Vivavalentijnsmenu amuse: oesters

Voor het eerste gerecht (de amuse) uit ons Vivavalentijnsmenu vol afrodisia gaan we te rade bij voormalig koken.blog-collega Edith. Zij vertelde eerder al dat we al sinds de Romeinen de oester als afrodisium beschouwen. De gelijkenis met de vrouwelijk genitaliën is hiervoor de reden. Een oestertje als amuse is dus bij uitstek de ideale start van een verrukkelijk verleidingsdiner. En als je niet van rauwe oesters houdt, leg ze dan even met wat kaas onder de grill. Ideaal voor beginnelingen! Onder het basisrecept voor oesters staat ook nog een recept voor deze gegratineerde oesters.

OESTERS
basisbereiding

Ingrediënten:
* 1 of 2 oesters per persoon
* 1 citroen
* peper (uit de molen)

Bereidingswijze:
Maak de schelp onder de koude kraan schoon.
Het openen van de oesters: Leg een (schone!) theedoek in je hand en let daarop een oester met de bolle kant naar beneden. Zet je oestermes in de sluitspier bij de scharnier in de oester, ca 1 a 1,5 cm is diep genoeg. Draai nu het mes totdat je hoort dat de oesterschelp breekt. Snijd dan de spier door en zorg dat je mes daarbij langs de bovenste schelp blijft gaan, anders prik je het beestje doormidden.
Maak ook de binnenkant schoon door vuile restjes eraf te vegen (niet onder de kraan houden!).
Snijd de oester los van de onderkant, maar pas op dat je het vocht in de schelp houdt.
Serveer de oesters met citroensap en wat peper uit de molen.

TiP: Serveer de oesters op een bedje van fijngemalen ijs. Dan blijven ze mooi staan en lekker koel.

GEGRATINEERDE OESTERS
lekker van onder de grill

Ingrediënten:
* 1 of 2 oesters per persoon
* klein beetje geraspte Parmezaanse kaas
* klein klontje boter
* versgemalen peper

Bereidingswijze:
Open de oesters zoals hierboven staat aangegeven.
Leg ze vervolgens in een ovenschaal, evt op wat grof zeezout zodat ze blijven staan.
Draai er wat peper uit de molen over, verdeel er wat kaas over en doe bovenop iedere oester een klein klontje boter.
Zet de schaal onder de grill en laat de kaas in een paar minuten gratineren.

Lees ook:Man eet 420 oesters in 8 minuten
Lees ook:Hoe een parel te maken
Lees ook:Recept Gegratineerde tacochips
Lees ook:Scheermessen van de grill
Lees ook:WIN: Hoe een parel te maken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>