Gezond eten gewoon doen

Minder, maar gevarieerd eten en meer bewegen. Dat is toch het devies als je wilt afvallen. Maar wat moet je dan eten? Wat heeft je lichaam nodig? Het is duidelijk dat crasdiëten zoals die van Atkins, Dr. Frank of Sonja Bakker niet werken. Na het dieet krijg je de afgevallen kilo’s er als vanzelf weer bij.

Wil je nu voor eens en altijd echt weten hoe het zit, dan is Gezond eten gewoon doen een aanrader.
 

Wetenschappelijke kennis
Gezond eten gewoon doen is geen dieetboek. Het schrijft je dus niet voor wat je per dag moet eten, zoals de meeste goeroe’s wel doen. Je moet zelf blijven nadenken. En om je te ondersteunen beschrijven voedingshoogleraar Frans Kok en wetenschapsjournalist Broer Scholtens wat de bewijzen uit nationaal en internationaal onderzoek zijn voor een gezond dieet. En dan wel de serieuze bewijzen.
Het leuke is ook dat mythes over snellere stofwisselingen, het nut van vitaminepillen, dat rode wijn beter voor je is dan witte wijn, enzovoorts genadeloos onderuit worden gehaald. Met argumentatie!

Experiment
Je hebt misschien wel eens van de documentaire Supersize me gehoord, waarin Morgan Spurlock zich een maand lang volpropte met Big Macs van McDonald’s. Zo ver is Frans Kok niet gegaan, maar hij heeft wel een maand lang ongezond gegeten en nauwelijks bewogen. En de kilo’s vlogen er aan. Èn allerlei gezondheidstests wezen de verkeerde kant op. Toen hij de maand erna weer gezond ging eten en meer ging bewegen was hij de kilo’s weer kwijt en zijn lijf weer gezonder.

Gezond eten gewoon doen, hoe dan?
Het klinkt makkelijk: gezond eten moet je gewoon doen. Maar daar komt het toch echt op neer, dat weet iedereen heus wel. Niet of nauwelijks snoepen, veel fruit en groenten, en vis, kip of soja en koolhydraten maken je dieet compleet. Je lichaam heeft het nodig. Vet (vooral de foute), rund- en varkensvlees, alcohol en zout, dat kan allemaal wel wat minder. En ga bewegen!
Zie je wel, dat je nu ja zit te knikken?

Wat mij betreft is dit verplichte kost voor alle scholieren en ouders, opdat de komende generatie niet meer kan zeggen dat ze het niet wisten. Inclusief het koken van de gezonde recepten die achterin staan.

boek: Gezond eten gewoon doen – Frans Kok & Broer Scholtens – Bert Bakker – isbn: 9789035136250
9789035136250

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:We weten het wel, maar doen het niet
Lees ook:Hoeveel voedsel gooi jij eigenlijk weg?
Lees ook:Afvallen, het vaakst genoemde goede voornemen
Lees ook:Mijn Italiaanse dieet
Lees ook:Do-it-yourself boek Good Food gepresenteerd

1 Reacties // Reageer

One thought on “Gezond eten gewoon doen

  1. Healthy Recipes

    Helemaal mee eens Je moet gezond eten en gezond leven want je gezondheid is het belangrijkste gift van god.
    Bezoek onze website voor vele gezonde recepten en informatie

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>