Cups in de Nederlandse keuken

Internationale maten in recepten, het blijft een uitdaging. Dat bleek maar weer eens toen ik een paar weken geleden een recept plaatste voor Kretiaanse courgettekoekjes. Het recept komt rechtstreeks van mijn Kretiaanse kookdocente en de ingrediëntenlijst is dus samengesteld met internationale maten. Zelf heb ik een handig keukenhulpje daarvoor, een setje cups. Gekocht voor een paar euro op de rommelmarkt. Mocht je die niet hebben, dan zijn er gelukkig een aantal handige rekenhulpjes te vinden. We zetten de handigste hulpjes voor je op een rij.

Heb je een lekker recept gevonden, maar staan er buitenlandse maten in zoals cups en ounces? Geen probleem, je kunt ze natuurlijk omrekenen. In Nederland gebruiken we zowel maten voor volume (milliliters en liters) als voor gewicht (gram en kilogram) in recepten. In Amerika bijvoorbeeld werkt men vooral met volumematen (inhoudsmaten). En die zijn dan ook nog eens anders dan wij gewend zijn, bijvoorbeeld cups.

Wat vloeistoffen betreft is het makkelijk. Want of je nu een cup water of een cup melk moet hebben, dat is altijd 240 ml (236.588237 om precies te zijn). Voor vaste stoffen wordt het iets lastiger, maar met een rekenhulpje kom je er wel uit. De meest voorkomende ingrediënten alvast op een rijtje:

boter 200 gr
eieren 243 gr
melk 244 gr
olie 220 gr
bloem 110 gr
suiker 200 gr

Op deze website  kun je nog veel meer omrekenen. Ook al is de opmaak van de site verschrikkelijk, de inhoud is echt perfect. Alle standaard bakingrediënten komen aan bod, maar ook bijvoorbeeld cacaopoeder en gist. En hier vind je een enorme omrekenlijst van cup naar gewicht. Een geweldig complete lijst waarin zelfs onderscheid gemaakt wordt tussen geraspte appels en appels in blokjes en paprikastukjes of paprikaringen.

Nog wat extra omrekenlijstjes vind je hieronder:

1/2 oz 15 gram
1 oz 30 gram
2 oz 60 gram
3 oz 85 gram
4 oz 115 gram
5 oz 145 gram
6 oz 170 gram
7 oz 200 gram
8 oz 230 gram
16 oz 460 gram
1,5 lb 490 gram
2,2 lb (kilogram) 1000 gram

 

225ºF 110ºC
250ºF 120ºC
275ºF 140ºC
300ºF 150ºC
325ºF 160ºC
350ºF 180ºC
375ºF 190ºC
400ºF 200ºC
425ºF 220ºC
450ºF 230ºC
475ºF 240ºC

 

1 cup 240 ml
1/4 teaspoon 1 ml
1/2 teaspoon 2 ml
1 teaspoon 5 ml
1 tablespoon 15 ml
2 tablespoons 25 ml

Lees ook:Recept: chocolade-boerenkool-fudge-lollies
Lees ook:Pepernoten recept
Lees ook:Foodblogswap: Zeeuwse bolus
Lees ook:Testkeuken: Raw Noodles
Lees ook:Recept Tarte Tatin

1 Reacties // Reageer

One thought on “Cups in de Nederlandse keuken

  1. Herna

    Bedankt voor de uitleg.
    Groet Herna

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>