Rubriek: Nieuws

Hoftrammm…restaurant op wielen

Pierre Wind, de hyperactieve tv-kok en kookboekenschrijver staat vanaf volgende maand op de tram in Den Haag.  Nee, een nieuw carrièrepad is hij niet ingeslagen. Integendeel. Pierre Wind wordt na 18 jaar weer chef-kok. Dit keer van een wel heel bijzonder restaurant: het eerste op wielen! Nou ja, in Nederland dan. Want in België rijdt al

Lees verder...

Vandaag is het Zoppedoppe Donderdag!

Het maakt niet uit hoe je vandaag noemt: Witte of Groene Donderdag. Er zijn meerdere namen verzonnen voor de donderdag voor Pasen. Persoonlijk vind ik die van onze zuiderburen het allerleukst: Zoppedoppe Donderdag. Zo genoemd omdat het daar vroeger de gewoonte was om op deze dag brood in wijn te dopen. Nu ben ik niet

Lees verder...

Giulia’s Toscane

Terwijl de ene het zich nog dagelijks makkelijk maakt met pakjes, zakjes en kant-en-klaar gerechten, bindt de ander het schort om voor uurtjes vrijwillig zweten aan aanrecht en fornuis. Toch willen we uiteindelijk allemaal hetzelfde: een lekker maaltijd op tafel zetten. Dat je dit met weinig handelingen kan bereiken bewijst de Toscaanse keuken. Kijk maar eens naar

Lees verder...

Wageningse Persprijs voor Uitgekookt

Herinner je het ‘kookboek’ Uitgekookt! nog? Een paar maanden geleden hebben we aandacht besteed aan dit leuke boek van Annemieke Smit, die op een wel hele originele manier de wetenschap achter keukenmisbaksel uitlegt. Deze week werd zij met het boek winnaar van de Persprijs 2014 die het Wageningen Universiteits Fonds vierjaarlijks uitlooft. Volgens de jury verdient Annemieke Smit

Lees verder...

‘Mizuwari’ Izakaya stijl

Van sommige ontdekkingen wordt je echt heel blij en daar hoort culinaire hotspot Izakaya zeker bij. Ook al ontdekken wij dit eigentijdse architectonisch prachtig ontworpen Japanse restaurant rijkelijk laat, het is zeker de moeite waard. Izakaya opende namelijk al een jaar geleden zijn deuren en grenst aan het Sir Albert Hotel dat gebouwd is in een

Lees verder...

The Big Green Egg book

Heel enthousiast reageerde ik op het nieuws dat er een ‘Big Green Egg’ kookboek’ uitkwam. Sinds een paar jaar ben ook ik een trotse bezitter van dit veelzijdige culinaire apparaat dat verbluffende resultaten geeft. Ik heb een aantal kookworkshops gevolgd bij Librije’s Atelier en ben vervolgens zelf aan de slag gegaan met experimenteren. Ik vermoed

Lees verder...

Recept Dutch Cuisine: tarte tatin van boerenkoolstelen

Vorige week, tijdens de Horecava, werd Dutch Cuisine officieel gepresenteerd. Dutch Cuisine is het nieuwe Nederlandse eten met verse groenten in de hoofdrol, vlees en vis in een bijrol. Onverwachte combinaties met regionale en internationale ingrediënten die naar de natuur smaken, puur en echt. Echt eten bestaat uit pure ingrediënten die door mensen zelf worden bereidt,

Lees verder...

Iran zien, ruiken en proeven tijdens Cinema Culinair

Iran zien, ruiken en proeven tegelijkertijd. Het kán en je hoeft er echt niet voor naar het land af te reizen. Op 15 februari is er weer een nieuwe editie van Cinema Culinair. Dit keer de mooie Iraanse film The Fish Fall in Love. En net als de vorige succesvolle edities kun je de gerechten uit de

Lees verder...

Cookening.com ‘de AirBNB voor food’

Tijdens reizen zoek ik altijd de authentieke restaurantjes op. Restaurants waar we authentieke gerechten kunnen proeven, die al jaren zo worden gemaakt. Waarvan de recepten van oma op dochter, op dochter zijn doorverteld. Gerechten met een verhaal. Dus ik ben direct enthousiast over dit nieuwe eet-concept! Cookening.com is ongeveer hetzelfde als AirBNB, maar dan voor

Lees verder...

Tip: iedere dag boerenkool-superfood bij de hand

Boerenkool is heel makkelijk te bewaren in de vriezer. Zo kun je op ieder moment genieten van een boerenkoolgerecht of heb je altijd een voorraadje van dit lekkere superfood bij de hand. Hoe je een voorgesneden en verpakte zak in de diepvries bewaart, behoeft denk ik niet veel uitleg. Ruimte in de vriezer is dan

Lees verder...

Fifty shades of kale

Eerder deze week berichtten we al over Amerika’s meest populaire superfood van dit moment: kale! Op tv, in de bladen, overal koken, stomen, bakken en braden de Amerikanen onze boerenkool tot de meest inventieve gerechten. En natuurlijk schreven ze er ook een boek over: 50 shades of kale… Echt? Ja echt! Daarin wordt onze boerenkool

Lees verder...

NL Superfood? Boerenkool!

Gojibessen, chiazaad, maca poeder… Nederland wordt overspoeld met de superfood-hype. Het is zelfs zo erg dat het ‘Zuid-Amerikaanse supergraan’ quinoa door de populariteit in winkels nauwelijks meer te verkrijgen is. Of het is extreem duur: voor 500 gram betaal je nu zo’n 6 euro, dat is het dubbele van een jaar geleden. Tja… Wij van koken.blog willen

Lees verder...

Koop een koe!

Ingevroren ijsjes, geraspte kaas, groenten en broden. Het moet de komende tijd allemaal op. Ik heb tenslotte ongeveer twee weken de tijd om in mijn bomvolle vriezer plaats te maken voor Blaarkop koe nr. 1368. Nou ja, een deel ervan. In de vorm van worstjes, tournedos, biefstukken, hamburgers en nog veel meer vleesvarianten zal ze

Lees verder...

Recept snert; hoera voor de Hollandse pot

De vertrouwde Nederlandse restaurants zijn weer helemaal terug van weggeweest. De populariteit van exotische eetgelegenheden loopt terug. Zo blijkt uit onderzoek van de Amsterdam RAI, gepubliceerd door de Telegraaf.

Lees verder...

De toppers van 2013

Cijfers, lijstjes, statistieken… Wij smullen er van. Daarom in de eerste ‘normale week’ na de feestelijke dagen een terugblik op 2013. We zetten voor jullie de top-10 meest gelezen van koken.blog in 2013 op een rijtje: 1. De sterren volgens Michelin 2014 2. Recept – De perfecte rosbief uit de oven 3. Gault Millau 2014

Lees verder...