Een pepernotenrevolutie

Het Sinterklaasfeest, het kan niet zonder gedoe. En er is nogal wat af te dingen op het feest, denk maar mee. De zwarte Zwarte Pieten die al het harde werk voor de blanke man doen, het snoepgoed dat al in augustus in de winkels ligt (“omdat wij er naar vragen”, Ben jij dat geweest?) en natuurlijk rondom de naamsverwarring van kruid- en pepernoten. En nu is er een nieuw initiatief. Een historisch, culinair verantwoorde revolutie zelfs: de pepernotenrevolutie.

Wat is de pepernotenrevolutie?
Nu we allemaal het verschil weten tussen kruid- en pepernoten, kunnen we een stapje verder gaan, moet historicus Lizet Kruyff gedacht hebben. Zij ging op zoek naar het oudste opgeschreven recept voor pepernoten en kwam tot verrassende ontdekkingen.
 

PEPERnoten zijn genoemd naar de peper die er in zit. En dat is niet de peperbolletjes die wij nu zo goed kennen en door onze molen halen. In de 18e eeuw verdrong deze peper de staartpeper (meer uitleg) die we daarvoor gebruikten. En waar nu nog maar heel lastig aan te komen is. Maar het kan wel.

Het doel van de pepernotenrevolutie?
Lizet Kruyff is ervan overtuigd dat de oude pepernoten vele malen lekkerder zijn dan de pepernoten die we nu eten. Mede dankzij de staartpeper, die niet zo peperig is als de peper die we nu gebruiken. Ze maakte het oudst bekende specerijenmengsel na en maakte er in de zomer pepernoten van. Tijdens de Undergroundboerenmarkt verraste ze er de bezoekers mee. En nu roept ze op:

Willen we smaakvolle pepernoten?
JA! Ik kreeg een beetje van het mengsel en vroeg me direct af wat de postbode dacht. Je rook het al door het plastic zakje heen. Hmm, heerlijke speculaaskoeken werden het, en deze week probeer ik Lizet haar eigen recept zeker nog uit.

Smakelijke revoluties, ik ben er dol op!

Lees ook:Een Pepernotenrevolutie?
Lees ook:Maak van de noot een deugd
Lees ook:Het Vermakelijk Landleven
Lees ook:nee! dat zijn kruidnoten
Lees ook:Lezing en proeverij culinaire geschiedenis

1 Reacties // Reageer

One thought on “Een pepernotenrevolutie

  1. Pingback: Maak van de noot een deugd | Koken

  2. Edith Dourleijn

    En de pepernoten van Lizet staan in de oven. En een beetje van het pepernotenkruidenmengsel zit in de pompoen-kikkererwtensoep. Het ruikt hier dus heerlijk in huis!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>