Je opleiding bepaalt wat je eet

Altijd werd veronderstelt dat mensen uit de lagere sociaal-economische klassen ongezonder eten en leven omdat gezond eten duurder is. Maar de Vlaamse voedingsdeskundige Patrick Mullie denkt daar het zijne van. Want het ongezonde gedrag roken is immers ook ontzettend duur.

En dus ging hij op onderzoek uit en ontdekte dat het niet het inkomen van mensen is dat bepaalt hoe gezond ze eten, maar hun opleiding. Hoe hoger de opleiding is die mensen gevolgd hebben, hoe gezonder ze eten.

School of geld?
Voor sociologen die onderzoek doen naar wat mensen doen, willen en denken zijn opleiding en inkomen heel belangrijke zaken. Veel verschillen tussen mensen kunnen door opleiding en inkomen verklaard worden. Uit onderzoek in het verleden is gebleken dat Ongezond eet- en leefgedrag (denk aan vet eten, niet sporten, roken en drinken) wordt vaker gedaan door mensen die lager op de sociaal-economische ladder staan. Zij hebben minder opleiding genoten en verdienen minder.

School dus!
Patrick Mullie wilde nu wel eens weten wat belangrijker was voor ongezond gedrag: het inkomen of de opleiding die mensen gevolgd hebben. Hij ondervroeg hiervoor 5000 militairen en ontdekte dat het inderdaad niet zozeer aan het inkomen ligt. Van de gewone soldaten rookte een derde, terwijl onder de officieren (die hoger in rang zijn) dat maar één op de 10 was. Ook werd bij de soldaten meer overgewicht vastgesteld dan bij de officieren. Uit zijn berekeningen blijkt dat de opleiding die de ondervraagden genoten hebben van meer betekenis is op hun gedrag dan hun inkomen. Hoger opgeleiden vinden gezond leven nu eenmaal belangrijker dan lager opgeleiden, zegt de aan de KULeuven gepromoveerde Patrick Mullie. Ook opvoeding en de invloed van vrienden en familie drukken een grotere stempel op iemands eet- en leefgewoonten dan inkomen, zo blijkt uit dit onderzoek. Meer daarover in dit artikel in De Standaard.

Lees ook:Minder snoepen door droog kaakje
Lees ook:Test je tussendoortje
Lees ook:Afvallen door naar school te gaan
Lees ook:We weten het wel, maar doen het niet
Lees ook:“Geen vleeswaren op je boterham”

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>