De sterren volgens Michelin 2014

Het was een bewogen jaar voor de sterrenwatchers. Sergio Herman kondigde aan met Oud Sluis*** te stoppen, Hans van Wolde** en Ron Blaauw** gooiden hun concept om en gingen voor de kleinere beurs koken. Dat had gevolgen voor de rankings in Lekker en Gault Millau. Maar alle zenuwen werden opgespaard voor vandaag: de bekendmaking van de verdeling van de Michelinsterren 2014.

De Leest nu ook drie?
Terwijl er een lange rij aan presentaties werd gehouden, werd er op twitter al gefeliciteerd. Scherpe spotters in de zaal zagen een grote grijs op het gezicht van Jacob-Jan Boerma van restaurant De Leest (en dit kookboek), terwijl de andere veel genoemde kanshebber Jannis Brevet van restaurant Interscaldes niet aanwezig was bij de uitreiking in Maastricht.

Die laatste geloofde er ook al niet meer in en feliciteerde restaurant De Leest:

Maar het was pas iets voor twaalven dat inderdaad bekend werd gemaakt dat restaurant De Leest in Vaassen ook een derde ster heeft gekregen. De Librije behield uiteraard zijn derde ster en zo houdt Nederland dus twee restaurants met 3 Michelinsterren.

9 nieuwe sterren!
2014 Bleek het jaar van een heuse sterrenregen. Maar liefst 9 nieuwe Michelinsterren werden er uitgedeeld. In totaal zijn er 105 restaurants met 1 of meer sterren in Nederland.
De restaurants waar de flessen bubbels open kunnen zijn: Bridges, Ron Gastrobar (beide Amsterdam), Spetters (Breskens), ‘t Raedthuis (Duiven), ‘t Lansink (Hengelo), Lucas Rive (Hoorn), Eleve (Leeuwarden), In de molen (Onderdendam) en het restaurant in het Wereldmuseum (in Rotterdam).

En ook 3 nieuwe **-sterren
Maar liefst 3 restaurants kregen hun tweede ster: Francois Geurds, Fred (beide in Rotterdam) en Bord’eau (Hotel de l’Europe, Amsterdam). Beluga behield z’n tweede ster ondanks de koerswijziging en ook de veranderingen in restaurant De Bokkedoorns werden goedgekeurd. Voormalige sous-chef van Ron Blaauw (die zelf van 2 naar 1 ster zakte) behield de ** voor dit restaurant na het vertrek van Lucas Rive (die weer een ster kreeg in zijn nieuwe restaurant).
Hiermee komt het aantal restaurants met 2 sterren in Rotterdam op 4; evenveel als in onze hoofdstad.

Samengevat
Nederland telt in 2014 105 sterrenrestaurants, waarvan:
2 *** restaurants, waaronder 1 nieuw
19 ** restaurants, waaronder 3 nieuwe  – en Ron Blaauw verloor er eentje
84 * restaurants, waaronder 9 nieuwe - en Sonoy (Emmeloord- gestopt), Frouckje State (Ryptsjerk  – onder een andere naam verder) en Karel V (Utrecht) raakten hun ster kwijt
+ 106 Bib Gourmand-restaurants, waaronder 15 nieuwe

Hier het lijstje met de 2 en 3 sterrenrestaurants overzichtelijk bij elkaar, zoals het in het persbericht van Michelin staat. Let op: Restaurant Treeswijkhoeve vind je niet in Noord-Holland, Waalre ligt in Noord-Brabant. Hopelijk zijn de kaarten van Michelin beter…

kopie uit persbericht Michelin 2014

.

De MICHELIN gids Nederland 2014 is te koop vanaf 28 november voor de prijs van € 19,95. Deze huidige editie bevat 1.229 adressen, namelijk 555 hotels (waaronder 32 gastkamers) en 674 restaurants waaronder:

 

 

————————–

 

Lees ook:Michelin 2010: geen nieuwe derde ster
Lees ook:Geen derde restaurant met drie sterren
Lees ook:Nederlandse Michelinsterren bekend!
Lees ook:Geen derde restaurant met drie Michelinsterren voor Nederland
Lees ook:Michelin 2009: vierde ster voor Jonnie Boer

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “De sterren volgens Michelin 2014

 1. Sjaak Wit

  Frouckje State raakt niet echt een ster kwijt.
  Frouckje State is verhuisd naar Leeuwarden en heet nu Élevé en behoudt dus de michelinster.

    /   Reply  / 
  1. Edith Dourleijn Auteur

   Ah, bedankt voor deze aanvulling/verbetering Sjaak!

     /   Reply  / 
 2. Norbert

  Je zult het zien. Werkt Bob Jurjens net bij De Leest en krijgen ze een derde ster. (Bob is een ontzettend goede sommelier, ex Kromme Dissel, ex Parkheuvel.)

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>