slecht, maar als je dit lijstje ziet, denk je hopelijk wat beter na. En een alternatief

Lees verder...

Een pepernotenrevolutie

Het Sinterklaasfeest, het kan niet zonder gedoe. En er is nogal wat af te dingen op het feest, denk maar mee. De zwarte Zwarte Pieten die al het harde werk voor de blanke man doen, het snoepgoed dat al in augustus in de winkels ligt (“omdat wij er naar vragen”, Ben jij dat geweest?) en

Lees verder...

Een Pepernotenrevolutie?

Koud terug van een weekje warm Sicilië (hebben jullie me gemist?), krijg ik via twitter de vraag of ik mee wil doen aan een Pepernotenrevolutie. Ja, ik klapperde eerst ook even met mijn oren. De zomer moet nog beginnen en we gaan het nu al over de lekkerste sinterklaaslekkernij hebben? Maar als ik doorklik, begin

Lees verder...

Niet bang voor komkommers

Afgelopen week stond een kleine poll op koken.blog.nl. Hieruit bleek dat jullie niet bang zijn gemaakt en nog gewoon komkommers eten. Slechts één op de vijf van jullie doet dat voor de zekerheid maar niet.  

Lees verder...

Gezond eten gewoon doen

Minder, maar gevarieerd eten en meer bewegen. Dat is toch het devies als je wilt afvallen. Maar wat moet je dan eten? Wat heeft je lichaam nodig? Het is duidelijk dat crasdiëten zoals die van Atkins, Dr. Frank of Sonja Bakker niet werken. Na het dieet krijg je de afgevallen kilo’s er als vanzelf weer

Lees verder...

Je opleiding bepaalt wat je eet

Altijd werd veronderstelt dat mensen uit de lagere sociaal-economische klassen ongezonder eten en leven omdat gezond eten duurder is. Maar de Vlaamse voedingsdeskundige Patrick Mullie denkt daar het zijne van. Want het ongezonde gedrag roken is immers ook ontzettend duur. En dus ging hij op onderzoek uit en ontdekte dat het niet het inkomen van mensen

Lees verder...

Kinderen willen knapperige groenten

Het is aan veel eettafels vaak helemaal klaar met de gezelligheid als kinderen weigeren iets te eten. En vaak zijn dat de groenten die ze niet blieven, maar waarvan de ouders het zeer belangrijk vinden dat de kinderen die naar binnen werken. En dat gebeurt nu eenmaal bijna altijd tijdens het avondeten omdat dat het

Lees verder...

Hoe groeien groenten eigenlijk?

Ja, je kan lachen om deze vraag, Hoe groeien groenten eigenlijk?, maar 1 op de 3 Nederlanders heeft geen idee hoe de meeste groenten groeien. Of dat nu onder de grond, aan een tak, op een stoel of als bloem is. Groeien spruitjes aan een struik? Groeit de bloemkool boven op een steel? En aubergine

Lees verder...

Voor wie wilt weten wat we eten!

En op deze laatste dag van de kinder(kook)boekenweek ga ik in op wat misschien nog wel veeeel belangrijker is dan het koken en eten zelf: weten wat je eet! Want waar komen de gerechten die we eten eigenlijk vandaan? En hoe eten ze in China of in Afrika eigenlijk? En waarom is teveel suiker eigenlijk

Lees verder...

“Geen vleeswaren op je boterham”

Omdat de scholen weer beginnen en kinderen hun broodtrommeltje mee krijgen, vond het Wereld Kanker Onderzoek Fonds het tijd om te laten weten wat nu een gezonde keuze is voor je kinderen. Verantwoorde tussendoortjes en een gezonde lunch zijn belangrijk voor de gezondheid van het kind. En daar kan je ze niet vroeg genoeg op

Lees verder...

De kleur van het brood zegt niets over de vezels die erin zitten

Het is geen nieuw bericht, maar het nieuws is dat er nog niets veranderd is: de kleur van je brood zegt niets over de hoeveelheid vezels die in het brood zitten. Veel mensen denken dat hoe donkerder het brood, hoe beter. Maar dat is niet waar, aangezien er vaak kleurstoffen gebruikt worden. Om zeker te

Lees verder...