Scheermessen van de grill

scheermssen1

Ik wilde het al veel langer: op zoek naar scheermessen, op de plek aan de Oosterschelde waar ik vaak kokkels, mossels en oesters raap. Ze moeten er zitten, want er liggen lege schelpen op het strand en ik zie her en der zo’n gaatje in het zand met een lang, dun zanddrolletje ernaast. Als je in dat gaatje wat zout gooit, komt dit schelpdier naar boven en kun je hem eruit trekken, had ik gezien op tv bij River Cottage. Nou, mooi niet hier. In tientallen gaatjes goten mijn broer en ik scheutjes zout, maar er kwam niemand naar boven.

Gelukkig hoefden we niet met lege handen naar huis. Want ondanks dat we het echte lage water gemist hadden, verzamelden we nog genoeg mossels en kokkels om een maaltje pasta mee te maken. En een tas vol oesters om te gratineren. Recepten hiervoor volgen later.

Want: uiteindelijk aten we ‘s avonds toch de scheermessen waar ik mijn zinnen op had gezet. Op de terugweg kwamen we namelijk langs Seafarms, een Zeeuwse vis- en schelpdierkwekeij aan de Oosterschelde, waar een hele kilo van die scheermessen maar drieënhalve euro kostte. En daar hadden we met z’n drieën een ruim voorgerecht aan.

Ik maakte ze klaar volgens het vermaarde en gul gedeelde recept van DP Arkenbout, chef van restaurant De Vluchthaven in Bruinisse. Dit voorjaar aten we met de hele familie daar zijn signature dish: scheermessen van de houtskoolgrill. Een memorabele gelegenheid. En hoewel ik de scheermessen thuis op mijn ordinaire keramische grill maakte, kreeg ik toch allemaal smaakgetriggerde herinneringen aan die mooie zondagmiddag.

Een ding, dit recept is niet voor watjes om klaar te maken. De scheermessen leven nog als je ze uit de schelp snijdt en op de grill legt, zodat ze flink gaan friemelen. Je moet wat over hebben voor lekker eten…

Recept: Scheermessen van de grill

Ingrediënten

scheermssen21 kilo scheermessen

1 kleine rode ui, fijngehakt

100 ml wittewijnazijn

olijfolie

peper & grof zeezout

fijngehakte bladpeterselie (optioneel)

 

Bereiding

– Laat de ui een uurtje marineren in de wijnazijn om de scherpte eraf te halen.

– Snijd de scheermessen open: haal een scherp mes langs de binnenkant zodat je het vlees niet beschadigt. Dep droog en bestrijk ze met olijfolie.

– Druk de schelpdieren 15 seconden tegen een hete grill. Draai ze om en leg ze met de schelp onder nog 10 seconden op de grill.

– Sprenkel wat olijfolie over de scheermessen en strooi er de uienblokjes, zout en peper over, en eventueel wat peterselie. Serveren met brood.

 

Lees ook:Recept: Scheermessen uit de wok
Lees ook:Scheermessen: trend van de zeebodem
Lees ook:Vivavalentijnsmenu amuse: oesters
Lees ook:Meer kip, minder vlees
Lees ook:Recept geflambeerde coquilles met spek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>