Rubriek: Nieuws

Wat eten zij?

Hagelslag of tahini als ontbijt? Verse vis of zakken chips in de wekelijkse boodschappentas? Bijzondere foto-projecten laten zien wat mensen over de hele wereld eigenlijk eten. Tijd voor ontbijt Een broodje hagelslag of gefermenteerde soyabonen? Druivensiroop met tahini of liever een baguette met verse jus? Fotograaf Hannah Whitaker en journalist Malia Wollan maakten voor New

Lees verder...

Scheermessen van de grill

Ik wilde het al veel langer: op zoek naar scheermessen, op de plek aan de Oosterschelde waar ik vaak kokkels, mossels en oesters raap. Ze moeten er zitten, want er liggen lege schelpen op het strand en ik zie her en der zo’n gaatje in het zand met een lang, dun zanddrolletje ernaast. Als je

Lees verder...

‘Gaar’ is kookclub van het jaar

Kookclub Gaar won gisteravond de ‘Kookclub van het Jaar’ verkiezing. Met de pompoenmousse met dragonolie, vichyssoise, kabeljauw met karnemelkpuree en chocoladetaart verleidden de vier Utrechtse dames de vakjury. Opvallend: het menu van gaar was volledig glutenvrij. De jury lette niet alleen op het eindresultaat, maar net zo goed op de groep. “Gezelligheid speelt een grote

Lees verder...

Boekpresentatie Eten voor je kind

Op een stralende Amsterdamse nazomerdag, in het koetshuis van Park Frankendael in Amsterdam, vond vorige week de presentatie plaats van een bijzonder kookboek. De presentatie van Eten voor je kind begon gelijk bijzonder. Doorgaans worden gelegenheden als deze bezocht door uitsluitend volwassenen: journalisten, uitgeverijmensen et cetera. Maar in de tuin van het koetshuis klinkt gekwetter

Lees verder...

Foodbloggers gezocht

  Trouwe lezers van koken.blog weten dat er heel wat is veranderd in het koken.blog team het afgelopen half jaar. De godmother van koken.blog, zij die het allemaal mogelijk heeft gemaakt, Edith Dourleijn is geëmigreerd naar Californië. Zij blijft altijd aan koken.blog verbonden, maar logisch dat zij er nu voor kiest zich te concentreren op

Lees verder...

Spray cake: cake maken in 60 seconden

Koken is wetenschap. Dat weet je als je ooit een cake te lang in de oven hebt laten staan en als je ooit een mayonaise liet schiften. Wat er in je pannen en potten gebeurt is pure scheikunde. Dat bewees El Bulli ook met zijn texturas. Schuimpjes van appel, bolletjes van tomatensoep en blokjes koffie.

Lees verder...

Winnaar Jan Picknicktafel

Afgelopen week kwamen vele reacties binnen op onze vraag: wat is jouw favoriete pannenkoekbeleg? Om kans te maken op de Jan picknicktafel mocht jij vertellen wat jouw pannenkoek helemaal af maakt. Jullie antwoorden op onze website en via onze Facebook-pagina (heb jij ‘m al geliket?) waren bijzonder smakelijk; van appelschijfjes tot appelstroop en van nutella

Lees verder...

BBQ enquete tuinmeubelen.nl: Nederlanders genieten jaarlijks 11 keer of meer van de BBQ

Vanaf april wordt de barbecue bij de meeste Nederlanders tevoorschijn gehaald en in de zomermaanden gaan we helemaal los. Zo blijkt uit de BBQ-enquête van Tuinmeubelen.nl. Bijna de helft van alle Nederlanders barbecuet in de lente en zomer wel 11 keer of meer met familie en vrienden. Tuinmeubelen.nl heeft alles in huis voor een gezellige

Lees verder...

restaurant Noble: terras met uitzicht over rivier

Je kunt het je met al deze regen bijna niet voorstellen, maar een week geleden zat ik nog in het zonnetje te genieten op het nieuwe terras van restaurant Noble in Den Bosch. Een plek waar het ruime terras om de oude boom heen is gebouwd en vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de landerijen

Lees verder...

Wat doen we met papa op vaderdag?

Grote kans dat papa die dag al dik tevreden is met het volgen van een WK-wedstrijd op de televisie. Voor kinderen die meer willen en papa’s die houden van lekker eten volgen hier nog twee tips. Proper pub food Tom Kerridge,  de goedlachse Britse sterrenchef en koning van pub food, heeft al zijn succesvolle gerechten gebundeld in

Lees verder...

Wie is het beste clubje hobbykoks?

Hoe goed kan jouw kookclub koken? Zijn de vijfgangendiners die jullie met elkaar bedenken niet te overtreffen? Dan is het hoog tijd voor wat erkenning. Laat zien hoe getalenteerd jouw club is tijdens de grote cook-off van ELLE eten en De Kookfabriek op 5 oktober 2014 in Amsterdam en ding mee naar de kokende titel Kookclub van

Lees verder...

Het beste restaurant ter wereld 2014 is …

… opnieuw NOMA van René Redzepi in Kopenhagen (Denemarken). Zojuist is de hele top50 via twitter bekend gemaakt. De World’s 50 best restaurant sponsored by S.Pellegrino & Acqua Panna, zoals de lijst officieel heet, kan ieder jaar rekenen op veel belangstelling. De nummer 1 van vorig jaar, El cellar de Can Roca uit Girona in

Lees verder...

Hoftrammm…restaurant op wielen

Pierre Wind, de hyperactieve tv-kok en kookboekenschrijver staat vanaf volgende maand op de tram in Den Haag. Nee, een nieuw carrièrepad is hij niet ingeslagen. Integendeel. Pierre Wind wordt na 18 jaar weer chef-kok. Dit keer van een wel heel bijzonder restaurant: het eerste op wielen! Nou ja, in Nederland dan. Want in België rijdt al

Lees verder...

Vandaag is het Zoppedoppe Donderdag!

Het maakt niet uit hoe je vandaag noemt: Witte of Groene Donderdag. Er zijn meerdere namen verzonnen voor de donderdag voor Pasen. Persoonlijk vind ik die van onze zuiderburen het allerleukst: Zoppedoppe Donderdag. Zo genoemd omdat het daar vroeger de gewoonte was om op deze dag brood in wijn te dopen. Nu ben ik niet

Lees verder...