Appels en taart in overvloed

De romantiek van het landelijke leven was even ver te zoeken in de boomgaard van Martin Duvekot uit het Zeeuwse Vrouwenpolder. Door de Russische fruitboycot kon hij zijn appels niet kwijt en stevende hij af op een financiële strop. Maar vindingrijkheid wint altijd en deze teler nodigde het publiek uit om zijn boomgaard leeg te komen plukken. Vijftig cent voor een kilo appels of peren en een leuk dagje uit gratis erbij. Het succes was overweldigend en enthousiaste plukkers kwamen de afgelopen twee weekenden vanuit Amsterdam tot Antwerpen, om kruiwagens en auto’s vol te laden. Met het heerlijke vooruitzicht op taart, sap, chutney en onvolprezen eigengemaakte appelmoes.In een stralende najaarszon plukte ik afgelopen zaterdag samen met mijn oudste zoon ook in no-time 26 kilo appels en peren bij elkaar.

Zondag bakdag

En toen moest er gebakken worden natuurlijk! Zondag stond in het teken van keukenvertier en appeltaart. Schandalig genoeg voor een voormalig patissier, kamp ik al meer dan een jaar met een slechtwerkende oven. Maar we hikken al even lang tegen een verhuizing aan en om dan een nieuwe te installeren is ook zoiets. En ondertussen weet ik inmiddels met dit barrel en zijn grillen toch ook nog wel wat te bakken. Ik koos nu het recept voor een appelplaattaart met kanee,l omdat die foolproof is en lekker snel klaar.

 

Appel- en baktips

* Gebruik een bakblik van max. 30 x 40 cm. Kleiner mag, en een gewone springvorm gebruiken kan ook, maar met een groter blik wordt de taart echt te dun.

* Natuurlijk kun je deze taart ook prima maken met (zelfgeplukte) peren.

* 100 gram gehakte hazelnoten of cranberry’s geeft weer een heel andere draai aan je taart

* Komend weekend en in de herfstvakantie valt er nog genoeg te plukken in de boomgaard, dus komt allen naar Zeeland! Adres: Vroonweg 2, Vrouwenpolder

 

Recept: Appelplaattaart met kaneel

 

Ingrediënten

200 gram bloem

200 gram boter, op kamertemperatuur

200 gram fijne kristalsuiker

4 eieren

½ eetlepel bakpoeder

1 eetlepel kaneel

4 appels geschild en in stukjes van 1½ cm gesneden

 

Verwarm de oven voor op 180° C.

Smeer het bakblik in met een beetje olie of boter en bekleed het met bakpapier.

Mix de boter samen met de suiker tot het een gladde massa. Voeg de eieren toe en mix nog even goed.

Zeef de bloem, het bakpoeder en de kaneel door het mengsel en roer het met een houten lepel goed door elkaar.

Meng ten slotte de appelstukjes door het deeg en giet het mengsel in het bakblik.

Bak de taart ± 40 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is en licht terugveert als je erop drukt.

NB: Als je een kleiner blik hebt gebruik, kun je het beste de temperatuur wat bijstellen naar beneden en de baktijd verlengen. Voor een springvorm van 25 cm doorsnede zet je de oven op 160º C en bak je de taart ± 50 minuten. Ovens zijn net mensen: je moet ze leren kennen en ze hebben allemaal hun eigen gebruiksaanwijzing.

 

 

Lees ook:Recept Tarte Tatin
Lees ook:Recept: Aspergemuffins
Lees ook:Bakken zonder oven
Lees ook:Recept – Tarta de manzana
Lees ook:Recept toetje: Appels uit de oven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>