Rubriek: Nieuws

Hiep hiep voor Melk & Dadels

Zoals je een paar weken geleden al kon lezen vinden wij Melk & Dadels een heerlijk boek. Natuurlijk omdat het vol staat met een uiteenlopende verzamleing Marokkaanse gerechten met prachtige foto’s. Maar vooral omdat het een ode is aan de Marokkaanse moeders en hun allerbeste recepten. Twintig moeders van bekende en andere bijzondere Marokkaanse Nederlanders openen

Lees verder...

Michelin 2015

Kokenblog was aanwezig bij de uitreiking van de Michelinsterren 2015. De spanning was, zoals elk jaar toch weer, hoog en de menig chef was zelf aanwezig om als eerste het nieuws te horen. Uitgelekt? Zoals elk jaar gonsde het vooraf al door koksland. Is de gids uitgelekt? Op 16 oktober heeft Jeroen Trimbos, chef-kok van restaurant

Lees verder...

Superfoods in alle soorten en maten

Tijd voor een kleine quiz. Welke producten op onderstaande foto zijn geen superfood? Hoog gehalte aan voedingsstoffen Om superfoods, voedingsmiddelen waarvan wordt gezegd dat ze een hoog gehalte aan voedingsstoffen of bioactieve stoffen bevatten, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten, kun je niet meer heen. Chiazaad, gojibessen, bijenpollen, hennepzaad. Het is tegenwoordig overal verkrijgbaar. Maar heb

Lees verder...

Rutger bakt feestelijk

Ik beken. Van het eerste seizoen van Heel Holland Bakt heb ik helemaal niets gezien. De naam Rutger hoorde ik zo af en toe wel voorbij komen en dat hij het programma had gewonnen wist ik, maar dat was het ook wel. Ik ben gek op bakken en koken, maar ik kijk, in tegenstelling tot

Lees verder...

De heerlijke eenvoud van kippenleverpaté

Uit onverwachte hoek kreeg ik vorige week een tweedehands en heerlijk ouderwets boek over het maken van paté cadeau. Het serieuze werk wordt erin besproken: terrines, gelei en ook het gebruik van ganzenlevers wordt zonder scrupules breed uitgemeten. Dit is paté maken voor gevorderden, zeg maar. En als ik eens een hele zondag niets te

Lees verder...

Bibs 2015 zijn bekend

Michelin heeft bekend gemaakt welke Nederlandse restaurants in 2015 een Bib Gourmand bij de deur mogen hangen. Op de lijst staan 115 restaurants, waarvan 22 nieuwe namen. Dertien restaurants moeten hun Bib inleveren. Een Bib Gourmand wordt toegekend aan restaurants die bijzondere kwaliteit bieden voor maximaal 37 euro. De uitreiking van de Bibs is een

Lees verder...

Do-it-yourself boek Good Food gepresenteerd

“Gezond eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, als je maar weet hoe.” En dat hoe legt Laurianne Ruhé uit in haar do-it-yourself boek Good Food dat ze vanmorgen bij SLA in Amsterdam presenteerde. Een boek vol inspiratie, tips en recepten om in één maand de beste versie van jezelf te worden. Gezond eten niet

Lees verder...

Wat eten zij?

Hagelslag of tahini als ontbijt? Verse vis of zakken chips in de wekelijkse boodschappentas? Bijzondere foto-projecten laten zien wat mensen over de hele wereld eigenlijk eten. Tijd voor ontbijt Een broodje hagelslag of gefermenteerde soyabonen? Druivensiroop met tahini of liever een baguette met verse jus? Fotograaf Hannah Whitaker en journalist Malia Wollan maakten voor New

Lees verder...

Scheermessen van de grill

Ik wilde het al veel langer: op zoek naar scheermessen, op de plek aan de Oosterschelde waar ik vaak kokkels, mossels en oesters raap. Ze moeten er zitten, want er liggen lege schelpen op het strand en ik zie her en der zo’n gaatje in het zand met een lang, dun zanddrolletje ernaast. Als je

Lees verder...

‘Gaar’ is kookclub van het jaar

Kookclub Gaar won gisteravond de ‘Kookclub van het Jaar’ verkiezing. Met de pompoenmousse met dragonolie, vichyssoise, kabeljauw met karnemelkpuree en chocoladetaart verleidden de vier Utrechtse dames de vakjury. Opvallend: het menu van gaar was volledig glutenvrij. De jury lette niet alleen op het eindresultaat, maar net zo goed op de groep. “Gezelligheid speelt een grote

Lees verder...

Boekpresentatie Eten voor je kind

Op een stralende Amsterdamse nazomerdag, in het koetshuis van Park Frankendael in Amsterdam, vond vorige week de presentatie plaats van een bijzonder kookboek. De presentatie van Eten voor je kind begon gelijk bijzonder. Doorgaans worden gelegenheden als deze bezocht door uitsluitend volwassenen: journalisten, uitgeverijmensen et cetera. Maar in de tuin van het koetshuis klinkt gekwetter

Lees verder...

Foodbloggers gezocht

  Trouwe lezers van koken.blog weten dat er heel wat is veranderd in het koken.blog team het afgelopen half jaar. De godmother van koken.blog, zij die het allemaal mogelijk heeft gemaakt, Edith Dourleijn is geëmigreerd naar Californië. Zij blijft altijd aan koken.blog verbonden, maar logisch dat zij er nu voor kiest zich te concentreren op

Lees verder...

Spray cake: cake maken in 60 seconden

Koken is wetenschap. Dat weet je als je ooit een cake te lang in de oven hebt laten staan en als je ooit een mayonaise liet schiften. Wat er in je pannen en potten gebeurt is pure scheikunde. Dat bewees El Bulli ook met zijn texturas. Schuimpjes van appel, bolletjes van tomatensoep en blokjes koffie.

Lees verder...

Winnaar Jan Picknicktafel

Afgelopen week kwamen vele reacties binnen op onze vraag: wat is jouw favoriete pannenkoekbeleg? Om kans te maken op de Jan picknicktafel mocht jij vertellen wat jouw pannenkoek helemaal af maakt. Jullie antwoorden op onze website en via onze Facebook-pagina (heb jij ‘m al geliket?) waren bijzonder smakelijk; van appelschijfjes tot appelstroop en van nutella

Lees verder...

BBQ enquete tuinmeubelen.nl: Nederlanders genieten jaarlijks 11 keer of meer van de BBQ

Vanaf april wordt de barbecue bij de meeste Nederlanders tevoorschijn gehaald en in de zomermaanden gaan we helemaal los. Zo blijkt uit de BBQ-enquête van Tuinmeubelen.nl. Bijna de helft van alle Nederlanders barbecuet in de lente en zomer wel 11 keer of meer met familie en vrienden. Tuinmeubelen.nl heeft alles in huis voor een gezellige

Lees verder...