Rubriek: Feest-eten

Tips voor het Kerstmenu: de voorbereidingen (5)

Het is de afgelopen dagen al zijdelings aan de orde gekomen, maar als je ongeveer weet wat je wilt maken, dan wordt het tijd om eens na te denken hoe je dat allemaal het beste kunt organiseren en realiseren. Welke ingrediënten heb je nodig, wat ga je daarmee doen en waar en wanneer sla je

Lees verder...

Tips voor het Kerstmenu: wat drink je erbij? (4)

Voor de tips van vandaag ben ik te rade gegaan bij de wijn-specialist van blog.nl, Hans Voorn. Hij zal in de loop van de dag allerlei tips geven over waar je op moet letten als je een wijn bij je gerecht wilt kiezen. Hij laat daarbij zien dat het erg leuk is om je eens te verdiepen in

Lees verder...

Tips voor het Kerstmenu : de opbouw van het menu (3)

Heb je inmiddels al een beetje een idee van wat je wilt maken? En hoeveel gangen je wilt serveren? Het meest eenvoudige is het om het bij drie gangen te houden: een soepje of salade vooraf, het hoofdgerecht en een toetje. Maar het hoeft heus niet altijd meer werk te zijn om dit driegangen-menu uit

Lees verder...

Tips voor het Kerstmenu : je eigen wensen en mogelijkheden (2)

Nu we weten wie er allemaal aan de Kerstdis zullen aanschuiven wordt het tijd om eens na te denken over wat je nu eigenlijk zelf met Kerst wilt serveren.  Heb je tijd en zin om lang in de keuken te staan en iedereen te verrassen met culinaire hoogstandjes, of mag het juist snel en eenvoudig?

Lees verder...

Tips voor het Kerstmenu : de eetwensen van je gasten (1)

Mijn overburen hebben al twee weken de kerstversiering voor het raam hangen, maar mij bracht dat nog niet in de stemming. Ook de bladen vol van het Kerst-thema die nog voor of met Sinterklaas in de bus vielen of gratis in de supermarkt op te halen waren, brachten me nog niet zo ver. Maar nu

Lees verder...

recept bisschopswijn

Nu we voor de kinderen heerlijke borstplaat hebben gemaakt en een amandelstaaf of speculaasbrokken voor bij de thee vanmiddag, wordt het tijd om aan onszelf en die goedheiligman te denken. Dus drinken we vanavond bisschopswijn. Dan kan die oude man met een verwarmd lijf de koude nacht weer in.

Lees verder...

recept speculaasbrokken

Wat is er nu heerlijker om lekker op de bank met een kopje thee en een leuk tijdschrift te knabbelen aan een brok speculaas? Voor mij hoort dat echt bij de winter en niet zo zeer bij Sinterklaas. Dit recept heb ik nog niet zo lang geleden voor het eerst gemaakt en het viel erg

Lees verder...

recept amandelstaaf

Je kunt het natuurlijk ook bij een goede bakker kopen, maar zelf maken is toch altijd net even leuker. Dit jaar zijn we te laat om nog zelf amandelspijs te maken, dus dat doen we volgend jaar. Een amandelstaaf uit eigen oven, dus.

Lees verder...

recept borstplaat

December is dankzij Sinterklaas en Kerst echt een eet-maand. We kunnen ons dan te goed doen aan allerlei zoete lekkernijen en uren in de keuken vertoeven. En een blog over koken is daarom ook niet compleet zonder recepten. We beginnen met mijn favoriete sinterklaas-lekkernij: borstplaat.

Lees verder...