Een Pepernotenrevolutie?

Koud terug van een weekje warm Sicilië (hebben jullie me gemist?), krijg ik via twitter de vraag of ik mee wil doen aan een Pepernotenrevolutie. Ja, ik klapperde eerst ook even met mijn oren. De zomer moet nog beginnen en we gaan het nu al over de lekkerste sinterklaaslekkernij hebben?

Maar als ik doorklik, begin ik het te begrijpen. Je kunt er gewoon niet vroeg genoeg bij zijn!
 

En wel om iedereen te laten zien dat het helemaal niet moeilijk is om zelf de lekkerste pepernoten te maken. En om bakkers (en wie weet ook de grote fabrikanten?) ervan te overtuigen om nu eens lekker strooigoed te maken. En dat ben ik met culinair historicus Lizet Kruyff eens.

Undergroundpepernoten
Lizet Kruyff bakte vorig weekend voor de Undergroundboerenmarkt pepernoten zoals ze dat in de 18e eeuw deden. Toen kwamen ze nog niet uit de fabriek, maar kochten mensen ze bij de bakker of maakten ze zelf. Bloem, suiker, eieren en wat pepernotenmix, meer heb je niet nodig. En die pepernotenmix, die maak je ook gewoon zelf. Met wat kardemon, anijszaad, nootmuskaat en peper (natuurlijk!), zoals Lizet het doet. Lees hier het oudste recept voor pepernoten dat Lizet hertaalde uit  het kookboek De Nieuwe, Welervarene Utrechtsche Keukenmeid uit 1771.

En doe in het najaar mee aan de wedstrijd Wie bakt de lekkerste pepernoten? Tegen die tijd lees je hier natuurlijk meer daarover!

Lees ook:Een pepernotenrevolutie
Lees ook:Het Vermakelijk Landleven
Lees ook:nee! dat zijn kruidnoten
Lees ook:Lezing en proeverij culinaire geschiedenis
Lees ook:Recept pepernoten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>