“Als fotografe hou ik van de mist in Californië”

Ze bleek zo’n beetje bij mij om de hoek te wonen: Erin Gleeson de foodblogger en nu kookboekauteur van The Forest Feast Kookboek. Gister schreef ik al waarom dit zo’n bijzonder kookboek is, vandaag geef ik je de antwoorden op de vragen die ik haar stelde.

 

Erin Gleeson, foto uit het boek Het Forest Feast Kookboek

 

We spraken af in een European style Bakery, vlak bij het bos waar ze woont. Nou ja, dat is er dus wel eentje die hier al lang uitgestorven is: veel bruin, veel ouderwetse gebakjes, maar ook met een heuse houtgestookte pizzaoven. Het was een heerlijke plek om zo aan het einde van de dag wat laatste zonnestralen op te vangen. Ongewoon voor Californië was het die dag niet superzonnig geweest.

“Maar daar hou ik wel van” vertelt Erin Gleeson.

“De mist die vaak in de bossen hangt – en waar San Francisco ook om bekend staat – is juist erg prettig om bij te fotograferen. Ik hoef dan geen rekening te houden met schaduwen die de felle zon kan veroorzaken.” Want even wennen was het wel, werken met natuurlijk daglicht. Tot ze in augustus 2011 naar Californië terugverhuisde had ze naam gemaakt in New York als freelance fotografe voor kookboeken en gerechten van bekende chef-koks. Maar met die portfolio kwam ze in Californië niet aan de bak: te slick, te New York. Nee, hier wilden ze meer naturelle foto’s van eten. Eten zoals eten is.

Vegetarisch
Erin groeide op in een klein plaatsje op ongeveer 1,5 uur rijden ten noorden van San Francisco. Haar familie woonde op een grote boerderij en at vegetarisch en creatief met de opbrengsten uit de eigen moestuin. Dus bekend met het Californische eten was ze zeker. Ook in New York at ze dezelfde eenvoudige gerechten, al leerde ze van de chefs waarmee ze werkte wel vlees eten. “Alleen met vis heb ik nog moeite”, bekende ze. “Die geur vind ik vreselijk. Ik heb heus wel goede en perfect bereidde vis gegeten. Maar nee. En vlees eet ik eigenlijk nog steeds maar mondjesmaat. Het was daarom geen belangrijke beslissing om een vegetarisch kookboek te maken.”

Klaar voor een eigen kookboek?
Ze werd benaderd door een agent, die al meer foodbloggers naar een kookboek had begeleid. “Dat was helemaal mijn plan niet. Ik wilde juist de foto’s van de gerechten van anderen maken. Mijn blog was bedoeld om de Californische uitgevers te laten zien dat ik ook in de door hun gewenste stijl kan fotograferen. Was ik al klaar voor een eigen kookboek? Ik twijfelde hevig!” Maar ze liet zich overtuigen en maakte vele nieuwe recepten speciaal voor The Forest Feast kookboek.

foto by Erin Gleeson

 Favorieten
Op mijn vraag wat haar favoriete ingrediënten zijn om te koken, te schilderen en te eten (want in die volgorde werkt ze), keek ze bedenkelijk. “Ik ben heel erg gefocust op kleur. Maar uien gaan in bijna ieder gerecht, ze zijn zo noodzakelijk! Daarom kies ik voor die groente als favoriet om te koken. Perziken schilder ik heel graag. Hun frisoranje kleur is zoo mooi! En aubergine is duidelijk mijn favoriete groente om te eten. Tijdens mijn jaar in Bologna heb ik het op zoveel manieren gegeten, heerlijk!”

Nieuwe projecten
Gister vertelde ik je al hoe het komt dat het kookboek tegelijk in de Verenigde Staten en Nederland is uitgekomen. Niet alleen is ze daar erg blij, ze was ook nieuwsgierig. Zoals je op haar blog kunt zien en zoals ook in de Amerikaanse versie van het kookboek duidelijk te zien is: de recepttitels en veel aanwijzingen in de recepten zelf zijn handgemaakt. De namen van de recepten maakt ze met waterverf, en veel tips zijn handgeschreven. “Ik wilde best alle recepttitels opnieuw schilderen, maar mijn agent raadde het af. Dat zou veel werk zijn waarvoor ik niet betaald kon worden en om dat ik 6 andere talen te doen…  Ik heb me er maar bij neergelegd. Het biedt me ook ruimte om nieuwe dingen te blijven maken en ontwikkelen.”

Missen
Mede-blogger hier op koken.blog Jasmijn was benieuwd wat ze mist aan New York dat ze hier in Silicon Valley niet kan vinden. “Op eetgebied is dat niet zo veel. Je kunt hier echt alles krijgen.” Om te vervolgen met: “Nou ja, behalve goede bagels, die zijn in New York echt spectaculair goed. En het valt me op dat er in deze regio minder spannende restaurants zijn waar mensen met hun hele hart en ziel aan werken. Een leuk, hip koffietentje, een veganistische juicebar, het gebeurt hier niet echt. Maar goed, de mensen hier zijn op een heel andere, en ook erg bijzondere manier, creatief. Ze hebben ons hele leven veranderd met hun uitvindingen, zoals internet en smartphones. Fantastisch toch?”

Terwijl de zon achter de bossen zakte, vroeg ik haar om tips. Hoe maak je nu zulke prachtige foto’s van je eten? Ervaren als ze is, en bekend met lesgeven, gaf ze de volgende tips. Schiet je foto’s in de schaduw als je buiten bent. Vermijd direct zonlicht. Ben je binnen, ga dan naar een raam en positioneer je eten en jezelf zo dat het licht van achter of opzij het bord komt. Gebruik in elk geval geen flits! Deze tips werken ook met een simpele camera, zoals die van je telefoon. Oh, en vraag in een restaurant gewoon om een tafeltje bij het raam!”

En toen ging de zon echt onder. Het terras werd met gasbranders verwarmd, maar we hielden het voor gezien. Wil je Erin Gleeson zelf in min of meer levende lijve zien, bekijk dan dit leuke filmpje dat ze in haar cabin in het bos maakte!

.

boek: The Forest Feast kookboek van Erin Gleeson
uitgeverij: Fontaine
isbn: 9789059565159
prijs: € 24,95

- meer lekkere boeken vind je in onze rubriek Kookboeken

Lees ook:Review The Forest Feast kookboek
Lees ook:Rens Kroes opent pop-up restaurant
Lees ook:Dinerdiva in de city – My life is sweet kookboek 2
Lees ook:Review Powerfood: van Friesland naar New York
Lees ook:Lisette in Luilekkerland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>