Kinderen willen knapperige groenten

Het is aan veel eettafels vaak helemaal klaar met de gezelligheid als kinderen weigeren iets te eten. En vaak zijn dat de groenten die ze niet blieven, maar waarvan de ouders het zeer belangrijk vinden dat de kinderen die naar binnen werken. En dat gebeurt nu eenmaal bijna altijd tijdens het avondeten omdat dat het moment is waarop wij Nederlanders groenten eten.

Maar je kinderen overtuigen dat iets goed voor ze is, daar hebben ze echt geen boodschap aan. En er zijn ook nog eens verschillen naar leeftijd.  Heel jonge kinderen kijken vooral naar de kleur en vorm, en een bruin plekje vinden ze maar niets. Wij weten dat dat vaak een teken van smaak kan zijn (denk aan geroosterde groenten), maar op smaak oordelen kinderen pas als ze een paar jaar ouder zijn. De jongere kinderen houden ook meer van knapperige groenten dan slappe glibberige groenten. Het lijkt er op dat ze deze wat minder onder controle hebben in hun mond omdat hun kaakspieren nog niet zo ontwikkeld zijn als die van volwassenen. Dat blijkt uit een onderzoek van Gertrude Zeinstra van de Universiteit Wageningen.

Ook onderzocht zij in hoeverre het uitmaakt dat kinderen zelf hun groenten kiezen. Dat vinden ze leuk, maar of ze er nu echt meer van gaan eten, dat blijkt weer niet uit haar onderzoek. Ondanks dat het door de eigen keuze wel een stuk gezelliger aan tafel werd. En dat is dan weer een goede tip voor diegenen die daarvan houden.

Heb je andere tips nodig om je kinderen groenten te laten eten? Bekijk dan deze tips eens:
* geef je gerechten een leukere naam
* boek:  Spaghetti aan het plafond – Yvon Jaspers – Nieuw Amsterdam – isbn 9789046805169  - te koop bij bruna
* boek:  Keet Smakelijk - Laura Emmelkamp & Scato van Opstall – Keet Smakelijk – isbn 9789081439619 – te koop bij bruna
* tips van Gordon Ramsay


Lees ook:Keet Smakelijk Peuter Soepboek
Lees ook:Aap Boki leert kinderen groenten en fruit eten
Lees ook:Smaak wordt al in baarmoeder bepaald
Lees ook:Keet Smakelijk
Lees ook:Tips: Koken met kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>