Koken als een chef – Gordon Ramsay

Het afgelopen kookboekenjaar kwamen er 5 kookboeken uit die min of meer als basiskookboeken beschouwd kunnen worden. De komende tijd bespreken we ze allemaal! Kan een gelouterde (sterren)chef wel een basiskookboek maken? Dat is een beetje de vraag die centraal staat in deze serie.

We beginnen met Koken als een chef van Gordon Ramsay. Van deze multiMichelinsterrenchef hebben we hier op koken.blog al meerdere kookboeken besproken en niet allemaal even positief, dus we waren erg benieuwd. Zeker omdat Gordon Ramsay veel kennis heeft en deze in korte kookfilmpjes echt wel weet over te brengen. 
  

Na een korte introductie dat echt iedereen koken kan (en eigenlijk zou moeten) leren koken, worden de belangrijkste keukenspullen besproken. En daar komt af en toe de professionele kok in Ramsay nog wel om de hoek kijken. Welke thuiskok tourneert zijn groente, als ze al weten wat het is? En de suggestie voor een pannenset van 2, 3-4 en 6-8 liter lijkt me ook wat overdreven groot.

De onderwerpen
In het eerste hoofdstuk komen de (oude) klassiekers aan bod en hoe je deze een leuke twist kunt geven. Om dan als Engelse kok met de klassieker Pasta met tomaten, ansjovis en chilipeper te beginnen? Je zal het wel in deze tijd waarin kookboeken de hele wereld overgaan wat breder moeten zien. Bij ieder recept staan suggesties om het aan te passen of eens anders te serveren. De ‘cake’ van risotto vind ik een leuke. En dan volgen in dit stramien de hoofdstukken vis (coquille met appel!), vlees (lamsvlees gevuld met ansjovis, knoflook en olijven!) en specerijen (lekker kruidige gerechten uit de hele wereld).
De vier hoofdstukken daarna hebben een thema: Goed eten voor minder (Meloen met steranijssiroop!), Vooruit koken (chutneys zelf maken!), Koken voor 1 of 2 (Flatbreads met venkel en feta!) en Koken voor (grote = 6-8 personen) gezelschappen (Kleverige varkensribbetjes!). Gordon Ramsay besluit met de hoofdstukken bakken en een paar ‘basisvaardigheden’.

Algemene conclusie
Koken als een chef is zeker een aanrader voor de fans van de man. Ook degenen die op zoek zijn naar een fijn kookboeken met allerlei verschillende recepten uit de hele wereld zullen hierin inspiratie opdoen. Bijna ieder recept is op de foto gezet, hetgeen altijd meer prikkelend werkt om een recept uit te proberen dan tekst alleen dat kan. En leuk zijn de tips die rechtsonder op veel van de pagina’s zijn geplakt.
Dit kookboek is echter niet geschikt voor vegetariërs of mensen die heel veel van groenten houden. Bijna alle recepten bevatten vlees of vis en dat is een gemiste kans in deze tijd waarin we ons allemaal realiseren dat we juist gerechten nodig hebben waarmee we onze vlees- en visconsumptie kunnen verminderen. We zijn benieuwd hoe dit in de andere kookboeken die we zullen bespreken zal zijn.

.

boek: Koken als een chef van Gordon Ramsay [uitgeverij Van Dishoeck; isbn 9789000316168] – meer lekkere culiboeken vind je in de rubriek kookboeken

Lees ook:Gordon Ramsay kookt (alweer!)
Lees ook:Nieuw culi-tijdschrift: Koken met Gordon Ramsay
Lees ook:Gezond met Gordon Ramsay
Lees ook:Gordon Ramsay wil boetes bij niet gebruik seizoensproducten
Lees ook:De Wereldgerechten van Gordon Ramsay

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>