Rubriek: Meten is (w)eten

meten is (w)eten

Beter rekenen door chocolade

De eindexamens komen er al weer bijna aan, en ik kan me voorstellen dat veel scholieren nu al aan het nadenken zijn over hun examenuitrusting. Eén tip kan ik ze alvast geven: neem wat chocolade mee om je hersencapaciteit te verbeteren.

Lees verder...

Twintig procent jongeren bekend met overeten

Ook jongeren tussen de 12 en 18 jaar kunnen er last van hebben: emotie-eten. Dat wil zeggen dat ze wel eens de controle verliezen over hun eetgedrag. Bijna twintig procent van de jongeren zegt in een Vlaams onderzoek wel eens de controle te hebben verloren! Dit aantal verdubbelt als we alleen kijken naar jongeren met overgewicht.

Lees verder...

Eenderde minder bezoeken aan sterrenrestaurants

De animo om een restaurant met een Michelin-ster te bezoeken is afgenomen. Dat blijkt uit een kleine enquete dat Bijzondere restaurants hield onder de lezers van haar nieuwsbrief. Maar liefst een derde van de mensen die reageerden op de enquete zeiden minder vaak een sterrenrestaurant te zullen bezoeken vanwege de kredietcrisis. Daarnaast antwoordde bijna tweederde

Lees verder...

Kinderen eten meer groenten met creatieve naam

Kinderen en eten, het is lang niet altijd een goede combinatie. Boeken vol worden er over volgeschreven (zoals deze), maar nu heb ik een tip voor je die wetenschappelijk is getest. Geef het eten een creatieve naam en je kinderen slikken het wel!

Lees verder...

Smoothies geen vervanger fruit en groenten

De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop, zoiets als onze Consumentenbond, laat zien dat kant-en-klare flesjes smoothies geen directe vervanging zijn van verse groenten en fruit. In het kort komt het daarop neer dat het aantal vezels en vitaminen in de flesjes smoothies of andere soortgelijke fruitdrankjes lager ligt dan in vers fruit.

Lees verder...

Porties van recepten steeds groter

Iedereen die wil weten waarom we met z’n allen toch steeds dikker worden, zou eens een kijkje moeten nemen in de boekenkast. Een Amerikaanse onderzoeker Brian Wansink heeft namelijk ontdekt dat recepten sinds 70 jaar geleden steeds meer energie zijn gaan bevatten. Maar liefst 63% meer!

Lees verder...

Vrouwen kunnen geen weerstand bieden tegen voedsel

Stel je geeft gezonde mensen 17 uur lang niets te eten. Dan zet je ze een schaal voor de neus met hun favoriete eten, van ijsjes tot hamburgers, wat ze maar zouden willen. Maar hier mogen ze niet van eten, je geeft ze de opdracht om dit eten te weerstaan door aan andere, niet-eetgerelateerde, dingen

Lees verder...

Wat kook jij met Kerst?

Zo vlak voor de Kerstdagen ben ik wel nieuwsgierig: hoe doen de lezers van koken.blog het met Kerst? Koken ze een volledig menu met alles erop en eraan? Of houden ze het simpel en gaat het meer om de gezelligheid dan om het culinaire? Koken ze alles zelf of verdelen ze alle gangen over meerdere personen,

Lees verder...

Gastroseksueel woord van het jaar 2008?

Ook dit jaar organiseert Van Dale weer de verkiezing van woord van het jaar. Tien woorden die karakteristiek voor 2008 zijn, zijn genomineerd. En 1 van die 10 is het woord gastroseksueel. Dat is volgens Van Dale een “man die zijn kookkunst aanwendt om een vrouw te verleiden of te behagen.”.

Lees verder...

Biologisch voor sterrenkoks

Twee procent van de gewone burgers doet het en maar liefst 2 op 3 koks van Nederlandse sterrenrestaurants: koken met biologische producten. Het radioprogramma Vroege Vogels deed een onderzoekje onder de 83 restaurants met 1 of meer Michelinsterren. En uit dat onderzoek blijkt dat de koks vooral voor biologisch kiezen vanwege de smaak, en niet

Lees verder...

We smeren het liefste ons bammetje zelf

Stegeman heeft het laten onderzoeken: tweederde van de Nederlanders neemt zijn eigen lunch mee. En maar een kleine 20% vind een lunch uit de kantine of winkel lekkerder. Een reden om zelf de boterhammertjes te smeren is dat dat rust geeft, aldus 36% van de 520 ondervraagden. Een even grote groep neemt geen pauze maar

Lees verder...

En de winnaar is …

Met de omzetting naar de nieuwe layout is ook de poll “Wat is jouw favoriete keukengereedschap” verdwenen. Dat komt omdat er achter de schermen ook het een en ander is veranderd. En zo wordt het wel erg lastig om de uitslag van de poll te beschrijven. Wat ik onhouden heb, is dat het mes jullie favoriete

Lees verder...

Simplisties keukengereedschap

Inspiratie voor je keuze voor de poll kan je opdoen in dit filmpje over de Simplistische Keuken van Van Kooten & De Bie. Meedoen aan de winactie kan ook nog steeds: leg onder dit bericht uit wat jouw favoriete tool in de keuken is en maak kans op het boek Tools for cooks van Christine McFadden. Een emailtje sturen aan

Lees verder...

WINNEN: Wat is jouw favoriete keukengereedschap? (& poll)

Iedere kok heeft zo zijn favoriete gereedschap. De een zweert bij zijn messen, de ander noemt toch zijn fornuis als meest favoriet en nummer drie kan echt niet zonder zijn favoriete pan. Maar wat is jouw favoriete tool in de keuken? Vul de poll hiernaast in en maak kans op het boek Tools for Cooks van

Lees verder...

Stamppot geliefd bij kinderen, zeggen ze

Hoe het ze gevraagd is weet ik niet, maar ik heb wel een vermoeden. Nederlandse kinderen zouden dol zijn op stampppot en zouden het liefst meer dan de 1x per week die ze het voorgeschoteld krijgen op tafel willen hebben.Dat is een bericht dat nu.nl van GezondheidsNet overnam en die vermeldt weer Unox als bron.

Lees verder...