Rubriek: Feest-eten

Koken met sterren, kerstrecept nr.7: zacht gegaarde kreeft met asperges, ponzu en mosterd van miso en abrikozen.

Het is al bijna kerst en je wil vast wel wat inspiratie voor bijzondere recepten opdoen. Vandaag verschijnt het laatste recept in de  serie ‘koken met sterren’. Koken.blog.nl heeft de afgelopen maanden iedere vrijdag feestelijke recepten van Nederlandse Michelsterrenchefs gedeeld die toegankelijk zijn om te maken. Je kunt de reeds gepubliceerde recepten terugzoeken in de rubriek

Lees verder...

Video: kerststol maken

Het is weer donderdag en dat betekent een lekkere en inspirerende video op Koken.blog.nl! De meeste kerstmenu’s zijn al uitgewerkt en ingrediënten worden druppelsgewijs ingekocht. Maar heb je al gedacht aan het kerstontbijt? In nog geen uur staat er bij jou versgebakken kerststol op tafel! Watch and learn:     Het recept in letters kun je hier terugvinden.

Lees verder...

Het kookboek van 2012 – Denise duikt in Italiaanse tradities

Mijn hart gaat altijd sneller kloppen als het over Italië gaat. Het is niet alleen mijn favoriete vakantiebestemming, ook op culinair gebied blijft het mij trekken. Ik hoefde er niet lang over na te denken welk kookboek tot mijn favoriet behoort. Het kookboek ‘De keuken van Mamma Rosetta’ van Lella Antinozzi staat voor mij met stip bovenaan.

Lees verder...

De kerstgeur van kruidbroodjes

Welke nostalgische bakgeuren associeer jij met kerst? Bij mij roept kerst ieder jaar weer de associatie met kruidbroodjes op. Deze ‘rode’ timpen met sukade waren in mijn jeugd in Rotterdam een vast onderdeel op de kerst-ontbijttafel. De geur ervan is mij altijd sterk bijgebleven. Een mix van zoete en kruidige tonen van o.a. kruidnagel en kaneel.

Lees verder...

De Echoput: Eerste Hulp bij Kerstdiner

Ben jij al druk bezig met de culinaire invulling van de kerstdagen? Of dreig je bij het naderen van de datum te verzinken in een pré-kerststress? Kookfanaat of stresskip, breng zaterdag 15 december eens een bezoekje aan de Kerstmarkt van De Echoput in Hoog Soeren. Hotel Restaurant Gastronomique  De Echoput, vooral bekend vanwege zijn restaurant

Lees verder...

Recept: tweesterrendumplings uit Hongkong

Ik had eind november het geluk dat ik voor verschillende media naar Hongkong mocht om daar te genieten van alle culinaire geneugten. Op dag één bezochten we gelijk tweesterrenrestaurant Ming Court en kregen we een rondleiding door de enorme keuken. Maar daar bleef het niet bij! We werden aan het werk gezet met varkensdij, garnalen en shiitake

Lees verder...

I <3 HEMA

Ik geef het toe. Samen met misschien wel miljoenen andere Nederlanders houd ik van de HEMA. Ik neem zelfs de slechte kwaliteit van bijvoorbeeld kleding of horloges op de koop toe. Die koop ik gewoon niet (meer). Gelukkig liggen er nog genoeg andere, leuke spullen op me te wachten. Spullen met dat kenmerkende, kleurrijke HEMA-uiterlijk.

Lees verder...

Koken met Sterren, kerstrecept 6: Rivierbaars, chlorofyl van venkel en een jus van sjalot en buikspek

Met het oog op de feestdagen kunnen jullie onder de naam ‘koken met sterren’  iedere vrijdag op Koken.blog.nl feestelijke recepten van Nederlandse Michelsterrenchefs vinden die toegankelijk zijn om te maken. Deze week heb ik Jonnie Boer van het drie Michelinsterren restaurant De Librije zo ver gekregen om zijn feestelijke recept met jullie te delen. Het recept heet ‘Rivierbaars, chlorofyl

Lees verder...

Recept Sinterklaassoep van pompoen en pepernotenmix

Gaat de goedheiligman vandaag aan jouw deur voorbij, maar wil je zijn verjaardag toch niet helemaal ongevierd laten? Of ben je juist nog op zoek naar een lekkere soep om de oude man mee te geven voordat hij na zijn bezoek bij jouw het dak weer op gaat? Hoe dan ook, deze verrassende, vullende pompoensoep

Lees verder...

Hoender met gebakken polenta, gegrilde witlof en saus van citroen en sechuan

Niet zo lang geleden was ik aanwezig bij het persdiner van Floor17 in het nieuwe Ramada Apollo Centre in Amsterdam-West en een van de gerechten die Executive Chef Richard Matulessy (ex-Amstel) serveerde, was deze hoender. Mán wat was dat lekker! Ik ben meteen achter het recept aangegaan en here it is! Veel plezier met het

Lees verder...

Koken met Sterren, recept 5: Ananas met champagnesabayon

Met het oog op de feestdagen kunnen jullie onder de naam ‘koken met sterren’ iedere vrijdag op Koken.blog.nl feestelijke recepten van Nederlandse Michelsterrenchefs vinden die toegankelijk zijn om te maken. Deze week deelt Margo Reuten een dessert met haar favoriete ingrediënt ananas in de hoofdrol. Margo Reuten is onlangs door Relais& Chateaux benoemd tot Grand Chef en

Lees verder...

Koken met sterren, recept 4: black and white Carpaccio

In de serie ‘Koken met Sterren’ deel ik in voorbereiding op de feestdagen wekelijks feestelijke recepten van Nederlandse Michelsterren topchefs die toegankelijk zijn om te maken. Deze week deelt Michel van der Kroft van het Michelinsterren restaurant ‘t Nonnetje uit Harderwijk zijn recept voor black & white Carpaccio. Dit gerecht heb ik afgelopen week tijdens de presentatie van de

Lees verder...

Koken met Sterren, recept 3: Gamba’s a la plancha

In de serie ‘Koken met Sterren’ deel ik in voorbereiding op de feestdagen wekelijks feestelijke recepten van Nederlandse Michelsterren topchefs die toegankelijk zijn om te maken. Deze week deelt Martin Kruithof van het twee Michelinsterren restaurant De Lindenhof in Giethoorn zijn recept voor Gamba’s a la plancha met zoetzure rettich. Hieronder zijn recept waarmee je alvast

Lees verder...

Koken met sterren, recept 2: Kabeljauw bestoken met laurier

Voor wie het gemist heeft, zal ik nog even herhalen dat ik in voorbereiding op de feestdagen, wekelijks aandacht zal besteden aan unieke recepten die geschikt zijn om met vrienden en/of  familie van te genieten. Om echt iets bijzonders op tafel te zetten,daag ik de topchefs van Nederlandse Michelsterrenrestaurants uit een van hun  recepten met jullie te

Lees verder...