Rubriek: Nieuws

Michelin 2016

  Voorspellingen Op kokswereld.nl presenteerde Astrid Schreuders haar voorspellingen voor 2016. En haar voorspellingen zijn vaak raak. Die gaan we dus eens even goed bekijken. Astrid wijst een aantal zaken aan als kanshebber voor een eerste ster. Mario Ridders Joelia: de tweesterrenchef verhuisde zijn Zwethheul eerder dit jaar naar Rotterdam en ging met een vrijwel

Lees verder...

WINNEN Spectaculair kerstdiner met Picanha

Red je kerst en begin niet te laat. Gisteren werd bij ons in de stad de kerstverlichting opgehangen. Een wake-up call voor iedereen die zijn plannen voor kerst nog niet op orde heeft natuurlijk. Wat gaan we doen? En vooral: wat gaan we eten?! Keukenstress Het zou me niet verbazen als er wetenschappelijk bewijs bestaat

Lees verder...

Een culinaire reis door Azië in eigen land

‘Volg je zintuigen.’ Deze drie woorden zijn me, in positieve zin, blijven achtervolgen na de kookworkshop Een reis door Azië, die ik volgde bij kookschool Keizer Culinair in Amsterdam. Iedere keer als ik de afgelopen weken met mijn neus weer diep in een recept zat en blind alles tot de letter wilde volgen, dacht ik

Lees verder...

Testkeuken: de Mathijs Maaltijdbox

Niet hoeven nadenken, niet hoeven shoppen, maar wel een origineel gerecht op tafel, zelf gemaakt met eersteklas ingrediënten – en niet met wat er toevallig voorradig was bij de dichtstbijzijnde supermarkt. Dat is dus de reden dat de maaltijdbox stormenderwijs Nederland veroverd. In sommige kantoortuinen schijnt op bezorgdagen over weinig anders gepraat te worden dan

Lees verder...

Rens Kroes opent pop-up restaurant

Rens Kroes opent ter gelegenheid van de lancering van haar nieuwe boek Powerfood – Van Friesland naar New York gedurende drie dagen een pop-up restaurant bij Amsterdam Flavours op het terrein van de Westergasfabriek. Wie op 12, 13 of 14 juni komt eten wordt door Rens Kroes zelf welkom geheten. En alsof dat nog niet

Lees verder...

Nieuwe uitdaging Jacob Jan Boerma

Onze Koken.blog-collega Denise had een paar jaar geleden de eer aan tafel te zitten met Jacob Jan Boerma. Hij deelde toen met Koken.blog een bijzonder gerecht speciaal voor de feestdagen: Kabeljauw bestoken met laurier, bospeen mousseline en limoen met specerijenjus. Ook dit recept van parmaham en tomaat gemarineerd in balsamico uit zijn boek ‘Down to

Lees verder...

Koninklijke tafelmanieren

Eten zonder smakken, niet naar de wc tijdens een diner en nooit praten met volle mond, die tafelmanieren hebben de meeste mensen wel geleerd. Maar als iedereen slurpt en smakt, zoals in China? Smakken koning en koningin dan mee? En als een dinergast het vingerkommetje voor drinkbeker aanziet? Hoe los je dat koninklijk op?  Om te

Lees verder...

Koekjesbakker Holtkamp verklapt zijn toprecepten

Banketbakker Cees Holtkamp geeft de komende weken zijn beste koekjesrecepten prijs in de Volkskrant. Thuisbakkers konden dit weekend beginnen met het oer-Hollandse bokkenpootje. Het succes van een geslaagd koekje? “Wegen. Bij banketbakkersrecepten komt alles heel precies.” Cees Holtkamp ziet zichzelf niet als banketbakker in ruste, want hij doet nog van alles. Zijn filmpjes op Foodtube,

Lees verder...

Muziek in de keuken

Jamie Oliver zingt Dancing in the moonlight tijdens het hakken en bakken, in de film Chef schalt salsa uit de foodtruck en Gwyneth Paltrow schijnt rapmuziek te draaien in de keuken. Welke muziek draai jij tijdens het koken? Spotify-app Supper combineert recepten met muziek. Ieder gerecht heeft twee lijstjes muziek: eentje tijdens het koken, de

Lees verder...

Bacon bakken met je strijkbout – de 7 raarste keukentips van 2014

Online kooktijdschrift The Daily Meal zet de raarste, meest verrassende keukentips van 2014 op een rijtje. Koken.blog koos haar favorieten. Op 1: hoe je bacon bakt met een strijkijzer. 1. Bacon plus strijkbout Pak de plakken bacon in aluminiumfolie. Strijk de ingepakte bacon tot het gaar is. Pas op: geen vet op je strijkbout morsen

Lees verder...

Kerst cadeautips

Nog een weekje, dan zitten we weer allemaal samen rond de boom. Licht gespannen spiekend naar de enorm stapel presentjes. Want waar Sinterklaas het feest is waar vooral de kids in de watten worden gelegd, daar is Kerst toch wel het cadeaufeest voor de ‘grote mensen’. Daarom een paar tips op een rijtje voor de

Lees verder...

Hiep hiep voor Melk & Dadels

Zoals je een paar weken geleden al kon lezen vinden wij Melk & Dadels een heerlijk boek. Natuurlijk omdat het vol staat met een uiteenlopende verzamleing Marokkaanse gerechten met prachtige foto’s. Maar vooral omdat het een ode is aan de Marokkaanse moeders en hun allerbeste recepten. Twintig moeders van bekende en andere bijzondere Marokkaanse Nederlanders openen

Lees verder...

Michelin 2015

Kokenblog was aanwezig bij de uitreiking van de Michelinsterren 2015. De spanning was, zoals elk jaar toch weer, hoog en de menig chef was zelf aanwezig om als eerste het nieuws te horen. Uitgelekt? Zoals elk jaar gonsde het vooraf al door koksland. Is de gids uitgelekt? Op 16 oktober heeft Jeroen Trimbos, chef-kok van restaurant

Lees verder...

Superfoods in alle soorten en maten

Tijd voor een kleine quiz. Welke producten op onderstaande foto zijn geen superfood? Hoog gehalte aan voedingsstoffen Om superfoods, voedingsmiddelen waarvan wordt gezegd dat ze een hoog gehalte aan voedingsstoffen of bioactieve stoffen bevatten, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten, kun je niet meer heen. Chiazaad, gojibessen, bijenpollen, hennepzaad. Het is tegenwoordig overal verkrijgbaar. Maar heb

Lees verder...

Rutger bakt feestelijk

Ik beken. Van het eerste seizoen van Heel Holland Bakt heb ik helemaal niets gezien. De naam Rutger hoorde ik zo af en toe wel voorbij komen en dat hij het programma had gewonnen wist ik, maar dat was het ook wel. Ik ben gek op bakken en koken, maar ik kijk, in tegenstelling tot

Lees verder...