Foodpairing = Smaakwetenschap

Abrikoos, passiefruit, hazelnoot, koffie, pepermunt. Een vreemde combi? Niet volgens de foodpairing smaakwetenschap. Deze ingrediënten hebben namelijk een gezamenlijke smaakvriend: erwtjes. En zo heeft elk ingrediënt, elke smaak, een eigen Foodpairing tree.

Gaschromatograaf?
Chefkoks, foodies, mixologen en smaakprofessoren zijn steeds op zoek naar dé perfecte smaakcombinaties. Aan de Universiteit van Leuven hebben ze er zelfs een heus apparaat voor: een gaschromatograaf gekoppeld aan een massa spectrometer. Dit meet aromamoleculen in eten en drinken. In de afgelopen jaren is een uitgebreide database opgebouwd van de aroma’s van allerhande soorten voeding en dranken. Producten die geurstoffen gemeen hebben, blijken de producten die goed combineren en worden weergegeven in een zogenaamde Foodpairing tree. Zo biedt Foodpairing ondersteuning bij het maken van nieuwe combinaties met voeding of drank. Foodpairing is echter niet gebaseerd op intuïtie of bestaande recepten, maar op wetenschappelijke analyses, wat zorgt voor een objectief overzicht van mogelijke combinaties.

Foodpairing tree
Foodpairing is gebaseerd op wetenschappelijke aroma-analyses. Het is gebaseerd op het principe dat voedingsmiddelen goed te combineren zijn als hun voornamelijkste aroma-componenten met elkaar overeen komen. Het leuke is dat je echter niets hoeft te begrijpen van deze wetenschappelijke analyses om Foodpairing te kunnen gebruiken. Want daar heb je de Foodpairing tree voor. Foodpairing tree is een interactieve visualisatie van een ingrediënt met zijn mogelijke combinaties, geclusterd per categorie. Elke tak van de tree is een categorie, zoals bijvoorbeeld zuivel, vlees of kruiden en specerijen. Als je klinkt op de categorie zal deze uitvouwen, waarna je verschillende subcategorieën ziet verschijnen. De subcategorieën van de categorie kruiden en specerijen zijn bijvoorbeeld kruiden, specerijen, bloemen en planten. Het geselecteerde product in een Foodpairing tree is gepositioneerd in het midden en daaromheen zijn de ingrediënten te zien waarmee het gekozen product goed combineert. Hoe dichter een ingrediënt bij het midden staat, hoe beter de combinatie.

Morgen op koken.blog een bijzonder recept van boterwafel, kip en erwtjes!


Foodpairing app

Jawel, er is ook een app. Handig als je in de keuken staat, of op de markt! De app is te downloaden via:

http://itunes.apple.com/us/app/foodpairing-explorer/id495129872

Wanneer je vooraf een profiel aanmaakt kan het ook via:

http://www.foodpairing.com/en/purchase/pricing/

Zo kan de tool zowel op PC als op Ipad worden gebruikt.

 

Ter inspiratie: Foodpairing at work

Lees ook:Foodpairing recept: boterwafels, kip, erwtjes
Lees ook:Winifreds kruidenwaaier
Lees ook:Recept Spread van aubergine (Baba ganoush)
Lees ook:De smaakbijbel
Lees ook:Recept – Popcorn met aardbeiboter

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>