Proef Noord-Holland: een culinaire reisgids

Wat is Bloemendaalse gele kool? Wat maakt de Opperdoezer nou zo’n bijzonder aardappeltje? Welke ingrediënten gaan er in duivenkater? Kun je nog ergens ulevellen, perendrups en stroopsoldaatjes kopen? Hoe komt FEBO aan zijn naam? Waar kun je het lekkerste schapenijs proeven?

We staan vaak niet stil bij de achtergrond van bepaalde producten. Het opeten ervan gaat ons veel beter af. Toch schuilen achter voedsel mooiste verhalen. In het zojuist verschenen boek Proef Noord-Holland wordt een stuk van het Nederlandse culinaire erfgoed blootgelegd. Auteur Emma Los beschrijft op een fascinerende wijze de prachtige geschiedenis van streekproducten uit Noord-HollandAls je van eten houdt en je bent geïnteresseerd in de afkomst ervan, dan is dit boek een feestje om te lezen.

De Zaanse Mosterd die ken je vast wel uit Noord-Holland.
Net als de Beemster kaas en de weespermop. En wat dacht je van bekende Noord-Hollandse producenten zoals Albert Heijn, de Amsterdamse chocoladefabriek Van Houten en croquettenmaker Van Dobben. Maar wie weet bijvoorbeeld dat Aalsmeer, voordat de bloemenveiling ging domineren, vooral bekend was om zijn aardbeien? Dat melkschuiten de stad Amsterdam eeuwenlang bevoorraadden met melk vanuit Waterland? Dat scheepsbeschuit in de Gouden Eeuw vooral werd gebakken in Wormer? Dat ‘zootje met butter ‘n eek’ een typisch Volendams palinggerecht is?

Herinneren – proeven – beleven
Denk niet dat Proef Noord-Holland bedoeld is voor de eigen provinciebewoners. Het boek is een kookboek, een geschiedenis en een reisgids in één. De culinaire geschiedenis van deze provincie is zo levendig geschreven en zo rijk geïllustreerd dat terwijl je leest, je het water in de Haarlemmermeer hoort klotsen, de rokende schoorstenen van de traankokerijen in de Rijp aan de horizon kan zien, het gestoken turf in het Amstelland kan ruiken, en de zuurkar door de Amsterdamse straten hoort ratelen. Je krijgt zin om naar het noordwesten van Nederland af te reizen, te struinen naar duinaardappels in het Kennemerland en een glas Jopenbier leeg te drinken met een lekker stukje Texels schapenkaas.

Gelukkig kan dat ook. Tussen de verhalen over de herkomst en productie van streekgerechten en -ingrediënten staan vele tips en adressen voor fietsers en wandelaars die de verschillende Noord-Hollandse regio’s willen bezoeken. Van winkeltjes waar je streekproducten kunt proeven tot het bezichtigen van gebouwen die ons herinneren aan het roemruchtige culinaire verleden. Degenen die trek hebben gekregen in meer, kunnen op ontdekkingstocht op www.oneindignoordholland.nl. Een site boordevol routes, verhalen, beelden over het Noord-Hollandse erfgoed.

Culinaire erfgoedkoks
Negen Noord-Hollandse sterrenkoks (oa Peter Lute, Jef Schuur, Thorvald de Winter) hebben zich laten inspireren door historische kookboeken en maken het boek compleet door oude recepten met gebruik van streekproducten nieuw leven in te blazen. De resultaten: creatief en gedurfd. De gerechten zijn door Remko Kraaijeveld gefotografeerd in stijl van Hollandse stillevens. Adembenemend mooi. Rina Hetsen, de winnares van de historische receptenwedstrijd van Stichting Oneindig Noord-Holland (waar we eerder een oproep voor deden) presenteert ook in dit boek haar bijzondere familiegerecht. Een eenvoudig maar nostalgisch recept met Noordhollandse groenten bereid in een ijzeren pot.

Proef Noord-Holland is een prachtige herontdekking van het culinaire verleden van Noord-Holland. Een aansporing om al deze lekkernijen te gaan proeven. Dus allemaal op naar Noord-Holland, met deze culinaire reisgids in de rugzak.
Het is nu te hopen dat ook andere provincies geïnspireerd worden op deze wijze om hun streekproducten onder de aandacht te brengen.

Proef Noord-Holland is te koop in de boekhandel voor €19,95

 

Foto: Remko Kraaijeveld Foto: Remko Kraaijveld – Westfries Museum

Lees ook:Gezocht: historische Noord-Hollandse recepten
Lees ook:Stem op de Eurokok!
Lees ook:Kookboek Wild winnen via kokswereld
Lees ook:Het Eerste Wieringer VIStival
Lees ook:De Oosterscheldekreeft

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Proef Noord-Holland: een culinaire reisgids

 1. Annemieke van Dieuwertje

  Wat een mooie recensie! Als je ‘em leest, zit je meteen helemaal in de sfeer. Lijkt me een heerlijk boek, gaat op mijn verlanglijstje.

    /   Reply  / 
 2. Rix Verdick

  Dat ziet er fantastisch uit. Toevallig ben ik zelf op zoek naar de duinaardappel die je noemt. Kun je me laten weten welke aardappel daar voor geschikt is. Duinaardappel is m.i. geen ras op zichzelf.
  Graag je reactie.
  Vast veel dank, Rix

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>