Rubriek: Restaurants en chefs

restaurants

Rens Kroes opent pop-up restaurant

Rens Kroes opent ter gelegenheid van de lancering van haar nieuwe boek Powerfood – Van Friesland naar New York gedurende drie dagen een pop-up restaurant bij Amsterdam Flavours op het terrein van de Westergasfabriek. Wie op 12, 13 of 14 juni komt eten wordt door Rens Kroes zelf welkom geheten. En alsof dat nog niet

Lees verder...

Nieuwe uitdaging Jacob Jan Boerma

Onze Koken.blog-collega Denise had een paar jaar geleden de eer aan tafel te zitten met Jacob Jan Boerma. Hij deelde toen met Koken.blog een bijzonder gerecht speciaal voor de feestdagen: Kabeljauw bestoken met laurier, bospeen mousseline en limoen met specerijenjus. Ook dit recept van parmaham en tomaat gemarineerd in balsamico uit zijn boek ‘Down to

Lees verder...

Bibs 2015 zijn bekend

Michelin heeft bekend gemaakt welke Nederlandse restaurants in 2015 een Bib Gourmand bij de deur mogen hangen. Op de lijst staan 115 restaurants, waarvan 22 nieuwe namen. Dertien restaurants moeten hun Bib inleveren. Een Bib Gourmand wordt toegekend aan restaurants die bijzondere kwaliteit bieden voor maximaal 37 euro. De uitreiking van de Bibs is een

Lees verder...

Scheermessen van de grill

Ik wilde het al veel langer: op zoek naar scheermessen, op de plek aan de Oosterschelde waar ik vaak kokkels, mossels en oesters raap. Ze moeten er zitten, want er liggen lege schelpen op het strand en ik zie her en der zo’n gaatje in het zand met een lang, dun zanddrolletje ernaast. Als je

Lees verder...

restaurant Noble: terras met uitzicht over rivier

Je kunt het je met al deze regen bijna niet voorstellen, maar een week geleden zat ik nog in het zonnetje te genieten op het nieuwe terras van restaurant Noble in Den Bosch. Een plek waar het ruime terras om de oude boom heen is gebouwd en vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de landerijen

Lees verder...

Het beste restaurant ter wereld 2014 is …

… opnieuw NOMA van René Redzepi in Kopenhagen (Denemarken). Zojuist is de hele top50 via twitter bekend gemaakt. De World’s 50 best restaurant sponsored by S.Pellegrino & Acqua Panna, zoals de lijst officieel heet, kan ieder jaar rekenen op veel belangstelling. De nummer 1 van vorig jaar, El cellar de Can Roca uit Girona in

Lees verder...

Hoftrammm…restaurant op wielen

Pierre Wind, de hyperactieve tv-kok en kookboekenschrijver staat vanaf volgende maand op de tram in Den Haag. Nee, een nieuw carrièrepad is hij niet ingeslagen. Integendeel. Pierre Wind wordt na 18 jaar weer chef-kok. Dit keer van een wel heel bijzonder restaurant: het eerste op wielen! Nou ja, in Nederland dan. Want in België rijdt al

Lees verder...

‘Mizuwari’ Izakaya stijl

Van sommige ontdekkingen wordt je echt heel blij en daar hoort culinaire hotspot Izakaya zeker bij. Ook al ontdekken wij dit eigentijdse architectonisch prachtig ontworpen Japanse restaurant rijkelijk laat, het is zeker de moeite waard. Izakaya opende namelijk al een jaar geleden zijn deuren en grenst aan het Sir Albert Hotel dat gebouwd is in een

Lees verder...

De sterren volgens Michelin 2014

Het was een bewogen jaar voor de sterrenwatchers. Sergio Herman kondigde aan met Oud Sluis*** te stoppen, Hans van Wolde** en Ron Blaauw** gooiden hun concept om en gingen voor de kleinere beurs koken. Dat had gevolgen voor de rankings in Lekker en Gault Millau. Maar alle zenuwen werden opgespaard voor vandaag: de bekendmaking van

Lees verder...

Gault Millau 2014

Geen lijstjesgids of het is gebaat bij rumoer. Dat geldt ook voor de – wellicht bij het publiek de minst bekende restaurantsranking – Gault Millau. Gister werden de Awards uitgereikt en restaurants op een rijtje gezet. Maar vorige week al, lekte een aantal van de Awards uit. Achter op het wijnmagazine De Proefkrant stond een

Lees verder...

Kookboek Rudolph kookt

Het afgelopen kookboekenjaar kwamen er 5 kookboeken uit die min of meer als basiskookboeken beschouwd kunnen worden. De komende tijd bespreken we ze allemaal! Kan een gelouterde (sterren)chef wel een basiskookboek maken? Dat is een beetje de vraag die centraal staat in deze serie. De eer om als tweede aan bod te komen gunnen we Rudolph

Lees verder...

Koken als een chef – Gordon Ramsay

Het afgelopen kookboekenjaar kwamen er 5 kookboeken uit die min of meer als basiskookboeken beschouwd kunnen worden. De komende tijd bespreken we ze allemaal! Kan een gelouterde (sterren)chef wel een basiskookboek maken? Dat is een beetje de vraag die centraal staat in deze serie. We beginnen met  van Gordon Ramsay. Van deze multiMichelinsterrenchef hebben we hier op koken.blog al

Lees verder...

Ontvang je eigen gasten op Restaurant Day!

  Het voorjaar is de tijd van de culinaire festivals. We zitten nog midden in het Weekend van Rollende Keukens, in verschillende steden worden proeverijen gehouden, of het volgende evenement kondigt zich weer aan. Op zaterdag 18 mei is het weer international Restaurant Day, het festival voor pop-up restaurants dat vier keer per jaar gehouden wordt. Op Restaurant Day heb

Lees verder...

Proef Noord-Holland: een culinaire reisgids

Wat is Bloemendaalse gele kool? Wat maakt de Opperdoezer nou zo’n bijzonder aardappeltje? Welke ingrediënten gaan er in duivenkater? Kun je nog ergens ulevellen, perendrups en stroopsoldaatjes kopen? Hoe komt FEBO aan zijn naam? Waar kun je het lekkerste schapenijs proeven? We staan vaak niet stil bij de achtergrond van bepaalde producten. Het opeten ervan

Lees verder...