Rubriek: Restaurants en chefs

restaurants

10 tips voor koken met chocolade

Voel je je soms net Columbus in de keuken? Geen idee wat te moet doen met de chocolade en cacao die je daar aantreft? Niet links laten liggen, zoals hij wel deed, maar gebruik het in hartige gerechten zoals we je al eerder adviseerden. Weet je niet hoe? Niet erg hoor. Chocolade is best een complex

Lees verder...

Stevie Parle’s Real Kitchen

Toegegeven, ik was een beetje sceptisch toen ik de eerste keer hoorde over Stevie Parle. Weer een jonge Britse chefkok, met een serie kookboeken en een eigen televisieshow op zijn naam. Laat hij zich over een paar jaar net zo commercieel uitventen als zijn Britse collega? Maar na een bezoek vorige week aan zijn Masterclass

Lees verder...

Koken met grapefruit: Florida pizza à la Niven

Afgelopen week bereidde sterrenkok Niven Kunz tijdens een Florida Grapefruit Master Chef  Clinic een driegangenmenu met grapefruit. Koken met grapefuit zul je misschien denken? Het ligt misschien niet zo voor de hand. Mocht je nog niet overtuigd zijn, lees dan nog even het vorige blogje terug. Het voorgerecht van Niven was in ieder geval een mini-pizza

Lees verder...

Nieuw Zeelandse Wijnen in Nieuw Amsterdams menu

Het schaap lacht me telkens toe wanneer ik in de rij voor de kassa bij Albert Heijn sta. Het herkenbare symbool op het etiket van de populaire Nieuw Zeelandse Sauvignon Blanc ’Flaxbourne’ die menige Nederlander ondertussen kent. Toch is de productie van de meeste Nieuw Zeelandse wijnen, anders dan de verkrijgbaarheid van de prettig geprijsde ’Flaxbourne’ flessen (euro 6,99) doet vermoeden, relatief klein en zijn vele

Lees verder...

Koken in een echte restaurantkeuken

Kok zijn is een bikkelhard beroep. Er kleeft maar weinig romantisch aan de lange werkdagen die koks dagelijks in keukens met nauwelijks daglicht doorbrengen. Toch is het de droom van vele hobbykoks om een dagje mee te lopen in een restaurant. Om inzicht te krijgen in de geheimen van de professionele keuken, of om te

Lees verder...

Pop-up restaurant Niven in Vlaamsch Broodhuys

Het Vlaamsch Broodhuys op de 1e Constantijn Huyghenstraat in Amsterdam ontpopt zich deze week tot restaurant. In de periode 6 tot en met 13 januari biedt deze kwaliteitsbakker met ontbijt- en lunchgelegenheid een podium aan de getalenteerde chef Niven Kunz. Een leuke gelegenheid om eindelijk eens kennis te maken met deze jonge en ambitieuze kok die nu geografisch makkelijker bereikbaarbaar wordt voor mij. Het was mij al

Lees verder...

De culinaire ervaring van 2012 – Edith ontmoet Adoni Luis Aduriz

Zijn kookboek vond ik prachtig, en een terechte nominatie voor de verkiezing Kookboek van het Jaar 2012. Dus toen ik een emailtje kreeg met de vraag of ik hem wilde interviewen, hoefde ik niet te twijfelen. Adoni Luis Aduriz heeft ‘s werelds op-2-na-beste-restaurant ter wereld en bleek ook nog eens een zeer aardige, bescheiden en beminnelijke man.

Lees verder...

Het gerecht van 2012: Denise slurpte de oesters direct uit de zee!

Het was september toen ik op uitnodiging van vriend Marc Haasdijk van de Champagnist mee mocht op Oesterparade. De Oesterparade bestaat uit een educatieve boottocht op de Oosterschelde om de oestervangst van dichtbij mee te maken en vervolgens de gevangen oesters direct uit zee en in diverse bereidingen tot je te nemen. Verrukkelijk! Zo vers had

Lees verder...

Koken met sterren, kerstrecept nr.7: zacht gegaarde kreeft met asperges, ponzu en mosterd van miso en abrikozen.

Het is al bijna kerst en je wil vast wel wat inspiratie voor bijzondere recepten opdoen. Vandaag verschijnt het laatste recept in de  serie ‘koken met sterren’. Koken.blog.nl heeft de afgelopen maanden iedere vrijdag feestelijke recepten van Nederlandse Michelsterrenchefs gedeeld die toegankelijk zijn om te maken. Je kunt de reeds gepubliceerde recepten terugzoeken in de rubriek

Lees verder...

Handen uit de mouwen in de Franse Alpen

Of ik het nou bewust doe of onbewust: ik haal altijd ontzettend veel inspiratie uit het buitenland. Zowel op persoonlijk vlak als op culinair vlak. Vreemde smaken, ingrediënten, gewoonten… In de Franse Alpen kun je deze winter helemaal losgaan bij verschillende topkoks. Bijvoorbeeld in Saint Martin de Belleville waar je bij  René en Maxime Meilleur van La

Lees verder...

Margo Reuten: enige vrouwelijke Grand Chef van Nederland!

“Margootje, Margootje’” gonst het liedje van Wim Sonneveld door mijn hoofd sinds ik weet dat  Margo Reuten van het tweesterrenrestaurant Da Vinci benoemd is tot Grand Chef door Relais & Chateaux. Jaume Tàpies, internationaal president van Relais & Chateaux sprak op 19 november jl. de volgende woorden: “Het is een eer om Da Vinci tot de

Lees verder...

Nederlandse Michelinsterren bekend!

Er is de afgelopen weken druk gespeculeerd over de Michelinsterren in Nederland. Zouden we een derde drie-Michelinsterren restaurant erbij krijgen? En wie maakt hierop dan kans? Behoudt iedereen zijn sterren en welke restaurants maken kans op een eerste ster? Is het feit dat de uitreiking plaatsvindt in Maastricht een indicatie dat wellicht Beluga kans maakt

Lees verder...

Koken met sterren, recept 4: black and white Carpaccio

In de serie ‘Koken met Sterren’ deel ik in voorbereiding op de feestdagen wekelijks feestelijke recepten van Nederlandse Michelsterren topchefs die toegankelijk zijn om te maken. Deze week deelt Michel van der Kroft van het Michelinsterren restaurant ‘t Nonnetje uit Harderwijk zijn recept voor black & white Carpaccio. Dit gerecht heb ik afgelopen week tijdens de presentatie van de

Lees verder...