Kookboek Rudolph kookt

Het afgelopen kookboekenjaar kwamen er 5 kookboeken uit die min of meer als basiskookboeken beschouwd kunnen worden. De komende tijd bespreken we ze allemaal! Kan een gelouterde (sterren)chef wel een basiskookboek maken? Dat is een beetje de vraag die centraal staat in deze serie.

De eer om als tweede aan bod te komen gunnen we Rudolph van Veen. De kok die iedereen misschien wel het beste kent van zijn gekleurde kapsels, of van 24Kitchen, daar is hij niet van het beeld te slaan. Althans, iedere keer dat ik inschakel zie ik Rudolph met aanstekelijk enthousiasme bakken, braden, stoven of een deeg kneden.  

Datzelfde plezier in de keuken straalt ook af van zijn laatste kookboek Rudolph kookt, volgens de ondertitel ‘Hét basiskookboek voor iedereen’. 
Maar heeft hij daar gelijk in?    
   

In de loop van mijn culinaire carrière heb ik veel basiskookboeken gezien. Ik begon ooit met het Margriet-kookboek en heb zelfs mijn oma’s Margriet-kookboek, met alle papiertjes die zij er in stak nog op dezelfde plaats. Veel gebruikt heb ik die basiskookboeken echter niet. Ze staan vooral in de kast als opzoekboek. Hoe moet dat ook al weer? Hoe lang? En hoe maakte mijn oma altijd haar bietjes klaar? 
Rudolph kookt is wat dat betreft een ander type basiskookboek. Het grootste verschil is dat ieder recept begeleid wordt met een foto. Ook streeft het niet naar volledigheid, maar zet het meer een flink aantal goed te maken basisgerechten op een rij.

Het kookboek
Van soep tot hapjes bij de koffie, in dit kookboek begint ieder hoofdstuk met een korte introductie over het onderwerp. Over hoe je voor zo vers mogelijke ingrediënten herkent, welke soorten er zijn, hoe je de ingrediënten schoonmaakt of hoe je ze het beste kunt garen. Dan volgen direct allerlei recepten. Leuk is het overzicht wat er allemaal mogelijk is met de aardappel, en ook de afsluitende 5 snelle recepten na ieder hoofstuk met aanverwante ingrediënten (peulvruchten bij het hoofdstuk groenten bijvoorbeeld) maken het kookboek completer.
De gerechten variëren van oude klassiekers (eend met sinaasappelsaus) tot eigentijdse, zoals mergeuz-worstjes van de grill. Ook klassieke sauzen zoals beurre noisette (een saus waarbij
je de boter bruin laat kleuren) vinden een plekje, naast brood met een moderne twist (geitenkaas).

Algemene conclusie
Het fijne aan Rudolph kookt zijn de kleine tips bij ieder recept over het gerecht, om hiermee te variëren of aan te vullen tot een volledige maaltijd. De gerechten variëren van oude klassiekers (eend met sinaasappelsaus) tot gerechten van nu (merguezworstjes van de barbecue). Hiermee biedt het volop inspiratie, vooral voor de beginnende koks.
Een minpuntje vind ik de summiere index achterin Rudolph kookt. Juist als je het gebruik van een kookboek wilt aanmoedigen, heb je een volledige index nodig, zodat je iedere wortel die in het kookboek gebruikt wordt terug kunt vinden. 

.

boek:  Rudolph kookt van Rudolph van Veen [uitgeverij Karakter, isbn 9789045206929] – meer lekkere boeken vind je in de rubriek Kookboeken

Lees ook:Basiskookboek Koken
Lees ook:Het grote Italiaanse kookboek
Lees ook:Recepten voor het goede leven
Lees ook:Twee nieuwe oude basiskookboeken
Lees ook:Kookboek Stampen stoven sudderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>