Groenten met een hoofdletter

groentenBen jij zo iemand die wel eens wat anders wil met groenten, maar niet goed weet hoe? Stop dan met surfen en lees dit bericht. Want het boek dat nu naast me op de bank ligt, zou wel eens aan je wensen kunnen voldoen.
Het gaat om het boek met de eenvoudige titel Groenten van Delphine de Montalier. Dat is een Franse dame die al meerdere boeken op haar naam heeft staan (die ik overigens niet ken). 
En in dit boek geeft ze veel verschillende recepten waarin, je raadt ‘t al, Groenten de hoofdrol spelen. Dat betekent dat je in dit boek veel inspiratie kan opdoen voor nieuwe bijgerechten, maar ook voor meer volledige maaltijden met pasta of couscous geeft ze allerlei recepten. En deze zijn grotendeels vegetarisch, wat ik een pré vind.

De recepten
Het boek Groenten begint direct met 16 recepten voor allerlei soorten (gemengde) groentensappen. Dus geen leuke en gezellige inleiding over het waarom van dit boek, en de recepten worden verder ook niet bijdehand grappig ingeleid, nee dit boek geeft alleen maar recepten. Gedrukt op glanzend wit papier, met sobere maar duidelijke foto’s, is dat even een verademing tussen al dat showgeweld dat veel andere nieuwe kookboeken kenmerkt (maar niet dat daar iets mis mee is, natuurlijk he?). Maar volop recepten dus, het zijn er maar liefst 110!
Na de sapjes blijven we de groenten pureren voor puree en fluweelzachte soepen, om vervolgens over te stappen naar salades. Maar groenten kan je ook heel goed grillen of bakken, zoals Delphine de Montalier in het derde hoofdstuk bewijst. Onder het kopje ‘bijzondere gerechten’ worden recepten die (bijna) een volledige maaltijd vormen gegeven en deze varieren van een ovenschotel tot drie verschillende risottorecepten. In het hoofdstuk ‘vers en knapperig’ eet je groenten rauw of juist gefrituurd en op alle andere mogelijke manieren om groenten met een bite te serveren. In het een-na-laatste hoofdstuk komt het conserveren van groenten (en wat zachte verse kaas) aan bod.

Handige informatie
Het boek eindigt met een paginalange beschrijving van de meest voorkomende groenten. Waar moet je op letten bij het kopen, hoe kan je ze het beste bewaren en welke smaken passen er prima bij. De volgorde waarin de groenten besproken worden, heeft me 1 ding geleerd: zowel wortel, selderij, paddenstoelen, kool, komkommer en pompoen beginnen in het Frans allemaal met een C, en worden daarom na de (rode) biet en voor de courgette besproken. De aardappels komen daarentegen in het Franse alfabet wat later aan bod. Jammer dat er met de vertaling naar de Nederlandse versie niet opgelet is.
Wel werd er opgelet bij de adreslijst: Nederlandse biologische markten en (zelfpluk)tuinen worden in het zonnetje gezet. Het boek Groenten sluit af met tips voor andere boeken waarin groenten een hoofdrol spelen, veelal van dezelfde uitgeverij, maar daar zitten zeker pareltjes tussen.

Dus als je toe bent aan nieuwe inspiratie om eens wat anders met je groenten te doen, dan lijkt mij dit boek een aanrader. Maar ook ik, en ik heb inmiddels al een aardige lijst met verschillende groentenrecepten opgebouwd, zag nog genoeg leuke varianten op mijn eigen recepten, die ik eens wil uitproberen.

Groenten – Delphine de Montalier / fotografie van Charlotte Lasceve - Terra – isbn 9789058979438 – Neem hier letterlijk een voorproefje uit dit boek

Groenten Koop dit boek bij BOL.COM

Lees ook:Recept Rode kool met kastanjes en ahornsiroop
Lees ook:Het grote pasta kookboek
Lees ook:Waarom Franse vrouwen niet dik worden – Het Kookboek
Lees ook:Gezond met Gordon Ramsay
Lees ook:Een vis, zwemmend in roomsaus – Marjoleine de Vos

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Groenten met een hoofdletter

  1. Pingback: Kookboeken van Sinterklaas of de Kerstman | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>