Kerstmenu: Wij houden het simpel dit jaar

Wat eten we met kerst? Deze vraag bleef bij ons thuis tot enkele dagen geleden nog onbeantwoord. Om me heen hoor ik de gekste gerechten voorbij komen. Het moet allemaal exclusiever, lekkerder en uitgebreider dan voorgaande jaren. Ik doe er dit jaar even niet aan mee! Voor mij Tweede Kerstdag een eenvoudig, maar niet minder lekker, menu. Veel gerechten die van tevoren al gemaakt kunnen worden, zodat we lekker lang met elkaar rond de kerstboom spelletjes kunnen doen, kerstfilms kunnen kijken en genieten van elkaars gezelschap onder het genot van een lekker hapje en drankje.

Kersttafel

Voorbereiden van kerstmenu

Mijn menu voor dit jaar bestaat uit pompoensoep, aardappeltjes uit de oven met groente en vlees en als toetje brownie met ijs en slagroom. De pompoensoep en brownie kun je prima een of twee dagen van tevoren maken. Als je de brownie na het bakken nog even een dagje (of twee) in de vriezer laat, dan wordt deze alleen maar lekkerder! Op de dag zelf hoef je alleen nog maar de aardappeltjes, groente en het vlees te bereiden. Laat kerst maar komen!

Pompoensoep met prei en kerrie

Ingrediënten (4 personen)
800 gram pompoen
1 prei
1 el roomboter
1 tl kerriepoeder
3 el droge witte wijn
2 kippenbouillontabletten
10 blaadjes verse basilicum
2 el crème fraîche
zout
vers gemalen peper

Bereiding
Snij de pompoen in stukken, schil hem, verwijder de pitten en draden en snij de pompoen in stukjes.
Was de prei en snij hem in dunne ringen.
Verhit de boter in een soeppan en fruit de kerrie kort.
Voeg de pompoen en prei toe en bak het eventjes.
Voeg de wijn en ca. 3 dl water toe en kook het geheel in ongeveer 15 minuten gaar.
Pureer de groenten met vocht in een keukenmachine of staafmixer tot een gladde puree.
Voeg de bouillontabletten en 5 dl water toe en verwarm de soep zachtjes, laat de bouillonblokjes al roerend oplossen.

Als je soep van tevoren maakt, dan kun je met onderstaande stappen wachten tot je de soep gaat serveren.
Snijd de basilicumblaadjes in reepjes, roer de creme fraîche door de soep en breng de soep op smaak met zout en peper. Dien de soep op in diepe borden en bestrooi deze met de basilicumreepjes.

Aardappeltjes uit de oven met groente en vlees

Aardappeltjes
400 gr rode aardappelen
1 teen knoflook
Tijm
Olijfolie

Snij de aardappelen in blokjes en vermeng met de fijngehakte teen knoflook en tijm en besprenkel met olijfolie. Laat dit even intrekken en zet vervolgens ongeveer 20 minuten in de oven op 200 graden.

Zoals gezegd houden we het kerstdiner dit jaar eenvoudig (maar niet minder lekker). Wat is je favoriete groente? Serveer dit bij je aardappelen. Mocht je zo snel geen inspiratie hebben? Broccoli of worteltjes zijn eenvoudig klaar te maken. Wij kiezen voor worteltjes. Voor het vlees gaan we enkele dagen voor kerst naar de slager en kiezen we daar een lekker stuk vlees uit. Naar alle waarschijnlijkheid kiezen we voor biefstuk. Lekker snel klaar, maar echt een verwennerij!

Brownie

Het onderstaande recept van deze ‘gezonde’ brownie kwam ik deze maand online tegen op het blog van The Beauty Assistant. Mijn eerste stuk at ik warm, maar ik ontdekte later dat de brownie zoveel lekkerder is als deze goed koud is geweest. Ik stopte de afgekoelde brownie met topping enkele dagen in de vriezer. Het ontdooien gaat vrij snel!

Ingrediënten
130 gram amandelmeel
1/2 tl bakpoeder
50 gram rauwe cacao poeder
7 ontpitte dadels
1 grote rijpe banaan

Voor de topping
2 el kokosolie
1 el rauwe cacao poeder
1 tl rauwe honing
1 tl vanille poeder

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Mix eerst de rijpe banaan samen met de dadels in een blender of keukenmachine tot een puree.
Meng de droge ingrediënten in een kom door elkaar met een lepel.
Voeg daarna de puree toe aan de kom met droge ingrediënten en mix het goed door elkaar tot een deeg substantie.
Doe het deeg daarna in een wat kleinere bakvorm, en stop de brownie in de oven voor 20 minuutjes.
Maak ondertussen de topping alvast klaar.
Mix de kokosolie samen met de rauwe cacao, honing en vanillepoeder.
Wanneer de brownie wat is afgekoeld, giet je de topping eroverheen.

Serveer met een bolletje ijs of slagroom.

Lees ook:Kies je eigen stijl: 2x recept pompoensoep
Lees ook:Recept uit Moro Londen: Soep van geroosterde pompoen met kaneel
Lees ook:Recept Soepje twee in één
Lees ook:Kokenblog Kerstmenu: Pompoen-kikkererwtenstoofpot met halloumi
Lees ook:Recept Gekarameliseerde aardappeltjes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>