Rubriek: Nieuws

Nieuwe uitdaging Jacob Jan Boerma

Onze Koken.blog-collega Denise had een paar jaar geleden de eer aan tafel te zitten met Jacob Jan Boerma. Hij deelde toen met Koken.blog een bijzonder gerecht speciaal voor de feestdagen: Kabeljauw bestoken met laurier, bospeen mousseline en limoen met specerijenjus. Ook dit recept van parmaham en tomaat gemarineerd in balsamico uit zijn boek ‘Down to

Lees verder...

Koninklijke tafelmanieren

Eten zonder smakken, niet naar de wc tijdens een diner en nooit praten met volle mond, die tafelmanieren hebben de meeste mensen wel geleerd. Maar als iedereen slurpt en smakt, zoals in China? Smakken koning en koningin dan mee? En als een dinergast het vingerkommetje voor drinkbeker aanziet? Hoe los je dat koninklijk op?  Om te

Lees verder...

Koekjesbakker Holtkamp verklapt zijn toprecepten

Banketbakker Cees Holtkamp geeft de komende weken zijn beste koekjesrecepten prijs in de Volkskrant. Thuisbakkers konden dit weekend beginnen met het oer-Hollandse bokkenpootje. Het succes van een geslaagd koekje? “Wegen. Bij banketbakkersrecepten komt alles heel precies.” Cees Holtkamp ziet zichzelf niet als banketbakker in ruste, want hij doet nog van alles. Zijn filmpjes op Foodtube,

Lees verder...

Muziek in de keuken

Jamie Oliver zingt Dancing in the moonlight tijdens het hakken en bakken, in de film Chef schalt salsa uit de foodtruck en Gwyneth Paltrow schijnt rapmuziek te draaien in de keuken. Welke muziek draai jij tijdens het koken? Spotify-app Supper combineert recepten met muziek. Ieder gerecht heeft twee lijstjes muziek: eentje tijdens het koken, de

Lees verder...

Bacon bakken met je strijkbout – de 7 raarste keukentips van 2014

Online kooktijdschrift The Daily Meal zet de raarste, meest verrassende keukentips van 2014 op een rijtje. Koken.blog koos haar favorieten. Op 1: hoe je bacon bakt met een strijkijzer. 1. Bacon plus strijkbout Pak de plakken bacon in aluminiumfolie. Strijk de ingepakte bacon tot het gaar is. Pas op: geen vet op je strijkbout morsen

Lees verder...

Kerst cadeautips

Nog een weekje, dan zitten we weer allemaal samen rond de boom. Licht gespannen spiekend naar de enorm stapel presentjes. Want waar Sinterklaas het feest is waar vooral de kids in de watten worden gelegd, daar is Kerst toch wel het cadeaufeest voor de ‘grote mensen’. Daarom een paar tips op een rijtje voor de

Lees verder...

Hiep hiep voor Melk & Dadels

Zoals je een paar weken geleden al kon lezen vinden wij Melk & Dadels een heerlijk boek. Natuurlijk omdat het vol staat met een uiteenlopende verzamleing Marokkaanse gerechten met prachtige foto’s. Maar vooral omdat het een ode is aan de Marokkaanse moeders en hun allerbeste recepten. Twintig moeders van bekende en andere bijzondere Marokkaanse Nederlanders openen

Lees verder...

Michelin 2015

Kokenblog was aanwezig bij de uitreiking van de Michelinsterren 2015. De spanning was, zoals elk jaar toch weer, hoog en de menig chef was zelf aanwezig om als eerste het nieuws te horen. Uitgelekt? Zoals elk jaar gonsde het vooraf al door koksland. Is de gids uitgelekt? Op 16 oktober heeft Jeroen Trimbos, chef-kok van restaurant

Lees verder...

Superfoods in alle soorten en maten

Tijd voor een kleine quiz. Welke producten op onderstaande foto zijn geen superfood? Hoog gehalte aan voedingsstoffen Om superfoods, voedingsmiddelen waarvan wordt gezegd dat ze een hoog gehalte aan voedingsstoffen of bioactieve stoffen bevatten, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten, kun je niet meer heen. Chiazaad, gojibessen, bijenpollen, hennepzaad. Het is tegenwoordig overal verkrijgbaar. Maar heb

Lees verder...

Rutger bakt feestelijk

Ik beken. Van het eerste seizoen van Heel Holland Bakt heb ik helemaal niets gezien. De naam Rutger hoorde ik zo af en toe wel voorbij komen en dat hij het programma had gewonnen wist ik, maar dat was het ook wel. Ik ben gek op bakken en koken, maar ik kijk, in tegenstelling tot

Lees verder...

De heerlijke eenvoud van kippenleverpaté

Uit onverwachte hoek kreeg ik vorige week een tweedehands en heerlijk ouderwets boek over het maken van paté cadeau. Het serieuze werk wordt erin besproken: terrines, gelei en ook het gebruik van ganzenlevers wordt zonder scrupules breed uitgemeten. Dit is paté maken voor gevorderden, zeg maar. En als ik eens een hele zondag niets te

Lees verder...

Bibs 2015 zijn bekend

Michelin heeft bekend gemaakt welke Nederlandse restaurants in 2015 een Bib Gourmand bij de deur mogen hangen. Op de lijst staan 115 restaurants, waarvan 22 nieuwe namen. Dertien restaurants moeten hun Bib inleveren. Een Bib Gourmand wordt toegekend aan restaurants die bijzondere kwaliteit bieden voor maximaal 37 euro. De uitreiking van de Bibs is een

Lees verder...

Do-it-yourself boek Good Food gepresenteerd

“Gezond eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, als je maar weet hoe.” En dat hoe legt Laurianne Ruhé uit in haar do-it-yourself boek Good Food dat ze vanmorgen bij SLA in Amsterdam presenteerde. Een boek vol inspiratie, tips en recepten om in één maand de beste versie van jezelf te worden. Gezond eten niet

Lees verder...

Wat eten zij?

Hagelslag of tahini als ontbijt? Verse vis of zakken chips in de wekelijkse boodschappentas? Bijzondere foto-projecten laten zien wat mensen over de hele wereld eigenlijk eten. Tijd voor ontbijt Een broodje hagelslag of gefermenteerde soyabonen? Druivensiroop met tahini of liever een baguette met verse jus? Fotograaf Hannah Whitaker en journalist Malia Wollan maakten voor New

Lees verder...

Scheermessen van de grill

Ik wilde het al veel langer: op zoek naar scheermessen, op de plek aan de Oosterschelde waar ik vaak kokkels, mossels en oesters raap. Ze moeten er zitten, want er liggen lege schelpen op het strand en ik zie her en der zo’n gaatje in het zand met een lang, dun zanddrolletje ernaast. Als je

Lees verder...